Kulturudvalget 2011-12
KUU Alm.del
Offentligt
1117347_0001.png
1117347_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
9. maj 2012
Folketingets Kulturudvalg har den 19. april, efter ønske fra Alex Ahrendtsen (DF), stil-let mig følgende spørgsmål, nr. 94 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 12. april 2012 fra Henrik Morell,jf. KUU alm. del – bilag 164, og herunder forholde sig til destruktion aftingbøger og digital bevaring og kritikken af den indscannede kvalitet, også iforlængelse af ministeren svar på S 2712.”

Svar:

Jeg har bedt Statens Arkiver om at redegøre for problemstillingen omkring digitalise-ring af tingbøgerne og kvaliteten af indskanningerne. Jeg har modtaget følgende be-mærkninger fra Statens Arkiver:”I perioden 1993-2000 blev det elektroniske register ”Tingbogssystemet for fast ejen-dom” gradvist taget i brug til registrering af oplysninger. ”Det digitale tinglysningssy-stem” blev taget i brug 2009 og indeholder bl.a. konverterede oplysninger fra Tingbogs-systemet for fast ejendom samt scanninger af de dokumenter vedr. ejendomme, som vargældende på det tidspunkt, hvor systemet blev taget i brug.Skanningen omfattede ca. 9.700 tingbøger. Omfanget af samtlige tingbøger var ca. 1hyldekilometer. Bøgerne var meget varierende i sideantal, typisk mellem 300 og 700 si-der, enkelte havde dog op til 1500 sider. Hver tingbog er skannet som én fil, dvs. at digi-taliserede tingbøger består af ca. 9.700 filer.De indskannede tingbøger skal for, at Statens Arkiver kan modtage dem overføres til enarkiveringsversion, jf. bekendtgørelsen nr. 1007 af 20. august 2010 om arkiveringsver-sioner.
Dok. nr. 1343868
Side 2
I forbindelse med produktion af arkiveringsversionen af tingbøgerne konstaterede Sta-tens Arkiver visse fejl og mangler. Domstolsstyrelsen blev derfor anmodet at foretagevisuel kontrol af scanningerne. Der blev foretaget en stikprøvekontrol, der omfattede ca.10 % af tingbøgerne.Kontrollen viste fejlene, som bestod dels i manglende sider, dels i helt eller delvist ulæ-selige sider samt fejl i forbindelse med adressering af filer. I stikprøven fordelte fejlenesig således:87 % havde ingen fejl3 % havde en enkelt side som var helt eller delvis ulæselig, eller manglede6,7 % havde flere sider som var helt eller delvis ulæselige, eller manglede3 % havde adresseringsproblemer.
På baggrund af stikprøvekontrollen er det beregnet, at der gennemsnitligt er 10 skan-ninger/sider pr. bog, som helt eller delvist ikke kan læses, svarende til godt 2 promilleaf de indskannede sider.Uanset, at fejl ved skanning, der sker eller anvendes i bevaringsøjemed, principielt ikkekan accepteres, har Statens Arkiver fundet, at bevaringen af tingbøgernes oplysningerer betryggende sikret gennem den nævnte digitalisering. Statens Arkiver fandt ikke an-ledning til at kræve samtlige tingbøger visuelt kontrolleret og de derved konstateredefejl udbedret.Begrundelsen herfor var de forholdsvis betydelige omkostninger, der ville være forbun-det hermed. Det bemærkes, at en visuel kontrol af samtlige skannede tingbøger blevanslået til at kræve ca. 2,5 årsværk, hvortil ville komme omkostningerne til nyskanningaf de fejlbehæftede sider mv.At forkaste den digitaliserede kopi af tingbøgerne som grundlag for bevaring og i stedetbevare tingbøgerne i deres originale form fandt Statens Arkiver uhensigtsmæssigt, isæraf økonomiske og benyttelsesmæssige grunde.”Jeg henholder mig til Statens Arkivers overordnede vurdering af, at tingbøgernes op-lysninger er betryggende sikret igennem digitaliseringen. Jeg finder derfor ikke anled-ning til at ændre syn på digitaliseringen af tingbøgerne i forhold til min besvarelse af §20-spørgsmål S 2712.Jeg kan i øvrigt oplyse, at samtlige digitaliserede tingbøger fra 1927 og op til 90’erne nuer tilgængelige på www.arkivalieronlie.dk.
Uffe Elbæk