Europaudvalget 2011-12
B 70
Offentligt
1119189_0001.png
1119189_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7228 2400F +45 7228 2401M[email protected]Woim.dkDato: 14. maj 2012Enhed: INTØKO
Folketingets Europaudvalg
Folketingets Europaudvalg har den 3. maj 2012 stillet følgende spørgsmål nr.2 ad B 70 til økonomi- og indenrigsministeren, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nikolaj Villumsen (EL).Spørgsmål nr. 2:Ministeren bedes fremsende dokumentation for de hidtidige overvejelser omkarakteren af de økonomiske partnerskabsprogrammer omtalt i finanspagtensafsnit 3, artikel 5, blandt kredsen af tilsluttede lande samt i Kommissionen.Svar:I finanspagten lægges der op til at lande, som er i EU’s underskudsprocedure,skal fremlægge et ”budgetmæssigt og økonomisk partnerskabsprogram” meden detaljeret beskrivelse af de strukturelle reformer, der skal gennemføres forat sikre en effektiv og holdbar nedbringelse af det uforholdsmæssigt store un-derskud. Kommissionen og Rådet skal tilslutte sig og overvåge programmetinden for rammerne af de eksisterende overvågningsprocedurer i Stabilitets-og Vækstpagten.Karakteren af partnerskabsprogrammerne er ikke aktuelt nærmere afklaret.Partnerskabsprogrammerne vurderes i udgangspunktet at ligge i forlængelseaf de procedurer, der allerede i dag gælder i kraft af Stabilitets- og Vækstpag-ten og det øvrige økonomiske samarbejde. Alle EU-lande afleverer såledesstabilitets- og konvergensprogrammer og nationale reformprogrammer engang om året, hvor de bl.a. gør rede for planlagte konsolideringstiltag og struk-turelle reformer, der skal sikre overholdelse af landenes mellemfristedebudgetmål og efterlevelse af eventuelle henstillinger i form af en effektiv ogholdbar nedbringelse af de uforholdsmæssigt store underskud. Herudover in-formerer landene løbende om deres efterlevelse af deres henstillinger, når deter relevant, herunder seks måneder efter henstillingen mhp. på vurderinger fraKommissionen og Rådet.I det lys vil partnerskabsprogrammets nærmere indhold være op til den enkelteregering, og der er ikke krav om en formel proces eller godkendelse i det nati-onale parlament, svarende til den aktuelle danske praksis for fx regeringens2020-plan og konvergens- og reformprogrammer.
Side 2
Formålet med partnerskabsprogrammet er at styrke det pågældende lands fo-kus og indsats for at efterleve EU’s henstilling og at styrke Kommissionens ogRådets muligheder for at overvåge efterlevelsen af henstillingen.
Med venlig hilsen
Margrethe Vestager