Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1171760_0001.png
1171760_0002.png
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København KDato:Kontor:30. oktober 2012Kontoret for HumanitærtOphold og UdsendelserSagsbeh: Liv Ann UggerhøjSagsnr.: 2012-0032-0393Dok.:583469
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 545 (UUI - Alm. del), somFolketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet tiljustitsministeren den 11. september 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Pernille B. Mikkelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 545 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”I Cirkulæreskrivelse om Rigspolitiets forelæggelse for Ud-lændingestyrelsen af sager om opholdstilladelse på grund afudsendelseshindringer (cirkulære nr. 123 af 13. juli 2000)hedder det, at Rigspolitiet, når politiet forelægger denne typesager for Udlændingestyrelsen, skal forelægge politiets vur-dering af de fremtidige udsendelsesmuligheder, herundervurderingen af, om udsendelse for tiden må anses for udsigts-løs. Ministeren bedes uddybende og detaljeret redegøre for,hvordan Rigspolitiet foretager denne vurdering af, om ud-sendelse for tiden er udsigtsløs, herunder hvilke kriterierRigspolitiet baserer denne vurdering på.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der bl.a. har oplyst følgende:”Udsendelseanses af Rigspolitiet for udsigtsløs, når alle mulighedermed henblik på at tilvejebringe forudsætninger for en udsendelse er ud-tømte, og der ikke umiddelbart efter de foreliggende oplysninger kanforventes at ville ske ændringer i mulighederne for en udsendelse. IRigspolitiets vurdering af, hvorvidt udsendelse er udsigtsløs, indgårblandt andet, om udlændingens hjemland, eller det land, hvortil udlæn-dingen ifølge den endelige asylafgørelse kan udsendes, ikke ønsker atmodtage den pågældende. Det indgår også, om fremskaffelse af rejsele-gitimation til udlændingens hjemland ikke er mulig på grund af landetsmyndigheders manglende evne eller vilje til at medvirke hertil. Det ind-går desuden, om udsendelse af udlændinge til det pågældende land tid-ligere har været forsøgt uden held (i kombination med ovenstående). Ivisse tilfælde kan udsendelse af særlige nationalitetsgrupper eller etni-ske grupper endvidere vurderes udsigtsløs på forhånd, eksempelvis påbaggrund af generelle konstaterede udsendelseshindringer i forhold tilen særlig nationalitetsgruppe eller etnisk gruppe.En udsendelse er aldrig udsigtsløs, hvis det alene skyldes udlændingensforhold, at udsendelsen ikke kan gennemføres.Det bemærkes endelig, at den omstændighed, at der er gået lang tid medudsendelsesbestræbelserne, ikke i sig selv fører til, at Rigspolitiet vur-derer, at en udsendelse er udsigtsløs. Der er således lande, hvis sagsbe-handling kan være ganske langvarig, men hvor det imidlertid erfarings-mæssigt alligevel efter nogen tid lykkes at modtage et svar om identifi-kation og meddelelse af hjemrejsetilladelse, som gør det muligt at effek-tuere en udsendelse.”
2