Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del Bilag 235
Offentligt
1119503_0001.png
1119503_0002.png

Til Skatteminister Thor Möger Pedersen

og samtlige skatteordførere.

Goddag

Det er kommet mig for øre, at man tænker på, at indføre en afgift på træpiller, som får navn afforsyningssikkerhedsafgift.Dertil har jeg nogle bemærkninger, som især går på

grænsehandel.

Indledning.

Jeg har en enkeltmandsvirksomhed, som handler med træpiller til private for 30 mill. kr. om året excl.moms. Desuden handler jeg med hobbyfoder for andre 30 mill. kr. excl. moms. Lige netop de varegrupperkalder tyskerne livsfornødenheder ( gælder også hobbyfoder ), og momssatsen hos dem er kun 7%. Jegberegner 25%.Det forhold øver et stort pres på os, fordi vore kunder i stigende grad forlader os til fordel for Tyskland.Kunden bestiller og betaler på nettet, behøver ikke selv hente varen men kan sende en vogmand i sit sted.Pærelet og lovligt.Det er ofte 2 eller 3 familier som slår sig sammen om 22 tons ( en bilfuld ). Så har de til en sæson.Jeg forsvarer mig overfor potentielle kunder med, at når man køber en bilfuld ( 22 tons ) træpiller hos mig,afleverer jeg 8000,- kr til statskassen. De går til skoler, sygehuse osv, siger jeg. Sker handelen i Tyskland,afleveres der intet til den danske statskasse. De fleste af kunderne giver mig ret, men langt de fleste hørerjeg aldrig mere fra.Nuvel, så er der en kundemasse med mindre køb, det går nemmere. Men de er lærenemme. Det går stille iretnin af fællesindkøb af store portioner i Tyskland.De fleste danske træpillesælgere har hidtil holdt sig fra etablering i Tyskland, men se f. eks. på Google "Stampemøllen ".

Konsekvens.

Tallet 200,- kr. pr. tons plus moms er i ømløb som værende forsyningssikkerhedsafgifte. På 22 tons er det5500,- kr. som skal lægges til de 8000,- jeg i forvejen er bagud. Så er vi på 13500,- kr.Hvis hele min omsætning af træpiller går den vej, er tabet til statskassen at opgøre til 13,5 mill. kr. i momssamt 10 arbejdspladser.Og der er mange af min slags. Det vil i løbet af en kort årrække lægge et erhverv i ruiner.Og det vil ske, hvis den kommende afgift på træpiller på 200,- kr. pr. tons plus moms, bliver udformetsåledes, at den ikke omfatter grænsehandel.

Forslag.

Man kan, som det sker med energikoks, gøre varen til rejsegods. Det betyder, at kunden kun må købe det,han selv kan transportere og forbruge.De vil begrænse mængderne, og jo længere kunden skal køre des dårligere forretning.Man kunne også ud fra BBR meddelelserne pålægge den en husstand med træpillefyr.Man kunne også lave en kubikmeterafgift efter husets størrelse som gjaldt alle opvarmningsformer.

Hjertesuk.

Generelt er jeg ked af, at vi i Danmark ofte går afgiftvejen. Vi placerer os på et indtægtsfundament, som erskrøbeligt, fordi bidragyderne kan forlade det. Og det er de største, dygtigste og mest velhavende der gårførst.Jeg vil godt benytte lejligheden til at foreslå, at man sænker såvel mængden som størrelsen af afgifter,indfører højere grad af egenbetaling, og frigør administrative ressourcer til anden beskæftigelse.

Afslutning.

Jeg vil foreslå, at repræsentanter for de 5 største træpilleforhandlere i Danmark får foretræde forafgiftsudvalget, så vi får mulighed for i detaljer at redegøre for vores sag.
Med venlig hilsen,Claus HansenHøjlund Møllewww.hojlund.dk6225 1136