Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12
L 125 Bilag 2
Offentligt
1105129_0001.png
1105129_0002.png
Til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen/ErhvervsstyrelsenAtt:Christina Gehring Skagen [[email protected]]Ole Kirkelund [[email protected] ]Dok. 123395/CJ
22-01-2012

Høringssvar fra Forbrugerrådet vedr. forslag til lov om Mæglings- og

klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd

Forbrugerrådet er generelt positiv over for og støtter forslaget om oprettelseaf en mæglings- og klageinstitution om ansvarlig virksomhedsadfærd.Forbrugerrådet bifalder, at Regeringen har fulgt Rådet for Samfundsansvarsanbefaling og afsat midler til at drive mæglings- og klageinstitutionen.Forbrugerrådet kan støtte det fremlagte forslag, men vi mener at formandenfor nævnet bør udnævnes til Ombudsmand, da det kan være med til at sikremæglings- og klageinstitutionen optimale forhold, samt give institutionenden højeste troværdighed.Også i anbefalingerne1fra Rådet for Samfundsansvar påpeges det atformanden for institutionen bør få titlen af ombudsmand:”Betegnelsen ombudsmand sender (…) et stærkt signal om uafhængighedog offentlig vagthund, hvilket vil styrke legitimiteten i nævnets afgørelserog almindelige virke. Samtidig vil oprettelse af en ombudsmandsinstitutionskabe international opmærksomhed, og det vil understøtte regeringensmålsætning om at gøre Danmark internationalt kendt for ansvarlig vækst”.Forbrugerrådet støtter som nævnt op om denne anbefaling. Det er vigtigt, atinstitutionen udstyres med beføjelserne til at agere uafhængigt og sikre atOECDs retningslinjer overholdes. Titlen Ombudsmand sender et stærktsignal, nationalt såvel som internationalt, om seriøsitet og troværdighed, ogdet er essentielt, når vanskelige sager diskuteres og afgøres, og ikke mindst idiskussionerne efter afgørelserne.
1
Rådet for Samfundsansvars - anbefalinger til en ikke-retlig mæglings- og klagemekanisme, s. 17 (oktober 2011)
1/2
Formanden bør også kunne tage sager op på egen hånd, og det bør ogsåfremgå af teksten at formanden har den afgørende stemme i tilfælde afstemmelighed mellem nævnets andre udpegede medlemmer.Forbrugerrådet henviser i øvrigt til 92’gruppens høringssvar, som vi støtterop om.
Med venlig hilsen
Vagn JelsøeAfdelingschef
Claus JørgensenMiljøpolitisk medarbejder
2/2