Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del
Offentligt
1141522_0001.png
1141522_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 2. juli 2012Enhed: Sundhedsjura og læ-gemiddelpolitikSagsbeh.: SUMCVASags nr.: 1206541Dok nr.: 970098
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 23. maj 2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 611 (alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares endeligt. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ik-kemedlem af udvalget Martin Henriksen (DF).Spørgsmål nr. 611:’’På baggrund af artiklen den 15. maj 2012 i Kristeligt Dagblad(http://m.kristeligt-dagblad.dk/artikel/462393) ”To uger gammel dreng død efteromskæring" oplyse, om der i Danmark er eller har været problemer med om-skæring i Danmark. ”Svar:Som det fremgår af min foreløbige besvarelse af 6. juni 2012, har jeg anmodetSundhedsstyrelsen, Patientombuddet og Patientforsikringen om bidrag til be-svarelsen af spørgsmålet.Jeg har modtaget følgende bidrag fra Patientforsikringen:”Indledningsvis kan oplyses, at omskæring af piger/kvinder er strafbart i Danmark, og atPatientforsikringen allerede af den grund ikke modtager anmeldelser om patientskader iforbindelse med omskæring af piger/kvinder.I forbindelse med omskæring af drenge og mænd sondres der mellem almindelige om-skæringer og rituelle omskæringer.Almindelige omskæringer angår operationer på grund af problemer i penis, typisk for-hudsforsnævring.I perioden 1996 – maj 2012 har Patientforsikringen modtaget 51 anmeldelser. Af disseangik de 14 anmeldelser drenge under 16 år. Af disse 14 sager blev én sag anerkendt,og erstatningen udgjorde efter erstatningsansvarsloven godt 11.000 kr.De resterende anmeldelser blev afvist. I denne gruppe indgår også sager, hvor erstat-ningsbeløbet ikke kom over klage- og erstatningslovens minimumsgrænse på 10.000kr.Rituelle omskæringer angår omskæringer af religiøse grunde m.v.I perioden 1996 – maj 2012 har Patientforsikringen modtaget 14 anmeldelser, hvoraf13 anmeldelser angik drenge under 16 år. Af de 14 anmeldelser blev to sager aner-kendt, og erstatningerne udgjorde efter erstatningsansvarsloven i begge sager godt10.000 kr.
Side 2
De resterende sager blev afvist. I denne gruppe indgår også sager, hvor erstatningsbe-løbene ikke kom over klage- og erstatningslovens minimumsgrænse på 10.000 kr.Der er ikke sager med dødelig udgang.”
Sundhedsstyrelsen har fremsendt følgende bidrag:”Sundhedsstyrelsen forstår spørgsmålet således, at det drejer sig om komplikationer ef-ter rituel omskæring.Hovedparten af rituelle omskæringer i Danmark foregår uden for de offentlige sygehu-se, enten hos privatpraktiserende speciallæger eller i hjemmet.Der findes ikke en selvstændig registrering af, hvor mange henvendelser de offentligesygehuse får i forbindelse med komplikationer efter rituel omskæring. Sundhedsstyrel-sen har ikke kendskab til sager, hvor der er opstået alvorlige komplikationer.Sundhedsstyrelsen modtager gennemsnitligt 2-4 henvendelser om året primært frasundhedspersonale om komplikationer i forbindelse med omskæring af drengebørn.Det skal dertil bemærkes, at sundhedspersonale ikke har pligt til at rette henvendelse tilSundhedsstyrelsen, hvis de får kendskab til, at et barn har fået komplikationer efter enrituel omskæring. Efter Sundhedsstyrelsens vurdering, opstår der komplikationer til om-skæringer, som styrelsen ikke får kendskab til.Årsagerne til henvendelserne fra sundhedspersonerne er primært, at der har væretmistanke om, at børnene ikke har været tilstrækkeligt smertedækket i forbindelse medindgrebet. Derudover har der været sager, hvor der var mistanke om infektion eller atindgrebet var foretaget af en person, der ikke var autoriseret læge.Sundhedsstyrelsen udarbejdede i 2005 en vejledning om omskæring af drenge, Vej-ledning nr. 9267 af 23. maj 2005. Vejledningen blev udarbejdet på baggrund af, atSundhedsstyrelsen i forbindelse med behandling af indberetningssager var blevet op-mærksom på, at der var særlige problemer knyttet til omskæring af drenge. Af vejled-ningen fremgår det bl.a., at det er forbeholdt læger, at foretage indgrebet, og at hvislægen anvender medhjælp til omskæringen, skal lægen være til stede under indgre-bet.”
Endelig har jeg fra Patientombuddet fået oplyst, at der i de seneste 7 år er truf-fet afgørelse i 20 sager vedrørende omskæring. I 2010 var der 1 sag og i 2011var der 6 sager, heraf 5 sager indberettet af Sundhedsstyrelsen.Blandt andet på baggrund af disse oplysninger vil jeg overveje, hvorvidt om-skæring af drengebørn udgør et problem i et sådant omfang, at Sundhedssty-relsens vejledning bør suppleres af lovgivning.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Carlo V. Andersen