Retsudvalget 2011-12
L 10
Offentligt
1051459_0001.png
1051459_0002.png
1051459_0003.png
Lovafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
5. december 2011StrafferetskontoretRandi Graabek2011-731-0005283459
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til lov omtilhold, opholdsforbud og bortvisning (L 10), som Folketingets Retsudvalghar stillet til justitsministeren den 21. november 2011. Spørgsmålet er stil-let efter ønske fra Tom Behnke (KF).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til lov om tilhold, opholdsforbud

og bortvisning (L 10) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren sikre, at der i hver politikreds er 1 til 2 politi-betjente, som har en særlig kompetence vedr. de sager, somlovforslaget omfatter, herunder stalkingsager?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, som har udtalt følgende om politiindsatsen overfor bl.a. samlivsrelateret vold og lignende forbrydelser:”1. I forbindelse med politiets grunduddannelse undervises deri behandlingen af voldssager, herunder sager om samlivsrelate-ret vold. Omfanget af undervisningen er 3-4 dage.I undervisningen indgår bl.a. Rigsadvokatens Meddelelse nr.3/2008 om behandlingen af sager om samlivsrelaterede person-farlige forbrydelser. Meddelelsen gennemgår bl.a. procedurenfor iværksættelse af efterforskning, reglerne om vejledning afforurettede og de generelle regler om efterforskning af sagernepå området. Herudover beskriver meddelelsen mulighedernefor bortvisning, tilhold og forbud efter bortvisningsloven samtadvarsel efter straffelovens § 265.Hertil kommer, at eleverne på grunduddannelsen som led i ud-dannelsen besøger et kvindekrisecenter samt Center for Vold-tægtsofre.

2.

Det kan endvidere henvises til Rigsadvokatens Meddelelsenr. 8/2007 om vejledning, orientering og underretning af foru-rettede i straffesager, udpegning af en kontaktperson for foru-rettede og vidner mv.Det fremgår heraf, at der i alle politikredse er etableret en of-ferrådgivning, der kan tilbyde en personlig samtale og støtte tilde personer, der henvender sig. Offerrådgivningen kan endvi-dere vejlede om de hjælpeforanstaltninger, der findes af læge-lig, psykologisk, social og juridisk karakter, ligesom offerråd-givningen kan være behjælpelig med udfyldelse af skemaer,skadesanmeldelser og lignende.

3.

Indsatsen mod jalousidrab og andre alvorlige samlivsrelate-rede forbrydelser var i den tidligere flerårsaftaleperiode et prio-riteret indsatsområde for dansk politi. I den forbindelse udar-bejdede Rigspolitiet en national strategi for en styrket indsatsmod jalousidrab og andre alvorlige samlivsrelaterede forbry-2
delser. Politiindsatsen har således frem til udgangen af 2010taget udgangspunkt i denne strategi.Der er i de seneste år på henholdsvis nationalt og lokalt planindsamlet en betydelig viden på området, og der er på lokaltplan fastlagt hensigtsmæssige arbejdsgange og samarbejdsme-toder. Der er således ikke længere samme behov for den natio-nale styring af den politimæssige indsats, som der tidligere harværet.Med henblik på at kunne gennemføre en indsats, der er tilpas-set de lokale forhold, er indsatsen på området fra 2011 såledesforankret i de enkelte politikredse, der prioriterer og organise-rer indsatsen på baggrund af en vurdering af de lokale forholdog det lokale kriminalitetsbillede.Indsatsen vil med inddragelse af de erfaringer, der er gjort påområdet de seneste år, fortsat tage udgangspunkt i de princip-per, der fremgik af strategiplanen på området.”Rigspolitiet har tilføjet, at det er Rigspolitiets opfattelse, at også spørgsmå-let om oprettelse af særlige enheder til behandling af sager om tilhold, op-holdsforbud og bortvisning bør afgøres af politidirektørerne og ikke be-sluttes centralt.Den politimæssige indsats i politikredsene vil således afhænge af de lokaleforhold, herunder antallet af sager i de enkelte politikredse.Hvis lovforslaget vedtages, vil Rigspolitiet orientere politikredsene omindholdet af lovforslaget, herunder muligheden for, at en underliggendekonflikt i tilholdssager mv. kan behandles i konfliktråd, hvis der er udsigttil, at konflikten kan løses på den måde.Der henvises i øvrigt til pkt. 3.7.4.4 i lovforslagets almindelige bemærk-ninger.
3