Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
B 21
Offentligt
1091150_0001.png
1091150_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 13. marts 2012Sagsnr.: 14493Dok.nr.: 355705
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 16. februar 2012stillet følgende spørgsmål nr. 6 vedrørende beslutningsforslag B21, som hermedbesvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær.

Spørgsmål 6:

”WTO har et regelsæt, der fastslår, at medlemslandene har ret til at forbyde ellerfastsætte regler for import af dyr og planter og produkter heraf i det omfang, det ernødvendigt for at beskytte menneskers, dyrs eller planters sundhed, og forbuddet ellerreglerne skal være videnskabeligt begrundede. Mener ministeren ikke, at denforvoksede lever, man påfører dyret ved tvangsfodring, kan betegnes som en sygdom,og mener ministeren i så fald ikke, at det – med baggrund i WTO’s regelsæt – er muligtat forbyde import af foie gras i Danmark?”

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der oplyser følgende, hvortil jeg kanhenholde mig:”Det i spørgsmålet omtalte regelsæt i WTO er nærmere udmøntet i WTO’s aftale omsundheds- og plantesundhedsforanstaltninger (SPS-aftalen), der fastsætter, atmedlemmerne af Verdenshandelsorganisationen har ret til at forbyde eller fastsætteregler for indførsel af fødevarer, dyr og planter i det omfang, det er nødvendigt for atbeskytte menneskers, dyrs eller planters sundhed, og forbuddet eller reglerne ervidenskabeligt begrundet.SPS-aftalen tager sigte på at beskytte menneskers, dyrs eller planters sundhed i detimporterende land mod udefra kommende risici i forbindelse med international handel.
Mere konkret omhandler SPS-aftalen sikring af fødevaresikkerheden samt beskyttelsemod indførsel af smitsomme husdyr- og plantesygdomme.SPS-aftalen kan således ikke anvendes til at forbyde import af foie gras til Danmark, dafoie gras ikke udgør nogen risiko mod dyrs eller menneskers sundhed i de lande, derindfører fødevaren.Det kan endvidere oplyses, at SPS-aftalen ikke generelt regulerer forhold, der vedrørerdyrevelfærd.”
Mette Gjerskov
/ Louise Vadheim Guldberg
2