Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1131837_0001.png
1131837_0002.png
1131837_0003.png
Lovafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
6. juni 2012StrafferetskontoretEsben Haugland2012-0030-0771413891
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 732 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. april 2012. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Ketilbjørn Hertz
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 732 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for den lovgivning, der findes iStorbritannien, Australien og USA, der muliggør, at staten kankonfiskere indsatte drabsdømtes indkomst/overskud, som demåtte have tjent ved at fortælle om deres forbrydelse i eksem-pelvis bogform.”

Svar:

Justitsministeriet til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodet Uden-rigsministeriet om at tilvejebringe de ønskede oplysninger fra ambassader-ne i Storbritannien, Australien og USA.Den danske ambassade i London har indhentet oplysninger fra det britiskejustitsministerium, som har oplyst, at man i Storbritannien har lovgivning,der regulerer adgangen for kriminelle til at kommunikere med omverde-nen. De britiskeAdult Prison Rulesfinder således anvendelse på indsattesadgang til kommunikation, som bl.a. omfatter alle former for skriftligt ma-teriale, herunder tegninger. Disse regler har eksempelvis fundet anvendelsei forbindelse med hindringen af udgivelsen af seriemorderen Dennis Neil-sons erindringer. Reglerne er blevet suppleret af regeringensCriminalMemoirs SchemeunderThe Coroners and Justice Act.Efter dette regelsæthar den dømte efter løsladelse mulighed for at udgive sine erindringer,men den pågældende er afskåret fra at profitere på sine udgivelser.TheHigh Courtkan således ud fra en samlet vurdering pålægge den dømte attilbagebetale det udbytte, som er modtaget for udgivelsen. Offentliggørelseaf f.eks. den dømtes synspunkter på livet i fængslet anses dog ikke for om-fattet af reglerne, medmindre denne offentliggørelse samtidig indeholderoplysninger om den begåede strafbare handling. I den forbindelse kan dertages hensyn til den skade, en udgivelse vil kunne påføre offeret.Den danske ambassade i Canberra har indhentet oplysninger fra det au-stralske justitsministerium, som har oplyst, atProceeds of Crime Actfra2002 på føderalt niveau regulerer overdragelse af indtægter fra skribent-virksomhed, hvis denne er udført af en person, der har begået en strafbarhandling, og vedkommende udnytter den kommercielle opmærksomhed,som den pågældende har i medfør af denne handling. En sag indledes vedmyndighedernes indgivelse af en anmodning til domstolene, som herefterhar mulighed for at udstede en midlertidigorderom tilbageholdelse af ind-tægter fra skribentvirksomheden, indtil sagen afsluttes. Ved domstolenes2
vurdering af en sag om overdragelse af indtægter kan domstolene udøve etbredt skøn, men efter loven skal en række forhold skal tages i betragtning,herunder offentlighedens interesse. En tilsvarende lovgivning finder an-vendelse på delstats- og territoriumniveau.Den danske ambassade i Washington har indhentet oplysninger fra detamerikanske justitsministerium, som har oplyst, at man i USA på føderaltniveau har lovgivning, som giver mulighed for at beslaglægge drabs- ogvoldsdømtes indtjening fra publikationer, der beskriver den strafbare hand-ling.
3