Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1146583_0001.png
1146583_0002.png
1146583_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:6. august 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2012-0030-0868Dok.:489012
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 895 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 25. juni 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 895 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren indhente oplysninger fra Københavns Politiom omfanget af bidrag fra offentligheden i forbindelse medKøbenhavns Politis opklaring af forbrydelser sammenholdtmed bidrag fra offentligheden i tilsvarende sager eller typer afsager i politikredse i andre dele af landet?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har indhentet et bidrag fra Københavns Politi.Københavns Politi har i den anledning oplyst, at politikredsengennem en årrække har opnået et bredere erfaringsgrundlagmed hensyn til efterforskningen af organiseret kriminalitet endandre kredse. Politikredsen har således behandlet et større antalsager, hvor rockere og bandemedlemmer og andre organisere-de kriminelle har været genstand for efterforskning.Ifølge Københavns Politi har der været en stigende tendens til,at stort set ingen af de sigtede og varetægtsfængslede personerhar villet udtale sig eller i øvrigt har villet medvirke til sager-nes opklaring. Dette gælder såvel i forbindelse med den frem-adrettede efterforskning mod narkotika- og våbenhandlere,som ved den bagudrettede efterforskning i sager om drab,drabsforsøg, afpresning, røverier og andre personfarlige krimi-nalitetstyper. Det har blandt andet haft den konsekvens, at va-righeden af varetægtsfængslinger i mange tilfælde har væretbetydelig.Københavns Politi har endvidere oplyst, at det samtidig er poli-tikredsens indtryk, at den samme tendens ikke på tilsvarendemåde gør sig gældende i andre politikredse, hvor der synes atforeligge flere tilståelser og flere sigtede, der er villige til atudtale sig, end tilfældet er i København.Herudover er det Københavns Politis opfattelse, at det hyppi-gere forekommer i København, at rockere og bandemedlem-mer samt i øvrigt forurettede og andre almindelige vidner til denævnte kriminalitetsformer ikke ønsker at udtale sig til en poli-tirapport, mens dette ikke i samme grad er tilfældet uden forKøbenhavn.
2
Det er Københavns Politis indtryk, at årsagen hertil formentligblandt andet er frygt for repressalier fra de omhandlede grup-peringer. Københavns Politi har imidlertid bemærket, at dennefrygt oftest er ubegrundet, da det er yderst sjældent, at almin-delige borgere udsættes for trusler som følge af, at de som til-fældige vidner har afgivet forklaring til politiet.Det kan afslutningsvis oplyses, at det er Rigspolitiets umiddel-bare opfattelse, at der generelt i sager, der vedrører organiseretkriminalitet, fra flere sider udvises en tilbageholdenhed i rela-tion til at afgive oplysninger til politiet, hvilket i mange tilfæl-de besværliggør politiets efterforskning af sagerne.”
3