Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
FLF Alm.del
Offentligt
1077746_0001.png
1077746_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 8. februar 2012Sagsnr.: 13493Dok.nr.: 334922
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 15.01.2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 81 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Dennis Flydtkjær (DF).

Spørgsmål 81:

”Vil ministeren medvirke til at ændre loven om kæledyrspas efter, at det i artiklen"Grænsedyrlæger må ofte aflive kæledyr" i avisen 24timer København den 6. juli 2011er kommet frem, at sunde og raske dyr aflives ved grænsen, fordi at ejeren ikke vilbetale for karantæne m.v.?”

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der oplyser følgende:”Reglerne for privates ind- og udførsel af kæledyr er reguleret af Europa-Parlamentetsog Rådet Forordning (EF) Nr. 998/20031og har til formål at forhindre indslæben ogspredning af rabies i EU.Kæledyrspassets funktion er således, at ejeren kan dokumentere, at hans eller hendeskæledyr lever op til de dyresundhedsmæssige krav, som fremgår af forordningen. Er dertale om indførsel fra lande uden for EU, vil dokumentationen være i form af etveterinærcertifikat.Det er ejerens ansvar, når han eller hun rejser med sit kæledyr, at dyret ledsages af etkæledyrspas eller et veterinærcertifikat, som kan dokumentere dyretsrabiessundhedsstatus.
EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 998/2003 af 26. maj 2003 omdyresundhedsmæssige betingelser for ikke-kommerciel transport af selskabsdyr og om ændring af Rådetsdirektiv 92/65/EØF (med senere ændringer)
1
Hvis dyrets sundhedsstatus ikke kan bestemmes på grund af manglende pas, certifikateller anden dokumentation, som godtgør tilfredsstillende sundhedsstatus, eller dette ikkekan fremskaffes, vil ejeren sædvanligvis blive informeret om, at dyret skal returneres tiludrejselandet eller kan blive indsat i karantæne for ejerens regning, indtil det kanudelukkes, at dyret er bærer af rabies. Ønsker ejeren ikke at benytte disse muligheder, ersidste mulighed i henhold til lovgivningen aflivning.Rabies er en zoonose, som kan smitte fra dyr til mennesker. Der kan gå flere måneder fraet dyr er blevet smittet, til der ses symptomer på sygdommen. Sygdommen kan ikkebehandles og er altid dødelig. Af hensyn til folke- og dyresundheden vurdererFødevarestyrelsen, at det ikke er forsvarligt at arbejde for en ændring af de gældendeEU-regler.”
Mette Gjerskov
/Maria Krohn
2