Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1171185_0001.png
1171185_0002.png
Udlændingekontoret
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
26. oktober 2012UdlændingekontoretMarianne Ulrik Mertens2012-0032-0427557583
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 580 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 28. september 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jo-hanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Merete Milo
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 580 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Hvad er baggrunden for, at man i forbindelse med udlændinges indgåelseaf ægteskab med herboende stiller krav om et "single-certifikat" som om-talt i på DR’s hjemmeside den 26. september 2012 ”Overblik: Uforståeligeregler tvinger far til at rejse fra nyfødt søn”?http://www.dr.dk/nyheder/indland/2012/09/26/101409.htm

Svar:

Social- og Integrationsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmå-let oplyst, at det af lov om ægteskabs indgåelse og opløsning fremgår, atdet skal godtgøres, at man opfylder en række ægteskabsbetingelser, hvisman ønsker at blive gift i Danmark. Dette gælder uanset, om den pågæl-dende part har bopæl i Danmark eller i udlandet. Det er kommunen, dertager stilling til, om man opfylder betingelserne for at blive gift.Det er bl.a. en ægteskabsbetingelse, at man er ugift, eller at et eventuelttidligere ægteskab er opløst (f.eks. ved skilsmisse), før man indgår et nytægteskab. Dette skal dokumenteres over for kommunen.Hvis den pågældende part har bopæl i Danmark og dermed er registreret iCPR, og hvis parten ikke har nogen udenlandsk tilknytning, vil partens ci-vilstand normalt kunne dokumenteres alene ved et opslag i CPR. Har par-ten udenlandsk tilknytning, f.eks. fordi parten enten bor eller tidligere harboet i udlandet, eller fordi parten er udenlandsk statsborger, vil der somudgangspunkt skulle fremlægges dokumentation for partens civilstand ud-stedt af det relevante lands myndigheder (en såkaldt civil-standsattest).Dette gælder uanset, om den pågældende part har bopæl i Danmark eller iudlandet.Nogle lande udsteder ikke civilstandsattester. I det omfang der er kendskabhertil,bliverdenneoplysninggjorttilgængeligwww.familieretsafdelingen.dk. Det fremgår bl.a. af hjemmesiden, at USAikke udsteder civilstandsattester. Hvis det ikke er muligt at fremskaffe encivilstandsattest, må det undersøges, om parten eventuelt på anden vis kanskaffe oplysninger herom. Er det ikke muligt for parten at fremskaffe no-gen form for dokumentation for sin civilstand, oplyser parten under straf-ansvar med sin underskrift på ansøgningen om at blive gift, at parten entener ugift, fraskilt m.v.
2