Beskæftigelsesudvalget 2011-12
L 19
Offentligt
1055367_0001.png
1055367_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
12 december 2011
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 7. december 2011 stillet følgende spørgsmålnr. 3 (L 19), som hermed besvares.
J.nr. 2011-0011482

Spørgsmål nr. 3:

”Ministeren bedes kommenterer henvendelsen fra Rejsearbejdere.dk, jf L 19 -bilag 5, herunder bl.a. hvorledes ministeren agter at hjælpe de på henvendelsens5. afsnit, omtalte personer samt de ældre, der falder ud af systemet og skal på kon-tanthjælp?”

Endeligt svar:

Foreningen Rejsearbejdere.dk anfører indledningsvis, at jeg ikke har kommenteretpå deres høringssvar af 2. november 2011.Jeg opfattede Foreningen Rejsearbejdere.dk’s høringssvar som en overordnetkommentar til baggrunden og begrundelsen for Tilbagetrækningsreformen og ikkesom en konkret kommentar til det lovforslag, der var sendt i høring. Jeg refereredederfor relevante dele af høringssvaret i et afsnit, som blev benævnt ”Overordnedebemærkninger”. I kommentaren til punktet henviste jeg til, at lovforslaget, som varsendt i høring, udmønter Aftale om senere tilbagetrækning, som er indgået mellemVenstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, hvorder eksplicit er taget stilling til de nævnte forhold og argumenter. Jeg mener såle-des, at jeg har kommenteret Foreningen Rejsearbejdere.dk’s høringssvar.I henvendelsen til Beskæftigelsesudvalget anfører Foreningen Rejsearbejdere.dk, atbefolkningsudviklingen ikke vil medføre et fald i arbejdsudbuddet, og man bemær-ker videre, at brugen af indekseringsmekanismen, som er aftalt i Velfærdsaftalen i2006, er problematisk set i lyset af, at det ikke kun er et spørgsmål om levealder,men også om der er brug for arbejdskraft og at der er forskel på hvor hurtigt for-skellige grupper bliver nedslidt på grund af arbejdets karakter. Foreningen Rejsear-bejdere.dk beder om en kommentar hertil.Jeg mener ikke der kan rejses tvivl om, at den demografiske udvikling i sig selvmedfører færre i arbejdsstyrken og flere udenfor, samt at stigningerne i levealderenog forbedret helbred gør det muligt for de fleste at blive længere på arbejdsmarke-det. Beslutningen i Velfærdsaftalen, om gradvist at forhøje efterløns- og folkepen-sionsalderen er derfor både nødvendig og realistisk.
Det anføres i henvendelsen, at det ikke fremgår af lovforslaget, hvor mange flereder vil være uden job og erhverv som følge af lovforslagets vedtagelse. Hertil kanbemærkes, at de forventede positive virkninger på beskæftigelsen fremgår af be-mærkningerne til lovforslaget.Foreningen Rejsearbejdere.dk bemærker, at det ikke fremgår, om lov om seniorjobvil blive ændret i forbindelse med ændringerne i efterlønsordningen m.v. Jeg vilhertil henvise til mit svar til spørgsmål nr. 1.Foreningen Rejsearbejdere.dk anfører, at ændringerne i efterlønsordningen bør ta-ges op til revision efter to år eller underlægges lovovervågning med udgangspunkt iledighedsudviklingen, og Foreningen Rejsearbejdere.dk foreslår, at § 104 a i lovom arbejdsløshedsforsikring m.v. ikke ophæves.§ 104 a i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. er ikke en revisionsbestemmelse forefterlønsordningen som sådan, men er en bestemmelse, som vedrører indekserings-ordningen i den gældende lovs § 74, stk. 4. Bestemmelsen fastsætter, at hvis efter-lønsalderen skal sættes op som følge af indekseringsordningen, skal beskæftigel-sesministeren fremsætte lovforslag herom.Begrundelsen for at bestemmelsen foreslås ophævet er, at det foreslås, at der ikkeskal være en selvstændig indekseringsordning i efterlønsordningen, men at efter-lønsalderen følger ændringerne i folkepensionsalderen. Efterlønsalderen indekseressåledes fremover i takt med folkepensionsalderen.Det indgår ikke i aftalen om senere tilbagetrækning, at der skal indsætte en revisi-onsbestemmelse i efterlønsordningen, eller at lovforslaget undergives lovovervåg-ning.Foreningen Rejsearbejdere.dk henviser endelig til en række opgørelser af antal le-dige i forskellige aldersgrupper under 40 og udgifter vedrørende job med løntilskudm.v. samt udviklingen heri. Foreningen Rejsearbejdere.dk beder i den forbindelseom at få oplyst, hvilke tiltag ministeren agter at foretage for personer i denne grup-pe, samt for ældre, der falder ud af dagpengesystemet.Vi står foran at skulle se på den fremtidige indretning af beskæftigelsespolitikken.Det giver os en god mulighed for at se på, hvordan vi fremover bedst muligt hjæl-per de nævnte grupper i arbejde igen samt de særlige udfordringer, gennemførelsenaf tilbagetrækningsreformen eventuelt vil medføre.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2