Skatteudvalget 2011-12, Skatteudvalget 2011-12, Skatteudvalget 2011-12
L 199 Bilag 13, L 199 A Bilag 13, L 199 B Bilag 13
Offentligt
1151792_0001.png
1151792_0002.png
J.nr. 12-0173763Dato:30. august 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 199 - Forslag til lov om ændring af ligningsloven, kursgevinstloven,

skattekontrolloven og kildeskatteloven. (Beskatning af aktionærlån,

feltlåsning for selvstændigt erhvervsdrivende, bedre forskudsproces

m.v.).

Hermed sendes kommentar til henvendelse af 28. august 2012 fra Deloitte,Statsautoriseret Revisionspartnerselskab (L 199 – bilag 9).
Thor Möger Pedersen/ Lise Bo Nielsen
Deloitte har stillet en to spørgsmål vedrørende L 199. Disse er gengivet i boksene nedenforog kommenteres efterfølgende.

Delvis indbetaling af selskabskapital

Fra og med 1/3 2011 blev det muligt for danske kapitalselskaber at udstede aktier, hvor ak-tiekapitalen kun er delvist indbetalt.Skatteministeriet anmodes om, at præcisere, hvorvidt ikke indbetalt selskabskapital – somanses som en fordring på kapitalejeren, jf. bestemmelsen i KGL § 24A, som netop blev ind-sat i forbindelse med muligheden for at foretage delvis indbetaling af aktiekapital – bliveromfattet af LL § 16E.Konsekvensen heraf bliver, at ikke indbetalt selskabskapital beskattes ved kapitalejeren,hvis kapitalejeren opnår bestemmende indflydelse (eller allerede har bestemmende indfly-delse, hvilket der kan være tale om, hvis der ikke er tale om stiftelse af et selskab men bloten kapitaludvidelse).

Kommentar

Lånet opstår som led i aktionærens erhvervelse af aktier i selskabet. Situationen kan der-med sidestilles med tilfælde, hvor en aktionær på anden måde køber et aktiv fra selskabet.Det vil sige, at lånet skal anses for ydet som led i en sædvanlig forretningsmæssig disposi-tion. Udstedelse af aktier, hvor aktiekapitalen kun er delvist indbetalt, er således ikke om-fattet af reglerne om beskatning af aktionærlån, hvis den konkrete aktieudstedelse i øvrigtsker på sædvanlige vilkår.

Selvfinansiering

Ligeledes fra og med 1/3 2011 lovliggøres selvfinansiering under visse betingelser, jf. Sel-skabslovens § 206, stk. 2.Dette indebærer, at et selskab kan stille midler til rådighed, yde lån eller stille sikkerhed fortredjemands erhvervelse af kapitalandele i selskabet (eller dets moderselskab).Tredjemand kan i forbindelse med erhvervelsen af kapitalandele i selskabet komme til atudøve bestemmende indflydelse over selskabet, jf. Ligningslovens § 2.Vi skal anmode skatteministeriet om, at præcisere hvorvidt denne situation er omfattet afreglerne for beskatning af aktionærlån i henhold til LL § 16E.

Kommentar

Jeg agter at stille et ændringsforslag, der undtager selvfinansiering som nævnt i selskabslo-vens § 206, stk. 2, fra reglerne om beskatning af aktionærlån. Den nævnte situation vil der-for ikke være omfattet af reglerne.
Side 2