Skatteudvalget 2011-12, Skatteudvalget 2011-12, Skatteudvalget 2011-12
L 199 Bilag 16, L 199 A Bilag 16, L 199 B Bilag 16
Offentligt
1152104_0001.png
1152104_0002.png
1152104_0003.png
J.nr. 12-0173763Dato:30. august 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 199 - Forslag til lov om ændring af ligningsloven, kursgevinstloven,

skattekontrolloven og kildeskatteloven. (Beskatning af aktionærlån,

feltlåsning for selvstændigt erhvervsdrivende, bedre forskudsproces

m.v.).

Hermed sendes kommentar til henvendelse af 29. august 2012 fra BDOStatsautoriseret revisionsaktieselskab (L 199 – bilag 10).
Thor Möger Pedersen/ Lise Bo Nielsen
BDO Statsautoriseret revisionsselskab har i forlængelse af svaret på dets henvendelse af 20.august 2012 (L 199 - bilag 4) stillet en række supplerende spørgsmål, der gengives i bokse-ne nedenfor og kommenteres efterfølgende.Kan det bekræftes, at der i det anvendte eksempel ikke umiddelbart opstår en gældsforplig-telse for selskabet i forhold til SKAT, men at selskabet i medfør af bestemmelsen i kilde-skattelovens § 69 hæfter for den ikke indeholdte kildeskat med enten 28 % eller 47 % af kr.24.578?

Kommentar

Virkningen af manglende indeholdelse af foreløbig skat skal praktiseres på samme måde,som ved en tilsvarende manglende indeholdelse af A-skat eller udbytteskat.Kan det bekræftes, at det regreskrav, som selskabet erhverver mod hovedaktionæren når oghvis SKAT gør hæftelsen gældende overfor selskabet, udgør et nyt aktionærlån og derforbliver omfattet af den foreslåede § 16 E?

Kommentar

Idet aktionærens gæld til selskabet er afhængig af, hvorledes opkrævningen af den ikke in-deholdte skat gennemføres, er udgangspunktet, at der i det nævnte tilfælde ikke vil være ta-le om et nyt skattepligtigt aktionærlån.Kan selskabets ledelse ifalde nogen form for straf efter kildeskatteloven eller efter lov ominddrivelse af skatter og afgifter for den manglende indeholdelse eller rettes eventuellesanktioner mod selskabet som sådan?

Kommentar

Virkningen af manglende indeholdelse af foreløbig skat skal praktiseres på samme mådesom ved en tilsvarende manglende indeholdelse af A-skat eller udbytteskat.Skal en rentetilskrivning til et ulovligt aktionærlån – nyt eller gammelt – også behandlessom en hævning uden tilbagebetalingspligt, fordi det øger størrelsen af mellemværendet?

Kommentar

Der vil ikke være tale om et nyt skattepligtigt aktionærlån, hvis de tilskrevne renter betalespå sædvanlige vilkår.Kan det bekræftes, at det ikke har yderligere skattemæssige konsekvenser, hvis en af sel-skabet betalt privat udgift i første omgang bogføres på en mellemregningskonto og først ef-terfølgende udgiftsføres som løn?Spørgsmålet skal ses i lyset af, at omposteringen til løn ofte først vil ske i forbindelse medregnskabsafslutningen.Hvis det lægges til grund, at den i eksemplet nævnte udgift på kr. 24.578 betales i august2012 og først omposteres til løn i januar 2013, men virkning for regnskabet for 2012, vilhovedaktionæren være skattepligtig af beløbet i 2012, ligesom selskabet har skattemæssigtfradrag for den yderligere lønudgift i 2012.Selskabet vil således skulle lønangive (indberette) beløbet for hovedaktionæren, men vil el-lers ikke skulle foretage yderligere, idet selskabet dog hæfter for den ikke indeholdte kilde-skat, jf. ovenfor.
Side 2

Kommentar

Forudsat at betingelserne for at behandle beløbet som løn i øvrigt er opfyldt, kan det be-kræftes, at der vil være tale om en fradragsberettiget lønudgift allerede på det tidspunkt,hvor selskabet betaler aktionærens private udgifter og bogfører beløbet som en gæld til sel-skabet. Det har ikke yderligere skattemæssige konsekvenser, at selskabet efterfølgendeformelt set bogfører beløbet som løn. Selskabet vil være indeholdelsespligtigt og hæfte forA-skat efter de almindelige regler herom.Skal et selskabs sikkerhedsstillelse – fx i form af et ejerpantebrev i selskabets ejendom –for hovedaktionærens private gæld beskattes som en hævning med et beløb svarende tilsikkerhedsstillelsens nominelle størrelse eller med et beløb svarende til den faktiske størrel-se af den gæld, der stilles sikkerhed for.

Kommentar

Der henvises til kommentaren til henvendelsen fra Corit Advisory P/S. Beskatningen skalske på grundlag af sikkerhedsstillelsens nominelle størrelse.Vil et selskabsretligt lovligt udlån fra et aktieselskab til et moderselskab, der er et partner-selskab, blive omfattet af den foreslåede § 16 E, hvis en eller flere af deltagerne i partner-selskabet er personer, og vil det i givet fald afhænge af, om en eller flere af disse tilsammenhar bestemmende indflydelse i partnerselskabet og dermed i aktieselskabet?

Kommentar

Det lægges til grund for besvarelsen, at det nævnte partnerselskab er skattemæssigt transpa-rent, således at indkomst i partnerselskabet skal beskattes hos dets deltagere. Lånet til part-nerselskabet skal således skattemæssigt henføres til deltagerne i forhold til deres ejerandel ipartnerselskabet. Beskatningen vil dermed afhænge af, om en eller flere af disse efter reg-lerne i ligningslovens § 2 skal anses for at have for at have bestemmende indflydelse i ak-tieselskabet. Hvis deltagerne f.eks. som led i deres deltagelse i partnerselskabet sammenmed de øvrige deltagere har en aftale om udøvelse af fælles bestemmende indflydelse i ak-tieselskabet, vil alle deltagerne være skattepligtige af deres andel af lånet.
Side 3