Kirkeudvalget 2011-12
L 105 Bilag 13
Offentligt
1098582_0001.png
1098582_0002.png
1098582_0003.png
1098582_0004.png

Socialudvalget

Til:

Dato:

Social- og integrationsministeren28. marts 2012
Udvalget udbeder sig ministerens besvarelse af følgende spørgsmål:

L 106

Forslag til lov om ændring af lov om ægteskabs indgåelse og opløsning, lov om ægteskabets retsvirkninger ogretsplejeloven og om ophævelse af lov om registreret partnerskab. (Ægteskab mellem to personer af sammekøn). - spørgsmål stillet af ikkemedlem af udvalget (MFU)Af social- og integrationsministeren (Karen Hækkerup).

Spørgsmål 1

Hvorfor drejer forslaget sig ikke alene om indgåelse af registreret partnerskab ikirken, i stedet for indgåelse af ægteskab, når retsvirkningerne ifølge lovforslagetalene er de samme, som i lov om registreret partnerskab?

Spørgsmål 2

Hvorfor venter regeringen ikke med at fremsætte lovforslag, til der kan gives dehomoseksuelles ægteskab de samme retsvirkninger, som følger af de mangelove, der vedrører ægteskab og retsvirkningerne heraf?

Spørgsmål 3

Kan ministeren bekræfte, at der skal ændres mere end tyve love, før der vilkunne opnås lige retsvirkninger for heteroseksuelle og homoseksuelleægtefæller?

Spørgsmål 4

Kan ministeren bekræfte, at registrerede partnere ikke kan blive gift uden først atblive ”skilt”, og hvad mener ministeren om denne del af lovforslaget?

Spørgsmål 5

Mener ministeren, at lovforslaget er udtryk for ligestilling mellem medlemmer afFolkekirken og medlem af andre trossamfund, og vil ministeren nærmerebegrunde forslaget på dette punkt, og redegøre for hvordan regeringenserklærede formål om kønsneutralitet opnås på dette punkt?

Spørgsmål 6

Kan ministeren bekræfte, at hensigten med forslaget netop er at indføreligestilling for alle, og undergraver forskelsbehandling af folkekirkemedlemmer ogmedlemmer af andre trossamfund ikke dette formål?
1/5

Spørgsmål 7

Hvad er begrundelsen for, at regeringen i så høj grad har højprofileret detkirkelige ægteskab for homoseksuelle, i stedet for, som med loven omregistreret partnerskab, først at lovgive om det borgerlige ægteskab og ladeFolkekirken om at drøfte kirkens anliggender?

Spørgsmål 8

Kan ministeren bekræfte, at det udvalgsarbejde, der er gennemført i Folkekirkenalene vedrører registreret partnerskab, og at dette arbejde derfor ikke drøfterindgåelse af homoseksuelt ægteskab i Folkekirken?

Spørgsmål 9

Vil ministeren oversende kommissoriet for det ovennævnte udvalgsarbejde?

Spørgsmål 10

I hvilket omfang mener ministeren, at nærværende lovforslag kan påvirkedonorlandes vilje til at sende børn til adoption i Danmark?

Spørgsmål 11

Hvad er begrundelsen for, at internationale overenskomster ikke finderanvendelse for homoseksuelle, og vil ministeren nævne de vigtigsteoverenskomster?

Spørgsmål 12

Hvorfor bestemmer lovforslaget, at forslaget kan sættes i kraft i Færøerne, oghar ministeren kendskab til debatten om dette spørgsmål i Færøerne, og hvorforhar ministeren alligevel foreslået, at forslaget skal kunne sættes i kraft iFærøerne?

Spørgsmål 13

Hvorfor skal forslaget vedtages over stok og sten, når det ikke får ægteskabsretsvirkninger?

Spørgsmål 14

Mener ministeren ikke, at det strider mod Justitsministeriets forskrifter omlovgivning, at fremsætte et lovforslag hvis konsekvenser ikke er påtaget iforslagets bemærkninger?

Spørgsmål 15

Kan ministeren nævne et andet lovforslag, hvor Folketinget ikke har kunnet få atvide, hvilke retsvirkninger forslaget vil indebære, og som en regering først langtsenere vil løfte sløret for?

Spørgsmål 16

Vil ministeren gennem svar på dette spørgsmål korrigere de fejlagtige ogvildledende bemærkninger, hvoraf det fremgår, at hensigten med forslaget er atlade homoseksuelle par indgå ægteskab i Folkekirken, idet lovforslaget vel skalforstå på den måde, at ægteskab også skal kunne indgås på rådhuset?
1/5

Spørgsmål 17

Hvad er baggrunden for, at regeringen i den grad er mere optaget af, athomoseksuelle skal kunne blive gift i kirken end på rådhuset?

Spørgsmål 18

Hvorfor er regeringen mindre optaget af at homoseksuelle kan indgå ægteskabpå rådhuset, når de fleste ægteskaber indgås på rådhuset?

Spørgsmål 19

Hvad er det for ”yderligere” tiltag regeringen vil undersøge?

Spørgsmål 20

Hvad forstår regeringen ved det kønsneutrale?

Spørgsmål 21

Betyder det kønsneutrale, at personnumrene skal ændres, eller vilKønsneutraliteten ikke blive gennemført på det punkt?

Spørgsmål 22

Betyder kønsneutraliteten, at det ikke mere af de forskellige attester vil kunneses, hvilke køn personerne har?

Spørgsmål 23

Når ministeren i bemærkningerne henviser til total ligestilling i katolske lande, vilministeren så med svar på dette spørgsmål korrigere disse oplysninger ved atgøre opmærksom på, at der netop ikke er kønsligestilling i katolske lande?

Spørgsmål 24

Kan ministeren bekræfte, at den fejlagtige henvisning til katolske lande somnævnt i ovenstående spørgsmål netop betyder, at statsmagten i de pågældendelande netop ikke har lovgivet om det kirkelige ægteskab?

Spørgsmål 25

I hvilket omfang har ministeren i forbindelse med forberedelse af forslaget gjortsig tanker om Grundlovens § 4?

Spørgsmål 26

I hvilket omfang har ministeren i forbindelse med forberedelse af forslaget gjortsig tanker om forholdet mellem stat og kirke?

Spørgsmål 27

I hvilket omfang er det kønsneutrale ægteskab gennemført i den svenske kirke?

Spørgsmål 28

I hvilket omfang er det kønsneutrale ægteskab gennemført i den norske kirke?

Spørgsmål 29

Når ministeren i bemærkninger nævner, at det skal være muligt i andretrossamfund at indgå et kønsneutralt ægteskab, betyder dette så, at det er etretskrav for borgeren?

Spørgsmål 30

Hvordan forestiller ministeren sig, at der kan gennemføres et retskrav, udendette kommer i strid med Grundlovens bestemmelse om religionsfrihed?
1/5

Spørgsmål 31

I hvilket omfang har biskoppernes høringssvar givet anledning til ændringer iforslaget?

Spørgsmål 32

Hvad vil ministeren foretage sig, hvis der ikke på ikrafttrædelsesdatoen foreliggeret af Dronningen resolveret ritual?

Spørgsmål 33

Er ministeren enig i, at det er umuligt både at gennemføre et retskrav på kirkeligvielse for alle borgere og samtidig respektere Grundlovens bestemmelse omreligionsfrihed?

Spørgsmål 34

Er ministeren ikke enig i, at hvis man vil overholde Grundlovens bestemmelseom religionsfrihed, så kan man nødvendigvis ikke give medlemmerne aftrossamfundene et krav på ligestilling og kønsneutralitet, idet der vil være enrække trossamfund, der slet ikke vil åbne for vielse af homoseksuelle?

Spørgsmål 35

Vil ministeren oversende en liste over godkendte trossamfund?

Spørgsmål 36

Vil ministeren udarbejde en liste over trossamfund, hvor det ikke vil være muligtat gennemføre en kirkelig vielse?

Spørgsmål 37

Hvordan mener ministeren, at den omstændighed, at Folkekirken vil betjene sigaf flere ritualer, sikrer ligestilling og kønsneutralitet, når der i læsningerne ved defleste indgåelser af ægteskaber i Folkekirken vil blive anvendt den uændredeordning, hvor det under vielsen læses, at mennesket er skabt som mand ogkvinde?

Spørgsmål 38

Er ministeren enig i, at det ville være grundlæggende i strid med denfolkekirkelige selvforståelse, hvis præsterne blev tvunget til at foretage vielse afhomoseksuelle?

Spørgsmål 39

Er ministeren ikke bekymret for, at den forøgelse og tydeliggørelse af forskellenemellem de forskellige trossamfund, som forslaget medfører, også vil tydeliggøreforskellen mellem flertallet og en række religiøse og etniske mindretal?
Spørgsmålene er stillet efter ønske fra Birthe Rønn Hornbech (V).Svarene bedes sendt elektronisk til spørgeren på[email protected]og til[email protected].
På udvalgets vegne
Özlem Sara Cekicformand.
1/5