Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12
L 125
Offentligt
1121696_0001.png
1121696_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
16. maj 2012

Besvarelse af spørgsmål 2 ad L 125 stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 24. april 2012 efter ønske fra Kim Andersen

(V).

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for de retssikkerhedsmæssige udfordringer i,at den foreslåede mæglings- og klageinstitution skal træffe afgørelse påbaggrund af FN konventioner og retningslinjer fra OECD, som ikke erretligt bindende for danske virksomheder.

Svar:

For mig at se er der ingen retssikkerhedsmæssige udfordringer forbundetmed dette lovforslag.Mæglings- og klageinstitutionen skal ikke fungere som en domstol. Insti-tutionen skal hjælpe parterne til i fællesskab at finde en løsning enten vedat hjælpe virksomheden til selv at løse sagen eller ved mægling mellemparterne. Hvis mægling ikke er mulig, eller der er tale om grove krænkel-ser af internationale principper, skal institutionen undersøge sagen.På den baggrund skal institutionen komme med en udtalelse om, hvorvidtden vurderer, at virksomheden har overtrådt internationale principper.Hvis dette er tilfældet, kan institutionen komme med anbefalinger til,hvad virksomheden bør gøre for fremover at undgå krænkelser af interna-tionale retningslinjer. Mæglings- og klageinstitutionen har grundlag isåvel FN’s Guiding Principles for Business and Human Rights, somOECD’s retningslinjer for Multinationale Virksomheder.Jeg vil gerne understrege, at danske virksomheders opførsel allerede i dagvurderes i forhold til retningslinjerne. Ofte finder vurderingen sted i me-dierne, hvor sagsbehandlingen er overladt til journalisternes fremstillingaf sagen. Med mæglings- og klageinstitutionen skabes et sted, hvor dan-ske virksomheder kan få troværdig, forudsigelig og gennemskuelig hånd-tering af tvister om eventuelle krænkelser af internationale retningslinjer,som virksomhederne allerede vurderes efter i dag. En sådan tvisthåndte-ring er for mig udtryk for en øget retssikkerhed. Dette bygger jeg også på,at et samlet Råd for Samfundsansvar har anbefalet regeringen at opretteinstitutionen.Dansk erhvervsliv har længe støttet internationale retningslinjer. De er enstor fordel for virksomhederne, da de dermed får et sæt konkrete spille-regler, de kan forholde sig til uanset, hvor de driver forretning. Afslut-ningsvis er det også værd at understrege, at konkrete internationale spille-
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk
2/2
regler er en af grundene til, at regeringen er en varm fortaler for internati-onale retningslinjer for virksomheders samfundsansvar.Den kommende mæglings- og klageinstitution for ansvarlig virksom-hedsadfærd vil opfylde Danmarks forpligtigelser i forhold til OECD’sretningslinjer for Multinationale Virksomheder om at oprette et nationaltkontaktpunkt. Alle lande, der er medlemmer af OECD, har forpligtet sigtil at indføre lignende klageorganer.