Miljøudvalget 2011-12
L 14 Bilag 8
Offentligt
1049235_0001.png
1049235_0002.png
1049235_0003.png
1049235_0004.png
1049235_0005.png
Til lovforslag nr.L 14
Folketinget 20111-12
Betænkning afgivet af Miljøudvalget den 00. december 2011
2. Udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse(Betaling af kommunernes indsamling af bærbare batterier og akkumulatorer samt krav om ejerskab til nye anlæg fordeponering af havbundsmateriale)[af miljøministeren (Ida Auken)]1. ÆndringsforslagDer er stillet 2 ændringsforslag til lovforslaget. Venstres,Dansk Folkepartis, Liberal Alliances og Det KonservativeFolkepartis medlemmer af udvalget har stillet ændringsfor-slag 1 og 2.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 10. november 2011 og vartil 1. behandling den 18. november 2011. Lovforslaget blevefter 1. behandling henvist til behandling i Miljøudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og den daværende miljøminister sendte den30. juni 2011 dette udkast til Miljø- og Planlægningsudval-get, jf. (2010-11, 1. samling) MPU alm. del – bilag 703. Den10. november 2011 sendte miljøministeren de indkomne hø-ringssvar og et notat herom til udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtagetskriftlige henvendelser fra Batteriforeningen og affald dan-mark.Miljøministeren har over for udvalget kommenteret deskriftlige henvendelser til udvalget.DeputationerEndvidere har Batteriforeningen mundtligt over for ud-valget redegjort for sin holdning til lovforslagetSpørgsmålUdvalget har stillet 18 spørgsmål til miljøministeren tilskriftlig besvarelse, som denne har besvaret.3. Indstillinger og politiske bemærkningerEt <> i udvalget indstiller lovforslaget til <> med de stil-lede ændringsforslag.Venstres, Dansk Folkepartis, Liberal Alliances og DetKonservative Folkepartis medlemmer af udvalget ønsker atbegrænse stigningen i afgiften til indsamling af udtjente bat-terier og akkumulatorer til 4 kr. pr. markedsført kg bærbarebatterier og akkumulatorer og har derfor stillet ændringsfor-slag om dette. Der er tilsyneladende en meget stor spredningi kommunernes omkostninger til indsamlingen. Det er blevetoplyst over for udvalget, at de fire kommuner, som har denhøjeste indsamlingsprocent af udtjente batterier og akkumu-latorer, får dækket deres omkostninger ved den nuværendeafgift på 2,70 kr. pr. kg. V, DF, LA og KF ønsker på denbaggrund, at Miljøstyrelsen gennem videndeling mellemkommunerne sikrer, at erfaringerne fra de mest effektivekommuner kommer alle til gode, således at også ekstra om-kostningerne indtil i dag kan dækkes af den nye højere afgiftpå 4 kr. pr. markedsført kg bærbare batterier og akkumulato-rer.De fire partier ønsker ligeledes at sikre, at der sker en vi-dendeling af de indsamlingsmetoder, kommunerne anvender
DokumentIdJournalnummer
2
ved indsamling af udtjente bærbare batterier og akkumulato-rer. De fire partier har derfor stillet ændringsforslag, der skalforpligte miljøministeren til at sikre en fremtidig vidende-ling mellem kommunerne, jf. i øvrigt bemærkningerne til nr.2.Venstres, Dansk Folkepartis, Liberal Alliances og DetKonservative Folkepartis medlemmer af udvalget ønsker en-delig at sikre erhvervet viden om de årlige omkostninger tilden kommunale indsamling af bærbare batterier og akkumu-latorer. Med de stillede ændringsforslag foreslås derfor, atomkostningsberegningerne indsendes til Miljøstyrelsen, dergennemfører en kvalitetssikring af de anførte skøn og samti-dig vurderer, om de indsendte omkostninger er lovlige i for-hold til indsamlingen af bærbare batterier og akkumulatorer.Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokurin var påtidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteretmed medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang tilat komme med indstillinger eller politiske udtalelser i be-tænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal elleret mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/min-dretal ved afstemning i Folketingssalen4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAf etmindretal(V, DF, LA og KF), tiltrådt af <>:Til § 11)) I den undernr. 1foreslåede ændring af§ 9 u, stk. 2,ændres »6,00 kr.« til: »4,00 kr.«[Ændring af betalingssats pr. markedsført kg bærbare batte-rier og akkumulatorer]2)Efter nr. 1 indsættes som nyt nummer:»01.I§ 9 uindsættes efterstk. 9som nye stykker:»Stk. 10.Miljøministeren sikrer, at der sker en vidende-ling om indsamlingsmetoder m.v. mellem kommunerne.
Stk. 11.Miljøministeren sikrer, at de samlede udgiftsbe-regninger for kommunerne sker i fuldt samarbejde med deberørte erhverv.««[Bemyndigelse til at sikre videndeling mellem kommunerneom indsamlingsmetoder og til at give erhvervet indsigt i deårlige omkostninger til den kommunale indsamling af bær-bare batterier]BemærkningerTil nr. 1Det foreslås, at satsen ændres i loven fra »2,70 kr.« til»4,00 kr.« i stedet for til »6,00 kr.«. Konsekvensen af detteændringsforslag er, at der forventes en årlig indtægt på 14,8mio. kr. ved en forventet markedsført mængde på 3.700 tonsbærbare batterier og akkumulatorer.Til nr. 2Formålet med ændringsforslaget er sikre, at der bliver vi-dendeling af de indsamlingsmetoder, kommunerne anvenderved indsamling af udtjente bærbare batterier og akkumulato-rer. Med ændringsforslaget forpligtes miljøministeren til atsikre en fremtidig videndeling mellem kommunerne. Dettekan f.eks. ske med det udgangspunkt, at Miljøstyrelsen år-ligt vil sørge for, at kommunerne får tilsendt opgørelse over,hvor mange bærbare batterier der er indsamlet i hver enkeltkommune sammenholdt med omkostningerne hertil.Formålet med ændringsforslaget er herudover at give er-hvervet indsigt i de årlige omkostninger til den kommunaleindsamling af bærbare batterier. Omkostningsberegningerneindsendes til Miljøstyrelsen, der gennemfører en kvalitets-sikring af de anførte skøn og af, at de indsendte omkostnin-ger er lovlige i forhold til indsamlingen af bærbare batterier.Omkostningsberegningerne vil blive præsenteret og drøftetmed de berørte erhverv, som er repræsenteret i Dialogforum,som pt. består af Batteriforeningen, FEHA (Foreningen affabrikanter og importører af elektriske husholdningsappara-ter), DI, Dansk Erhverv, BFE (Branchen ForbrugerElektro-nik), Kommunernes Landsforening, affald danmark og Re-nosam..
Annette Lind (S) Flemming Møller Mortensen (S) Jens Joel (S) John Dyrby Paulsen (S) Julie Skovsby (S)Torben Hansen (S) Simon Kollerup (S) Lone Loklindt (RV)fmd.Jeppe Mikkelsen (RV) Lotte Rod (RV)Lisbeth Bech Poulsen (SF) Ida Damborg (SF) Per Clausen (EL) Christian Juhl (EL) Sara Olsvig (IA) Erling Bonnesen (V)Anne-Mette Winther Christiansen (V) Henrik Høegh (V) Birgitte Josefsen (V) Jan E. Jørgensen (V)Anni Matthiesen (V)nfmd.Hans Christian Thoning (V) Eyvind Vesselbo (V) Jørn Dohrmann (DF) René Christensen (DF)Mette Hjermind Dencker (DF) Hans Kristian Skibby (DF) Villum Christensen (LA) Benedikte Kiær (KF)Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokurin havde ikke medlemmer i udvalget.
3
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokurin (JF)
981111
4
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 14Bilagsnr.1234567TitelHøringssvar og høringsnotat, fra miljøministerenUdkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetHenvendelse af 31/10-11 fra BatteriforeningenTalepapir fra Batteriforeningen til brug ved foretræde for udval-get den 23/11-111. udkast til betænkningHenvendelse af 24/11-11 fra affald danmarkOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 14Spm.nr.1TitelSpm., om ministeren er indstillet på at udskyde reglerne i lovfor-slaget om betalingssatserne, indtil Miljøstyrelsen har færdiggjortsit arbejde med bl.a. at tilvejebringe en mere omkostningseffektivbatteriindsamling, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren vil vurdere, hvilke konsekvenser lovforsla-get forventes at ville få for grænsehandelen, til miljøministeren,og ministerens svar herpåSpm., om ministeren vil redegøre for reglerne for indberetning ogherunder oplyse, hvordan Miljøstyrelsen og SKAT nærmere vilfølge op på dette forhold, til miljøministeren, og ministerens svarherpåSpm., om ministeren finder, at lovforslaget lever op til ambitio-nen i regeringsgrundlaget, om at »Regeringen vil sætte fokus på,at der overalt i den offentlige sektor sker en løbende nytænkningog effektivisering«, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm., om, hvordan ministeren vil sikre, at lovforslaget motivererkommunerne til videndeling, til miljøministeren, og ministerenssvar herpåSpm., om ministeren kan bekræfte, at 70 pct. at datagrundlagetfor lovforslaget er baseret på skøn, til miljøministeren, og mini-sterens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelsen af 31/10-11 fra Batterifor-eningen, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til talepapir af 23/11-11 fra Batteriforenin-gen, til miljøministerenSpm., om Miljøstyrelsen ukritisk har udbetalt penge til kommu-nerne på baggrund af kommunernes skønnede udgifter til batteri-indsamling, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm., om der findes kommuner, der har en reel viden om omkost-ningerne til batteriindsamlingen, til miljøministeren, og ministe-rens svar herpå
2
3
4
5
6
789
10
5
11
12
13
14
15
16
17
18
Spm., om der findes standarder for, hvordan kommunerne skøn-ner over omkostningerne til batteriindsamling, til miljøministe-ren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvornår ministeriet er blevet opmærksom på, at batteri-direktivet ikke tager højde for regulering af billige batterier ind-købt fra udlandet over internettet, til miljøministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om, hvad ministeriet har foretaget sig i den anledning, oghvad man har tænkt sig at gøre fremadrettet, til miljøministeren,og ministerens svar herpåSpm. om, hvorfor lovforslaget fremsættes nu, eftersom ministeri-et alene har modtaget indberettet data om kommunernes omkost-ninger til indsamling af udtjente batterier for 2009 og 2010, tilmiljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om teknisk bistand til et ændringsforslag, der sikrer, at beta-lingssatsen hæves fra 2,70 kr. pr. markedsført kg til 4,00 kr., tilmiljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om teknisk bistand til et ændringsforslag, der sikrer viden-deling om indsamlingsmetoder m.v. mellem kommunerne, til mil-jøministeren og ministerens svar herpåSpm. om teknisk bistand til et ændringsforslag, der sikrer, atkommunernes udgiftsberegninger sker i fuldt samarbejde med deberørte erhverv, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelsen af 24/11-11 fra affald dan-mark, til miljøministeren og ministerens svar herpå