Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1154891_0001.png
1154891_0002.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge-og IntegrationspolitikFolketingetChristiansborg1240 København K.
Udlændingeafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
7. september 2012UdlændingekontoretInge Fabricius2012-0032-0367528121
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 476 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 15. august 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra JohanneSchmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Nanna Fischer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 476 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik (Alm. del):

”Kan ministeren bekræfte, at Udlændingestyrelsen har ændretfortolkning af reglerne om familiesammenføring efter EU-reglerne som anført af repræsentanter for Ægteskab UdenGrænser og Indvandrerrådgivningen i Kristeligt Dagblads arti-kel ”Ægtepar kan ikke gennemskue opholdskrav”, 14. august2012?”

Svar:

Justitsministeriet har lagt til grund, at spørgsmålet vedrører kravet om endansk statsborgers etablering af et reelt og faktisk ophold i et andetEU/EØS-land eller i Schweiz, som er en betingelse for at opnå familie-sammenføring efter EU-reglerne, når den danske statsborger vender tilba-ge til Danmark.Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Udlændingestyrelsen, der har oplyst følgende:”Grundlaget for styrelsens behandling af disse sager er det tid-ligere integrationsministeriums meddelelse af 2. oktober 2008til Udlændingeservice om ændringer af EU-opholdsbekendtgø-relsen og praksis som følge af Metock-dommen mv. Det er iretningslinjerne fastsat, at styrelsen ud fra en umiddelbar vur-dering af sagens konkrete omstændigheder konstaterer, om endansk statsborger, som ansøger om familiesammenføring meden udenlandsk ægtefælle på grundlag af EU-retten, har haft etreelt og faktisk ophold i et andet EU-land, jf. EU-opholdsbekendtgørelsens § 13. Det er endvidere fastsat, at vedvurderingen heraf lægger styrelsen vægt på, om familiens sam-lede forhold indikerer, at hovedpersonen har haft et reelt ogfaktisk ophold i et andet EU-land. Der vil således blandt andetkunne lægges vægt på varigheden af hovedpersonens planlagteophold i et andet EU-land, varigheden af ægteskabet mellemhovedpersonen og den udenlandske ægtefælle, karakteren afhovedpersonens bopæl mv. Hvis der ud fra styrelsens umid-delbare vurdering må antages at foreligge en situation, hvor endansk statsborger, som ansøger om familiesammenføring, ikkehar haft et reelt og faktisk ophold i et andet EU-land, vil styrel-sen kunne anmode om oplysninger og dokumenter, der efterden dansk statsborgers opfattelse understøtter, at der er tale omet reelt og faktisk ophold i et andet EU-land.”Justitsministeriet lægger på baggrund heraf til grund, at Udlændingestyrel-sen ikke har ændret fortolkning af reglerne om familiesammenføring efterEU-reglerne.2