Udenrigsudvalget 2011-12
L 155
Offentligt
1115765_0001.png
UDENRIGSMINISTERIET
Besvarelse af Udenrigsudvalgets spørgsmålnr. 2 af 26.april 2012 tiludenrigsministeren(spørgsmål stillet efter ønske fra Jakob El-lemann-Jensen (V).

Udenrigsudvalgets spørgsmål nr. 2:

”Vil Ministeren redegøre for, om Grønland kan blive repræsenteret på anden vis end via besty-relsen i Dansk Institut for Internationale Studier, for eksempel i et repræsentantskab eller enanden model?”.

Udenrigsministerens svar:

Den gældende lov om etablering af Dansk Center for Internationale Studier og Menneskeret-tigheder er sat i kraft i Grønland, men ikke på Færøerne, og lovudkast L155 om Dansk Institutfor Internationale Studier åbner mulighed for, at loven ved kongelig anordning kan sættes ikraft for Grønlandog Færøerne.Naalakkersuisut (Grønlands Selvstyre) skønner ikke selv i sithøringssvar til lovudkastet, at der er behov for at søge loven sat i kraft for Grønland.Det vurderes ikke hensigtsmæssigt at etablere et egentligt repræsentantskab, ikke mindst fordien sådan model igen kan skabe tvivl om kompetencefordeling imellem institutdirektøren, besty-relsen og en tredje instans i form af et repræsentantskab. Men det er oplagt også uden at lovenformelt er sat i kraft for Færøerne og Grønland, at Dansk Institut for Internationale Studier –med respekt for instituttets uafhængighed - sikrer fuld inddragelse af relevante grønlandske ogfærøske institutioner og embedsmænd i forsknings-, analyse- eller udredningsaktiviteter, dervedrører eller er relevante for dem, ikke mindst om arktiske forhold, hvilket også bidrager tilrelevansen og anvendelsen af DIIS’ forskning og analyse. Det er i fuld overensstemmelse meddet ønske, selvstyret selv har fremsat i sit høringssvar om et sådant samarbejde og dialog. Dettesamarbejde vedrører derved primært konkrete forsknings- og analyseprojekter, udredningersamt forskningsformidling, hvor ansvaret henhører direkte under institutdirektøren, og derforer hverken bestyrelsen eller et repræsentantskab med en begrænset repræsentation det naturligeforum til at inddrage alle de relevante repræsentanter for færøske og grønlandske myndigheder,institutioner og organisationer, som DIIS bør samarbejde med.