Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
1063292_0001.png
1063292_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 19. oktober 2011 stillet følgende spørgsmålnr. 7 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraPernille Skipper (EL).
Januar 2012J.nr. 2011-0014321

Spørgsmål nr. 7:

”Vil ministeren under henvisning til artiklen ”Jobcenter registrerer deltagere i de-monstration på det lokale torv” redegøre for lovligheden af kommuners registreringaf borgeres politiske aktivitet i forbindelse med disses sagsbehandling, herunderhvilke regler dette vedrører, samt i hvilke tilfælde dette eventuelt ville være lov-ligt.”

Endeligt svar:

Ifølge den nævnte artikel har Jobcenter Svendborg i to tilfælde registreret i borge-res ressourceprofiler, at borgerne har deltaget i demonstrationer på det lokale torv.Det fremgår, at demonstrationerne var rettet mod kommunens behandling af sygeborgere.Reglerne om, hvilke oplysninger, der skal indgå i ressourceprofiler, fremgår af be-kendtgørelse om beskrivelse, udvikling og vurdering af arbejdsevne og af vejled-ningen til denne bekendtgørelse.En ressourceprofil indeholder 12 elementer, der benyttes til at vurdere en borgersressourcer, udviklingsmuligheder og barrierer i forhold til at kunne indgå i jobfunk-tioner på arbejdsmarkedet. Disse elementer er: 1) Uddannelse, 2) arbejdsmarkeds-erfaring, 3) interesser, 4) sociale kompetencer, 5) omstillingsevne, 6) indlærings-evne, 7) arbejdsrelevante ønsker, 8) præstationsforventninger, 9) arbejdsidentitet,10) bolig og økonomi, 11) sociale netværk og 12) helbred.Det fremgår af vejledningen til bekendtgørelse om beskrivelse, udvikling og vurde-ring af arbejdsevne, at kommunen kun skal indhente oplysninger om borgeren, somer relevante for sagen. Det er således kun de oplysninger, der er relevante i forholdtil borgerens arbejdsevne og mulighederne for, at arbejdsevnen kan udvikles, derskal indhentes.Det beror på en konkret vurdering, hvornår en oplysning om en borger er relevantat medtage i en ressourceprofil.
Der kan ikke klages over selve indholdet af en ressourceprofil, men over afgørelserder træffes på grundlag af de beskrivelser og vurderinger, der indgår i ressource-profilen.Beskæftigelsesankenævnene er klagemyndighed for disse afgørelser, og kan såle-des i en klagesag tage stilling til, om der har ligget saglige kriterier til grund forden trufne afgørelse, herunder om indholdet af ressourceprofilen har været relevanti forhold til vurderingen af borgerens arbejdsevne.Desuden findes der persondatalovens regler om, hvornår og hvordan personoplys-ninger kan behandles af offentlige myndigheder.Som oplyst i mit svar på skriftligt § 20-spørgsmål S 288, så har Arbejdsmarkeds-styrelsen indhentet en udtalelse fra Datatilsynet om reglerne i persondataloven. Ogjeg vil derfor henvise til Datatilsynets udtalelse, som er vedlagt som bilag til mitsvar. Som det bl.a. fremgår af udtalelsen fra Datatilsynet, har en berørt person rettil at klage til Datatilsynet over behandling af personoplysninger.Det kan tilføjes, at der er mulighed for at rette henvendelse til statsforvaltningen,hvis man mener, at en kommune generelt ikke overholder lovgivningen på områ-det. Statsforvaltningen fører tilsyn med, at kommunerne overholder den lovgiv-ning, der gælder for offentlige myndigheder.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2