Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1164265_0001.png
1164265_0002.png
1164265_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
8. oktober 2012PolitikontoretJesper Jarnit2012-0030-0601527726
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 458 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. februar 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 458 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren kommentere henvendelsen til Retsudvalget fraForeningen TBM (Tidligere Bandemedlemmer), herunder sær-ligt redegøre for ministerens syn på den kritik der rejses i hen-vendelsen mod kommunerne, med hensyn til om de lever op tildet de skal på dette område? (se REU alm. del bilag 212 (for-troligt) og bilag 213).”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan oplyse, at Nationalt Efterforskningscenter(NEC) under Rigspolitiet koordinerer den politimæssige ind-sats i forbindelse med bekæmpelsen af organiseret kriminalitet,herunder monitering af rocker- og banderelaterede personer,der opererer i Danmark. NEC indgår ligeledes i det forebyg-gende samarbejde mellem kommunale og statslige myndighe-der omkring gennemførelsen af exit-programmer rettet modmedlemmer af rocker- og bandegrupperinger, der ønsker atforlade dette miljø.Som led i indsatsen mod rocker- og bandekriminalitet blev deri april 2011 lanceret en rammemodel for exit-programmer tilrocker- og bandemedlemmer, der ønsker en vej ud af miljøet.Rammemodellen, som forudsætter et målrettet, koordineretmyndighedssamarbejde mellem politiet, kriminalforsorgen ogkommunerne, skal skabe et overblik over, hvilke tilbud der ertilgængelige for de relevante rocker- og bandemedlemmer.Rammemodellen gennemføres på nationalt og lokalt plan ogbeskriver rolle- og ansvarsfordelingen mellem Rigspolitiet ogpolitikredsene.Rigspolitiet har oprettet et nationalt exit-sekretariat underNEC, hvor den nationale koordination af rammemodellen erforankret.Det følger af rammemodellen, at der efter behov og i samrådmed det lokale kredsråd kan etableres lokale exit-enheder i po-litikredsene. Det er politidirektøren i den enkelte politikreds,som tager initiativ til etablering af en lokal exit-enhed.
2
Exit-enheden skal sammensættes af repræsentanter fra politiet,kriminalforsorgen og de relevante kommuner. Exit-enhedenkan efter behov på ad hoc basis inddrage andre myndigheder,eksterne organisationer eller interessenter til at bistå enheden.Exit-enheden kan i øvrigt etableres inden for rammerne af alle-rede eksisterende samarbejdsfora vedrørende indsatsen modrocker- og bandekriminalitet, eksempelvis det lokale banderåd.Det er den lokale exit-enheds primære opgave at koordinere ogfølge op på exit-programmerne for de rocker- og bandemed-lemmer, der ønsker at forlade miljøet.Alle politikredse på nær Bornholm har oprettet en lokal exit-enhed.Det er Rigspolitiets vurdering, at samarbejdet i de konkrete sa-ger i flere af de lokale exit-enheder fungerer meget tilfredsstil-lende.”Som det fremgår, er der blevet etableret exit-enheder i samtlige relevantepolitikredse, og Rigspolitiet vurderer, at samarbejdet i de konkrete sager iflere af de lokale exit-enheder fungerer meget tilfredsstillende.Det er naturligvis vigtigt, at alle myndigheder, som indgår i exit-samarbejdet, er i stand til fuldt ud at løfte opgaverne på området.Jeg har derfor anmodet Rigspolitiet om nærmere at redegøre for erfarin-gerne med det tværsektorielle samarbejde i exit-enhederne.Når oplysningerne herom foreligger, vil jeg indkalde Rigspolitiet og KL tilet møde, hvor det kan drøftes, om der er behov for at tage nye initiativermed henblik på at sikre, at sagerne kan håndteres på den rigtige måde.
3