Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12
BUU Alm.del Bilag 92
Offentligt
1066580_0001.png
1066580_0002.png
1066580_0003.png
Folketingets Børne- og UndervisningsudvalgFolketingetChristiansborg1240 København K.

Att. Udvalgssekretær Jørgen Nielsen

16. januar 2012

Anmodning om foretræde

I forlængelse af telefonisk samtale fredag den 13. januar 2012, retter vi hermed kontakt tilFolketingets Børne- og Undervisningsudvalg med henblik på at få foretræde. Et foretrædeforan Udvalget vil give os lejlighed til mundtligt, at fremføre vores synspunkter vedrørendeanmodning om dispensation fra reglen om udbetaling af grundtilskuddet iproduktionsskolelovens § 9, stk. 1.Sagen kort. Vi er en (initiativ)gruppe på 3 personer, alle med baggrund iproduktionsskolemiljøet, der den 2. april 2011 kontaktede Lejre Kommune for, at høre omder var interesse for at indgå et samarbejde om, at etablere en produktionsskole ikommunen. I perioden frem mod december 2011, var vi til møder med relevante personer,ligesom der var en del mailkorrespondance. Den 19. december 2011 tiltrådteKommunalbestyrelsen en indstilling om, ”at det meddeles ansøgerne, at Lejre Kommune vilyde betaling af grundtilskud, såfremt der etableres en produktionsskole i Lejre… ”, og ”atudgifterne til betaling af grundtilskud indarbejdes i driftsbudgettet med helårsvirkning fra ogmed 2013”.Som det fremgår af ovennævnte, blev beslutningen om at give grundtilskud tilproduktionsskolen endeligt truffet sent i december 2011. Dette har medført, at det endnuikke er vedtaget, hvilken forvaltning der skal yde grundtilskuddet for 2012. Det, og at LejreKommune samtidig arbejder på, at frigøre nogle kommunale bygninger, betyder atsagsbehandlingen er ret omfattende, og i erkendelse heraf har vi svært ved at se, at vi kannå at modtage grundtilskuddet senest med udgangen af januar 2012, jf. Bekendtgørelse aflov om produktionsskoler § 9, stk. 1, der foreskriver:”En eller flere kommunalbestyrelser kan yde grundtilskud til produktionsskolermed et samlet beløb pr. skole, der for 1999 udgør 345.000 kr. Tilskuddetreguleres årligt med Finansministeriets indeks for pris- og lønudviklingen.Grundtilskuddet udbetales i januar måned med det fulde beløb”.Den 9. januar 2011 anmodede vi derfor Ministeriet for Børn og Undervisning omdispensation vedrørende nævnte lovs § 9, stk. 1.
Den 13. januar 2011 meddelte Ministeriet for Børn og Undervisning, ”Ministeriet harmodtaget henvendelse fra jer vedr. anmodning om dispensation fra reglen om tidspunkt forudbetaling af grundtilskud til produktionsskoler, som ifølge produktionsskolelovens § 9udbetales hvert år i januar måned.Hjemlen til at modtage grundtilskud fremgår af produktionsskolelovens § 9, stk. 1.Grundtilskuddet udbetales i januar måned. Loven hjemler ingen dispensationsadgang fradenne regel, og ministeriet kan derfor ikke dispensere fra reglen om udbetaling afgrundtilskuddet i produktionsskolelovens § 9”.Ministeriet for Børn og Undervisning har telefonisk oplyst, at beløbet ikke nødvendigvisbehøver, at blive udbetalt i januar måned. Den enkelte kommune kan også vælge, atdeponere beløbet indtil eventuelle uafklarede spørgsmål er håndteret. Som eksempel herpåkan være spørgsmål om lokation i kommunen, præcis opstartsdato, m.v.Formålet med vores foretræde er, at få indbragt spørgsmålet om, hvad der vurderes mest”vigtigt” i forhold til den nuværende økonomiske og uddannelsesmæssige situation for de15–29-årige.Vi har hele tiden haft et ønske og håb om, at starte skolen så hurtigt som muligt og allerhelsti 2012. Der er flere grunde hertil. Der er i øjeblikket et kæmpe behov for at få unge i arbejdeeller i uddannelse. En tydeliggørelse af den påstand kan ses i den netop offentliggjorteanalyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. I analysen kan man blandt andet læse, at deter vores målgruppe (15-29 år) der er hårdest ramt af den økonomiske krise, at der fortsat erlangt til at opfylde den politiske målsætning om, at 95 % ud af en ungdomsårgang skal haveen ungdomsuddannelse og at Arbejderbevægelsens Erhvervsråd anbefaler obligatoriskeungdomsuddannelser med mere praktisk indhold.(http://www.ae.dk/files/AE_knap-80000-unge-hverken-i-job-eller-uddannelse-i-mere-end-6-maneder.pdf).Produktionsskolerne eren meget vigtig aktør i den forbindelse, idet der en høj grad af praktisk arbejde, samtidigmed at den unge får afklaret sine realkompetencer i forhold til fremtidig uddannelses- ellererhvervsvalg, samt bliver forberedt på, hvordan det er, at være en medspiller i etdemokratisk samfund og på arbejdsmarkedet. Produktionsskolerne bidrager herved aktivttil, at opnå de uddannelsespolitiske målsætninger.Ud over ovennævnte bliver vi – efter at det er blevet offentligt kendt, at der åbner enproduktionsskole i Lejre Kommune - dagligt kontaktet af UU-vejledere, elever og forældreog andre interesserede, der ønsker at få oplyst, hvor hurtigt vi kan starte op.At der et stort behov for produktionsskoler understeges kun yderligere af tal fra GreveProduktionsskole. Den 1. november 2010 åbnede Greve Produktionsskole en ny afdeling iTaastrup med 20 elever. Året efter var elevantallet ca. 100. Grunden til at elevantallet ikkevar højere skyldes afdelingens fysiske rammer. Der var ved udgangen af 2011 venteliste, dader var indført stop af elevindtag.
Vi brænder for målgruppen, og ville blive ganske ærgerlige over, at skulle vente til 2013, pågrund af en teknikalitet.Vi har gjort et kæmpe arbejde for, at være så langt fremme i processen som muligt således,når vi får en tilbagemelding fra Lejre Kommune er vi klar til at starte.Vi har arbejdet frem imod at skulle etablere en produktionsskole i Lejre Kommune gennemde seneste 10 måneder. Vi er på forkant med mange af de ting der skal ordnes og vi erderfor meget afklarede omkring opgaven og alle dens faser i og omkring opstarten. Vibrænder som nævnt for at komme i gang så hurtigt som muligt og for at gøre en forskel forde unge mennesker. Vi håber derfor, at vores foretræde kan medvirke til, at der kandispenseres fra reglen om udbetaling af grundtilskuddet i produktionsskolelovens § 9,således vi allerede i 2012 kan få etableret en attraktiv, spændende og inkluderendeproduktionsskole i Lejre Kommune.
Med venlig hilsenKohinoor – Produktionsskolen i LejreHeidi Rasmussen, Shirley Andersen og Troels M. Sørensen