Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del
Offentligt
1041565_0001.png
1041565_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 18. oktober 2011 stillet følgende spørgsmålnr. 5 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra BentBøgsted (DF).
16. november 2011J.nr. 2011-847

Spørgsmål nr. 5:

”Ministeren bedes redegøre for, om f.eks. SKAT kan gå efter opsparingen, hvis enperson, der ønsker sin efterlønsopsparing udbetalt i forbindelse med tilbagetræk-ningsreformen, har en gæld til det offentlige.”

Endeligt svar:

Aftalen om senere tilbagetrækning indebærer væsentlige ændringer i efterlønsord-ningen. På den baggrund får medlemmer af ordningen mulighed for at tage stillingtil, om de fortsat vil være med i ordningen. Alle, der har betalt til efterlønsordnin-gen, og som ikke har fået tilbagebetalt deres bidrag, får mulighed for i en 6 måne-ders periode i 2012 at søge om at få deres efterlønsbidrag udbetalt kontant skattefritmod dermed at fravælge efterlønnen.Muligheden for kontant skattefri tilbagebetaling gælder ifølge aftalen indbetalin-ger, der er foretaget fra 1999 og frem til og med 15. maj 2011. Indbetalinger, derforetages fra 15. maj 2011 og indtil en eventuel udtræden af efterlønsordningen ef-ter ansøgning i 6 måneders perioden, vil blive pålagt en afgift på 30 pct.Efter de gældende regler kan efterlønsbidragene ved fravalg af efterlønsordningenoverføres til en pensionsordning før efterlønsalderen. Det er ikke muligt at indgåaftaler om at overdrage retten til indbetalte bidrag, og indbetalte bidrag kan ikkegøres til genstand for retsforfølgning. Det betyder, at personen ikke kan tvinges tilat få bidragene udbetalt. Tilsvarende regler vil efter lovforslaget om senere tilbage-trækning gælde ved kontant skattefri udbetaling af efterlønsbidrag. SKAT og andrekreditorer har derfor ikke mulighed for at gå efter folks opsparing i form af efter-lønsbidrag, før de er udbetalt.Når efterlønsbidragene er udbetalt til ansøgeren, indgår beløbet i ansøgerens for-mue.Det bemærkes i den sammenhæng, at der ved udmøntningen af tilbagetrækningsre-formen med hjemmel i den eksisterende bemyndigelsesbestemmelse i § 15 i lov omaktiv socialpolitik vil blive fastsat regler, hvorefter kommunen skal se bort fra for-mue, som hidrører fra en ekstraordinær udbetaling af indbetalte efterlønsbidrag på
gunstigere vilkår. For personer, der modtager kontanthjælp, og som benytter mu-ligheden for at få indbetalte efterlønsbidrag udbetalt på de gunstigere vilkår i 2012,vil dette betyde, at disse udbetalinger af efterlønsbidrag ikke får indflydelse på be-regningen af kontanthjælp.Det kan i øvrigt oplyses, at det er a-kasserne, der udbetaler efterlønsbidrag efter an-søgning. En a-kasse modregner eventuel gæld til a-kassen inden udbetaling.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2