Kommunaludvalget 2011-12
L 159
Offentligt
1119811_0001.png
1119811_0002.png
Folketingets KommunaludvalgChristiansborg
Finansministeren
14. maj 2012
Svar på Kommunaludvalgets spørgsmål nr. 6 af 27. april 2012 (L159)stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).

Spørgsmål:

Hvordan vil ministeren sikre, at de borgere, der endnu ikke har it kompetencertil at håndtere digital selvbetjening kan opnå disse kompetencer?(Spørgsmålet har tidligere været stillet som L 160 - spm. 10).

Svar:

Som det også fremgår af lovbemærkningerne, skal borgerne have den nødvendigestøtte og hjælp til at anvende de digitale løsninger. For at sikre, at flest muligekommer med på de digitale kanaler, er der indgået en aftale med kommunerneom, at de skal yde den fornødne støtte og hjælp til de borgere, som har behov forhjælp til at lære de digitale kanaler at kende.For at understøtte den lokale indsats har regeringen sammen med kommunerne,regionerne og en række øvrige organisationer, herunder ældreorganisationerne,bibliotekerne og oplysningsforbund udarbejdet en række initiativer, som skal hjæl-pe borgerne med at bruge de offentlige digitale tjenester.Med indsatsen får borgerne gode og landsdækkende muligheder for at blive intro-duceret til it på blandt andet en af ældreorganisationernes mange datastuer eller påbiblioteket, hvor der er særligt fokus på at sætte borgerne ind i de offentlige selv-betjeningsløsninger. Digitaliseringsstyrelsen, ældreorganisationerne, oplysnings-forbund og bibliotekerne samarbejder om indsatsen for at introducere borgere tilit, hvor Digitaliseringsstyrelsen blandt andet understøtter organisationernes un-dervisningsindsats overfor borgerne gennem central koordinering af undervis-ningsmateriale, kampagner mv.På borgerservicecentret kan borgerne endvidere få medbetjening og på den mådeblive hjulpet igennem selvbetjeningsløsningen sammen med en medarbejder.Derudover har Digitaliseringsstyrelsen igangsat aktiviteter, som skal introducereborgere til it. Blandt aktiviteterne kan nævnes GetOnline-ugen og Seniorsurf-dag,hvor blandt andet biblioteker og ældreorganisationernes datastuer holder åbentfor borgere, der gerne vil lære it.
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
Herudover har partierne bag SATS-puljen øremærket 20 mio. kr. til arbejdet medældres it-kompetencer, ligesom der også er afsat 8 mio. kr. til it-hjælp til socialtudsatte borgere.Med venlig hilsenBjarne Corydon