Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1168313_0001.png
1168313_0002.png
J.nr. 12-0207165Dato:19. oktober 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 960 af 25. september2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mads Rørvig(V).(Alm. del).
Holger K. Nielsen/Lise Bo Nielsen

Spørgsmål:

Deler ministeren den bekymring, økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussens udtrykkeri Børsen den 14. september 2012 om, at ”Der er en klar risiko for, at det kommer til at kostejob, hvis vi ikke gør noget”, som følge af, at Sverige letter selskabsskatten? Der henvises tilartiklen ”Svensk skattebombe koster danske jobs”.

Svar:

Den svenske regering har tilkendegivet, at de agter at sænke selskabsskatten fra 26,3 pct. idag til 22,0 pct. i 2013.En svensk nedsættelse af selskabsskatten vil alt andet lige øge svenske selskabers afkast ef-ter skat, hvilket vil styrke incitamentet til at investere i Sverige. Det vil på sigt medføre etstørre kapitalapparat, øget produktivitet og højere lønninger.Det er imidlertid også afgørende, hvordan en nedsættelse af selskabsskatten finansieres. Defleste instrumenter har modsatte effekter ift. selve lempelsen.Set over en årrække bestemmes beskæftigelsen og investeringsniveauet i et land af detsøkonomiske og strukturelle karakteristika. Herunder dets demografiske forhold, dets pro-duktivitet og dets evne til at skabe et fleksibelt og rummeligt arbejdsmarked.Den globale økonomi er efter min mening ikke et nulsumsspil, hvor flere investeringer ogarbejdspladser i et land automatisk betyder færre arbejdspladser og investeringer i andrelande.Sverige har således i en årrække haft en højere selskabsskattesats end den danske, hvilketikke har hindret en gunstig økonomisk udvikling sammenlignet med de fleste andre EU-lande.
Side 2