Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del Bilag 119
Offentligt
1048152_0001.png
1048152_0002.png
1048152_0003.png
1048152_0004.png
Til JustitsministerietÆndring af pasbekendtgørelsen og navnebekendtgørelsen
København, 1/11-2011
LGBT Danmark har noteret sig, at Justitsministeriet har sendt forslag om ændring afpasbekendtgørelsen i høring og opfordrer i den forbindelse til, at bekendtgørelsens § 5 omkønsangivelse i pas også ændres.På New Zealand har det siden 1995 været muligt for transkønnede at opnåkønsbetegnelsen X i pas uden krav om foregående psykiatrisk vurdering (1). Ordningenbetegnes som en succes og blev udvidet yderligere i 2009.I juni 2010 indførte USA mulighed for at transkønnede, der er ved at overgå til et nyt kønkan få udstedt et midlertidigt pas med to års gyldighed i deres ønskede køn. Samtidig blevder givet mulighed for at personer, der er overgået til at leve i et andet køn kan få udstedtpermanente pas i det nye køn. Retningslinjerne noterer eksplicit at operation ikke er etkrav forud for udstedelse af sådanne pas. Der kræves udelukkende en udtalelse fra enlæge, der har ydet ”relevant behandling” eller kan bekræfte at en sådan behandling harfundet sted ud fra gennemgang af personens journaler. Der stilles ikke krav til arten afbehandlingen (2).Siden september 2011 har australske pasansøgere også haft mulighed for at få udstedtpas i deres foretrukne køn alene på baggrund af en udtalelse fra en læge, der har ydet”relevant behandling” med henblik på overgang til at leve i et andet køn eller kan bekræfteat en sådan behandling har fundet sted ud fra gennemgang af personens journaler.Ligesom i den amerikanske ordning fremgår det eksplicit at operation ikke er et krav forudstedelse af pas i det ønskede køn og der stilles ikke krav til arten af den ydedebehandling (3).Rigshospitalet Sexologiske Klinik, der i dag foretager vurdering af transkønnede, somønsker deres kønsangivelse ændret i passet udtalte i august 2010:”Fra Region Hovedstadens Psykiatrisk Center København, hvorunder SexologiskKlinik hører, er det primært anført, at Sexologisk Klinik deler LGBT’s opfattelse af, atder vil være fordele ved, at alle myndige personer gives mulighed for at vælge, omde ønsker X i passet i lighed med, hvad der er praksis i visse andre lande.”(4)
LGBT Danmark– Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner

NGO in special consultative status with the economic and social council of the United Nations

NYGADE 7 • POSTBOKS 1023 • 1007 KØBENHAVN K • TLF. 33 13 19 48[email protected]WWW.LGBT.DK
Landsforeningen anbefalerpå baggrund af erfaringerne fra New Zealand og udtalelsenfra Sexologisk Klinik, at pasbekendtgørelsens § 5, stk 5”Rigspolitichefen kan tillade, at kønnet for en person, som ikke har gennemgået etkønsskifte, men som af Rigshospitalets Sexologiske Klinik vurderes at væretransseksuel eller ganske ligestillet hermed, betegnes X.”ændres således, at pasansøgere frit kan vælge kønsbetegnelsen X.I lighed med ordningerne i USA og Australien anbefaler vi desuden, at der gives mulighedfor at personer, der modtager eller har gennemført relevant behandling med henblik påovergang til et liv som et andet køn end de er tildelt gives mulighed for at få udstedt et pasi deres ønskede køn. Der må ikke stilles specifikke krav, herunder operative, til den ydedebehandling.
NavnebekendtgørelsenNavnebekendtgørelsen indeholder en bestemmelse, der er parallel til bestemmelsen ipasbekendtgørelsen, som med fordel kan revideres samtidig.LGBT Danmark minder i denne forbindelse om beslutningsforslag B 168 – Samling 2009-10 – vedrørende forbedring af transkønnedes rettigheder, hvori EL og de treregeringspartier erklærede, at de ønskede” 1. at fjerne det generelle krav om overensstemmelse mellem civilretligt køn ogfornavn,”(5)I Navnelovens § 13. Stk. 3 fremgår”Justitsministeren fastsætter nærmere regler om, at personer, der er transseksuelleeller ganske må ligestilles hermed, ikke er omfattet af forbuddet i stk. 2.”(6)Justitsministeren har således bemyndigelse til at revidere betingelserne for at fravigekravet om overensstemmelse imellem transseksuelles navne og civilretslige køn.Landsforeningen opfordrertil, at den nuværende bestemmelse i navnebekendtgørelsen”Transseksuelle§ 13. Til brug for vurderingen af, om der kan gøres undtagelse fra kravet om, at etnavn ikke må betegne det modsatte køn, jf. navnelovens § 4, stk. 4, § 7, stk. 2 og §13, stk. 2, vurderer Rigshospitalets Sexologiske Klinik, om ansøgeren ertransseksuel eller ganske må ligestilles hermed.
LGBT Danmark– Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner

NGO in special consultative status with the economic and social council of the United Nations

NYGADE 7 • POSTBOKS 1023 • 1007 KØBENHAVN K • TLF. 33 13 19 48[email protected]WWW.LGBT.DK
Stk. 2. Hvis vurderingen fra Rigshospitalets Sexologiske Klinik giver anledning til tvivlom, hvorvidt en person er transseksuel eller ganske må ligestilles hermed, kan derindhentes supplerende udtalelse fra Retslægerådet.Stk. 3 . Sager om undtagelse fra kravet om, at et navn ikke må betegne det modsattekøn, jf. stk. 1, behandles af statsforvaltningen.”(7)ændres således, at undtagelsen kommer til at gælde personer, der selv erklærer sigtransseksuelle. Stk. 2 og 3 kan udgå.Vi gør i øvrigt opmærksom på nedenstående udtalelse fra Sexologisk Klinik”Sexologisk Klinik ser ikke et problem i, at alle myndige personer frit kan vælge for-navn, men det ligger udenfor klinikkens kompetence at vurdere, om det er muligt atgennemføre.Sexologisk Klinik kan samtidig se fordele for transseksuelle i at kunne få et CPR-nummer, der svarer til det køn, de fremstår som. Men også på dette felt ligger detudenfor klinikkens kompetence at vurdere, om det er muligt at gennemføre.”(8)
De skitserede ændringer til pasbekendtgørelsen og navnebekendtgørelsen vil lette detranskønnedes liv betragteligt og samtidig spare samfundet for en del administration.Landsforeningen har ingen kommentarer til de øvrige ændringer i pasbekendtgørelsen.LGBT Danmark ser frem til videre dialog omkring mulighederne for generel ændring afcivilretsligt køn og stiller os naturligvis til rådighed for et møde i denne forbindelse.
Med venlig hilsenSebastian Svegaardtalsperson for transpolitikVibe Grevsenlandsledelsesmedlem
LGBT Danmark– Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner

NGO in special consultative status with the economic and social council of the United Nations

NYGADE 7 • POSTBOKS 1023 • 1007 KØBENHAVN K • TLF. 33 13 19 48[email protected]WWW.LGBT.DK
Referencer1.2.3.4.5.6.7.8.Veale JF. Prevalence of transsexualism among New Zealand passport holders. Australian & New Zealand Journal ofPsychiatry, 2008 Oct;42(10):887-889.7 FAM 1300 Appendix M Gender Change. US Department of State Foreign Affairs, 10. juni 2010.URL:http://www.state.gov/documents/organization/143160.pdfSex and Gender Diverse Passport Applicants. Department of Foreign Affairs and Trade, 14. september 2011.URL:https://www.passports.gov.au/Web/SexGenderApplicants.aspxAnmodning om udtalelse vedr. Sexologisk Klinik. Region Hovedstaden, 31. august 2010.URL:http://www.thranesen.dk/artikler/LGBT-DK_20101019_Sundhedsmin.pdfBeslutningsforslag B168 - Samling 2009-10 vedrørende forbedring af transkønnedes rettigheder.URL:http://www.ft.dk/RIpdf/samling/20091/beslutningsforslag/b168/20091_b168_som_fremsat.pdfLov om ændring af navneloven. Lov 350 af 06/05/2009. URL:https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=124733Bekendtgørelse om navne. Bek 923 af 29/09/2009. URL:https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=127305Madsen HH. VS: Anmodning om udtalelse vedr. Sexologisk Klinik, Rigshospitalet. Region Hovedstaden, 18. november 2010.Vedlagt
LGBT Danmark– Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner

NGO in special consultative status with the economic and social council of the United Nations

NYGADE 7 • POSTBOKS 1023 • 1007 KØBENHAVN K • TLF. 33 13 19 48[email protected]WWW.LGBT.DK