Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1159451_0001.png
1159451_0002.png
1159451_0003.png
Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikFolketinget1240 København K
Dato:Kontor:
25. september 2012Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Steffen Dysted MattssonSagsnr.: 2012-0032-0386Dok.:528130
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 497 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 24. august 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MartinHenriksen (DF).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 497 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Vil ministeren bede de østeuropæiske lande om at tage imodderes egne statsborgere, som sidder i danske fængsler, medhenblik på afsoning i hjemlandet, og indtil dette sker, vil mini-steren så hver måned sende de pågældende lande en regningfor deres statsborgeres fængselsophold i Danmark, således atalle omkostninger bliver dækket fuldt ud?”

Svar:

1.

Justitsministeriet kan oplyse, at det internationale samarbejde om over-førelse af domfældte allerede i dag har høj prioritet.Der kan i den forbindelse bl.a. peges på, at en række lande både i og udenfor Europa – herunder flere østeuropæiske lande – har tiltrådt Europarådetskonvention af 21. marts 1983 om overførelse af domfældte og tillægspro-tokollen hertil af 18. december 1997, som begge giver gode muligheder forat overføre kriminelle udlændinge til afsoning i deres hjemland.Justitsministeriet kan endvidere pege på, at Rådet for Den EuropæiskeUnion den 27. november 2008 vedtog en rammeafgørelse om anvendelseaf princippet om gensidig anerkendelse på domme i straffesager omidømmelse af frihedsstraffe eller frihedsberøvende foranstaltninger medhenblik på fuldbyrdelse i Den Europæiske Union (2008/909/RIA).Som Justitsministeriet bl.a. har redegjort for i forbindelse med besvarelsenaf spørgsmål nr. 421 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg, forventesrammeafgørelsen at gøre det nemmere at overføre EU-borgere, der er dømti Danmark, til afsoning i deres hjemland.Det gælder også borgere fra de østeuropæiske EU-medlemsstater.Rammeafgørelsen indebærer, at en EU-medlemsstat (udstedelsessstaten)ved at fremsende en standardattest og den relevante dom, som idømmersanktionen, kan anmode myndighederne i en anden EU-medlemsstat(fuldbyrdelsesstaten) om at anerkende dommen og overtage fuldbyrdelsenaf sanktionen.En EU-medlemsstat, som i medfør af rammeafgørelsen anmodes om at an-erkende dommen og overtage fuldbyrdelsen, vil dernæst som udgangs-2
punkt være forpligtet hertil, når der er tale om en dom vedrørende en afdens egne statsborgere, som bor på medlemsstatens område, eller som vilblive udvist dertil som følge af dommen.Som Justitsministeriet bl.a. også har oplyst i forbindelse med besvarelsenaf spørgsmål nr. 421 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg, forventes det,at størstedelen af medlemsstaterne vil have implementeret rammeafgørel-sen i deres nationale lovgivninger ved udgangen af 2012.

2.

Spørgsmålet om, hvilket land der skal afholde de udgifter, der er for-bundet med, at en domfældt udlænding afsoner en fængselsstraf i det land,hvor han er dømt, er ikke reguleret i de nævnte retsakter om overførelse afdomfældte.For så vidt angår domfældte fra andre EU-lande kan Justitsministeriet hen-vise til besvarelsen af spørgsmål nr. 1054 (Alm. del) fra Folketingets Rets-udvalg, hvoraf bl.a. fremgår, at udgangspunktet – i det omfang ordningenikke er omfattet af internationale retsakter om bl.a. overførelse af dom-fældte – vil være, at den EU-medlemsstat, hvor dommen er afsagt, afhol-der omkostningerne forbundet med afsoningen.Det samme vil i øvrigt være tilfældet i forhold til stater uden for Den Eu-ropæiske Union, herunder også de stater, der har tiltrådt de ovennævnteEuroparådskonventioner om overførelse af domfældte.Jeg finder bl.a. på den anførte baggrund ikke anledning til at iværksætte etinitiativ som det, der er anført i spørgsmålets andet led.
3