Miljøudvalget 2011-12
L 149
Offentligt
1114862_0001.png
1114862_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-4601-00187Den 3. maj 2012
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 27. april 2012 stillet følgendespørgsmål nr. 2 til L 149, forslag til lov om lov om ændring af lov omvandsektorens organisering og økonomiske forhold (Miljømål, servicemål,vedvarende energi), som hermed besvares.

Spørgsmål nr. 2 (L 149)

Vil ministeren kommentere henvendelsen fra DANVA, jf. L 149 – bilag 4,og herunder give et fyldigt svar på de problemstillinger, som DANVA ikkemener er afklarede i ministerens svar på L 149 – spm. 1?

Svar

Lovforslaget indeholder en bemyndigelse til miljøministeren til at fastsætteregler om tillæg til vandselskabernes driftsudgifter som følge afgennemførelse af miljømål og servicemål. De investeringsudgifter, somnormalt vil være nødvendige for at gennemføre miljømål eller servicemål,kan allerede efter de gældende regler i prisloftbekendtgørelsen i lighed medandre investeringsudgifter give tillæg til prisloftet.Når lovforslaget er vedtaget, skal loven følges op af en bekendtgørelse. Deter tanken, at der i tilknytning hertil og samtidig hermed skal udarbejdes envejledning om miljømål og servicemål, som skal gøre administrationen afreglerne både enklere og mere gennemskuelig for myndigheder ogvandselskaber. Interessenterne vil blive inddraget i arbejdet med bådebekendtgørelse og vejledning. Og jeg vil gerne give tilsagn om, atMiljøministeriet vil se positivt på de forslag til eksempler på miljømål ogservicemål, som interessenterne fremlægger.Jeg kan ikke på det foreliggende grundlag tage stilling til, om de konkreteeksempler, DANVA nævner i sin henvendelse, vil kunne godkendes sommål med den virkning, at gennemførelse kan give tillæg til prisloftet. Jegforestiller mig, at der i den kommende bekendtgørelse eller vejledningen vilblive indarbejdet en liste med eksempler på miljømål og servicemål. Denneliste kan udmærket tænkes at være mere omfattende end de eksempler, der ernævnt i lovforslagets bemærkninger.
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Som jeg nævnte i besvarelse af udvalgets spørgsmål nr. 1, ændrerlovforslaget ikke ved, hvad der kan takstfinansieres, og hvad der skalskattefinansieres. Reglerne herom findes som hidtil i hhv.vandforsyningsloven og spildevandsbetalingsloven.Det er min opfattelse, at med klarere regler, end vi har i dag, og med envejledning, der med mere almindelige ord kan forklare om reglernesbetydning, vil vi have en helt anden situation, end den vi har haft i lovensførste 2 år. Det var jo netop på grund af Konkurrenceankenævnets udtalelseom, at loven er vanskeligt håndterbar for både vandselskaber ogmyndigheder, at vi i forligskredsen bag loven besluttede os for atgennemføre klarere regler. Jeg tror derfor ikke, der vil være behov for etsystem med forhåndsgodkendelse og dermed den dobbeltadministration, dervil ligge i det.Vedrørende spørgsmålet om efterslæb henviser jeg til min besvarelse afudvalgets spørgsmål nr. 1.
Ida Auken
/
Helle Pilsgaard
2