Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
L 185 Bilag 5
Offentligt
1129737_0001.png
1129737_0002.png

Emne: Foretræde for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget

Folketingets Sundheds- og ForebyggelsesudvalgJeg anmoder herved om foretræde for Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg i forbindelsemed behandlingen af L185 Forslag til lov om ændring af lov om euforiserendestoffer (stofindtagelsesrum). Jeg anmoder om at få lov til at redegøre for og fremsætte forslag tilden nye lovændring om stofindtagelsesrum.Jeg har i nogle år som genbo været med i følgegruppen (nu nærmiljøgruppen) for Sundhedsrummetpå Vesterbro i København. Sundhedsrummet med tilhørende café er en åben institution forstofmisbrugere. Sundhedsrummet ligger ca. 15 meter fra undervisningslokaler til RysensteenGymnasium, der har 6 undervisningslokaler i nærheden af Sundhedsrummet. Der bliver handletmed stoffer stort set lige udenfor flere af undervisningslokalerne.Sundhedsrummet ligger endvidere lige overfor et af indgangspartierne til en beboelseskarré medmangebørnefamilier.Københavns kommmune har besluttet at oprette det første fixerum i Sundhedsrummet (det forventesibrugtaget til oktober 2012, hvis loven da er vedtaget). Placeringen af fixerummet iSundhedsrummet er midlertidig, men der er ikke besluttet nogen tidsgrænse for placeringen ligesomder heller ikke er besluttet nogen kriterier for, hvornår den midlertidige placering skalophøre. Placeringen af fixerummet i Sundhedsrummet er sket uden forudgående offentlig høring.På baggrund af de erfaringer, der har været med omfattende handel med narkotika samt konflikterblandt stofmisbrugere og pushere i nærområdet til Sundhedsrummet (samt den tilhørende CaféD), fremsætter jeg her nogle punkter, som jeg finder det er væsentligt, at der tages højde for i dennye lovgivning for stofindtagelsesrum:1.Stofindtagelsesrum/fixerum må ikke placeres i nærheden af institutioner for børn og unge samt legepladserog skolegårde.2.Stofindtagelsesrum/fixerum må ikke placeres tæt på beboelse.3.Den myndighed, der bevilliger tilladelse til oprettelse og drift af et stofindtagelsesrum/fixerum, skal føretilsyn med , at der opretholdes ro og orden i nærområdet til stofindtagelsesrummet/fixerummet, herunder atder i nærområdet ikke foregår handel med narkotika.4.Den myndighed, der bevilliger tilladelse til oprettelse og drift af stofindtagelsesrum/fixerum, skal desudenføre tilsyn med, at de forskrifter, der måtte være for driften af stofindtagelsesrummet/fixerummet, bliveroverholdt (udover de nævnte forhold i punkt 3).
5.Der skal forud for placeringen af et stofindtagelsesrum/fixerum være en offentlig høring omplaceringen.
6.Politiet for området, hvor stofindtagelsesrummet/fixerummet er beliggende, skal sikres denødvendige ressourcer til at opretholde sikkerheden (herunder ro og orden) i nærområdet tilstofindtagelsesrummet/fixerummet. Politiet kan ikke overdrage sit ansvar til andre institutioner ellerpersoner.
7.Der skal for driftsherren af et stofindtagelsesrum/fixerum være en forpligtigelse til at motiviere ogtilskynde stedes brugere til at gå i afvænning for stoffer.
8.Stofindtagelsesrummet/fixerummet skal have en tilstrækkelig kapacitet med toiletter.9.Såfremt forskrifterne for driften af stofindtagelsesrum/fixerum ikke overholdes, herunder eftergentagne påbud, fratages driftsherren for stofindtagelsesrummet/fixerummet bevilligen til at drivestofindtagelserum/fixerum.
Kontakt mig venligst hvis der er spørgsmål eller kommentarer. Jeg træffes på tlf. 33241169 ellermobil 40839770 (hvor der er telefonsvarer).
Med venlig hilsenJens NielsenLille Colbjørnsensgade 9,2.th1703 København V