Kulturudvalget 2011-12
KUU Alm.del Bilag 128
Offentligt
1085149_0001.png
1085149_0002.png
1085149_0003.png
1085149_0004.png
1085149_0005.png
TALEArrangement:Åbent eller lukket:Dato og klokkeslæt:Sted:Taletid:Forv. antal deltagere:Evt. andre forhold ministerenbør være opmærksom på:Samråd i Kulturudvalget om Værdikommissio-nenÅbent22. februar 2012 kl. 10.30Kulturudvalget, Christiansborg20. februar 2012
Kulturudvalgsmedlem Alex Ahrendtsen (DF)har stillet følgende samrådsspørgsmål:Spørgsmål ØMinisteren bedes gøre rede for bevæggrundenefor nedlæggelsen af Værdikommissionen og for-klare, hvad han mener med, at opgaven var for”åbent og diffust formuleret”, jf. ministerenspressemeddelelse.Spørgsmål ÅMener ministeren ikke, at det er væsentligt fordanskerne at vide, hvilke værdier vi som folkhar til fælles, og hvilke positive værdier der fin-des i det danske samfund?Thomas Kyed, Kunst og Kultur, 3392 3546
Kontaktperson:
Folketingets kulturudvalg har stillet mig to samrådsspørgsmål iforbindelse med, at vi i regeringen i slutningen af januar beslut-tede at nedlægge Værdikommissionen med øjeblikkelig virk-ning.
Dok. nr. 1268334
Side 2

Spørgsmål Ø:

Jeg bliver i spørgsmål Ø bedt om at forklare, hvad jeg menermed, at Værdikommissionens opgave var for åbent og diffustformuleret. Derudover bedes jeg redegøre for bevæggrundenefor at nedlægge kommissionen. Det vil jeg meget gerne gøre.
Når jeg har karakteriseret Værdikommissionens projekt somdiffust handler det om opgavens præmis og forventningerne tilresultatet. Og jeg køber simpelthen ikke præmissen for opga-ven. Det at bede en kommission om at kortlægge, hvilke vær-dier vi har til fælles som folk, og hvilke positive værdier der eri det danske samfund, det er for mig at se et forkert udgangs-punkt.
Er det ikke nærmere en opgave for universiteterne og voresforskningsinstitutioner at kortlægge, hvordan vores værdierudvikler sig? Og en opgave for os alle at diskutere vores vær-dier?
Side 3
Kommissionen skulle foretage kortlægningen inden for firetemaer om henholdsvis familien, de nære fællesskaber, denmoderne livsstil og den enkeltes frihed.
Jeg synes, kommissoriet med de fire temaer lukkede sig om sigselv og satte uheldige begrænsninger for opgaven. Spørgsmåleter, om det overhovedet kunne lade sig gøre at lave en kortlæg-ning af værdier, gennem sådan et relativt lille projekt? Og hvadville vi kunne bruge resultatet til?
I mine øjne er det derfor de forkerte præmisser for opgaven,der er den væsentligste årsag til, at Værdikommissionen blevnedlagt. Rammerne for projektet overbeviste mig langt fra om,at vi ville få et brugbart resultat i den sidste ende. Og det er al-ligevel det vigtigste, når man sætter sådan et projekt i søen.
Side 4

Spørgsmål Å:

Det leder mig direkte over til spørgsmål Å, hvor jeg bliverspurgt, om jeg ikke mener, at det er væsentligt for danskerne atvide, hvilke værdier vi som folk har til fælles, og hvilke positi-ve værdier der findes i det danske samfund?
En debat om værdier er selvfølgelig vigtig, og vi diskuterer joogså på livet løs her og alle mulige andre steder i samfundet.Når det kommer til selve kortlægningen af de værdier, der gørsig gældende i samfundet, så findes der heldigvis rigtig mangemåder at finde ud af, hvordan vores værdier udvikler sig.
For eksempel så udkom bogen ”Små og store forandringer –Danskernes værdier siden 1981” stort set samtidig med, atVærdikommissionen blev nedsat. Her har en række samfunds-forskere med Peter Gundelach i spidsen lavet en kæmpe under-søgelse af, hvordan udviklingen i danskernes værdier har væretover en lang årrække.
Side 5
Sådan nogle undersøgelser skal vi jo gøre brug af og lade os in-spirere af. Samtidig mener jeg også, at vi politikere må deltagei værdidiskussionen. Og her behøver vi i mine øjne ikke lade osbegrænse af specifikke temaer eller forhåndsudpegede meto-der.
Jeg vil også gerne understrege, at for mig er værdier ikke knyt-tet specifikt til vores nationalitet. Jeg tror, vi skal passe på medat stille danskernes værdier op som værende særlige for dan-skerne. Det er i mødet med verden omkring os og ved også atinvitere omverdenen indenfor, at vi i virkeligheden bliver klo-gest på os selv og vores værdier.
Lad mig slutte med at gentage, at selvfølgelig skal vi debatterevores værdier. Og lad mig konstatere, at heldigvis gør vi det al-lerede i stor stil.