Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1138449_0001.png
1138449_0002.png
1138449_0003.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge-og IntegrationspolitikFolketingetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
25. juni 2012UdlændingelovkontoretMarianne Ulrik Mertens2012-0032-0271456740
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 398, som Folketingets Udvalgfor Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsministeren den12. juni 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlem af Folketinget JohanneSchmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Merete Milo
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 398 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik (Alm.del):

”Ministeren bedes kommentere lic. jur. Peter Vesterdorfs kronik i In-formation 12. juni 2012 ”Udlændingepolitik bør ikke være etspørgsmål om alt eller intet” og forholde sig til spørgsmålet om tids-ubegrænset opholdstilladelse til den gruppe familiesammenførte påtidsbegrænset opholdstilladelse, der ifølge kronikøren er kommet iklemme som følge af VK-regeringens lovstramninger.”

Svar:

Jeg forstår hr. Peter Vesterdorfs kronik som et udtryk for, at udlændinge,der søger om tidsubegrænset opholdstilladelse, og som har fået opholdstil-ladelse i Danmark på et tidspunkt, hvor tidsubegrænset opholdstilladelseikke var betinget af beskæftigelse, bør undtages fra beskæftigelseskravet.Dette er jeg uenig i.Regeringen ønsker at gøre op med den tidligere regerings udlændingepoli-tik, som i for høj grad var præget af negativ retorik og symbolpolitik.De nye regler for tidsubegrænset opholdstilladelse er et udtryk for, at rege-ringen ønsker at ændre udlændingepolitikkens fokus. Hovedformålet medudlændingereglerne, herunder reglerne for tidsubegrænset opholdstilladel-se, skal være at motivere til og sikre bedre integration i Danmark. Det erregeringens opfattelse, at de nye regler for tidsubegrænset opholdstilladel-se vil motivere den enkelte udlænding til at blive del af det danske sam-fund.De nye regler om tidsubegrænset opholdstilladelse træder i kraft den 1. juli2012, og i den forbindelse ændres beskæftigelseskravet til et krav om ordi-nær beskæftigelse her i landet i mindst 3 år inden for de sidste 5 år forudfor meddelelsen af tidsubegrænset opholdstilladelse.Regeringen finder, at beskæftigelse fortsat skal være en del af den robustekerne i reglerne om meddelelse af tidsubegrænset opholdstilladelse. For-ankring på arbejdsmarkedet er et afgørende element i en effektiv integrati-onsproces.Det nye beskæftigelseskrav kan opfyldes ved såvel fuldtidsbeskæftigelsesom deltidsbeskæftigelse af et vist omfang. Samtidig sidestilles uddannelse2
med beskæftigelse. Hermed styrkes herboende udlændinges incitament tilat tage en uddannelse og dermed deres muligheder for en vellykket inte-gration på arbejdsmarkedet og i det danske samfund i øvrigt.Da beskæftigelse er en afgørende forudsætning for og vej til en vellykketintegration i det danske samfund, ønsker regeringen, at beskæftigelseskra-vet som udgangspunkt skal gælde for alle udlændinge, som ikke alleredehar opnået tidsubegrænset opholdstilladelse.Der kan undtages for en eller flere af betingelserne for tidsubegrænset op-holdstilladelse, herunder beskæftigelseskravet, hvis Danmarks internatio-nale forpligtelser, herunder FN’s Handicapkonvention, tilsiger det.Endvidere undtages der fra beskæftigelseskravet for udlændinge, der ernået folkepensionsalderen, for udlændinge, der modtager førtidspension,og for udlændinge, der søger om tidsubegrænset opholdstilladelse indendet fyldte 19. år, og som har været i uddannelse eller ordinær fuldtidsbe-skæftigelse siden afslutningen af folkeskolen. Herudover undtages udlæn-dinge, der har et stærkt tilknytningsforhold til Danmark for en række be-tingelser, herunder beskæftigelseskravet. Der gælder endvidere særligeregler for udlændinge, som har modtaget støtte eller kunne have modtagetstøtte efter lov om social service til pasning af et handicappet barn eller endøende nærtstående eller efter barselloven til pasning af et alvorligt sygtbarn.Endelig kan en udlænding med flygtningestatus opnå dispensation fra degenerelle regler efter 8 års ophold, hvis udlændingen har vist vilje til inte-gration. Dette gælder dog ikke, hvis udlændingen har begået kriminalitet afen vis karakter.Det nye fleksible beskæftigelseskrav er efter min opfattelse udtryk for etrimeligt krav, der er realistisk at opfylde.
3