Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12
BUU Alm.del Bilag 49
Offentligt
1049576_0001.png
1049576_0002.png
1049576_0003.png
1049576_0004.png
Sådan skaber CSR praktikpladser i byggebranchenSådan kan parterne i byggekæden - herunder boligorganisationer, byggevirksomheder og de tekniske skoler -hjælpe hinanden med at få uddannet flere unge til fremtiden?
Erfaringer fra projekt ’Flere praktikpladser’ og bud påhvordan vi skaber praktikpladser til unge
KONTAKTLene Hjorth, CSR-chef, BRFkreditMobil: 40 50 90 70Mail: [email protected]
BaggrundDet danske arbejdsmarked står overfor en række udfordringer. I dag og i fremtiden.Byggevirksomhederne tager ikke nok elever ind i et praktikforløb. Det betyder, at mange unge enderuden uddannelse, og at gode menneskelige ressourcer går tabt. De følgende sider handler om, hvordanBRFkredits CSR-afdeling har arbejdet med udfordringerne i projekt ’Flere praktikpladser’. Men også omhvordan vi kan tænke anderledes og gennem partnerskaber i de almene boligområder forbedrevilkårene for de unge og resten af beboerne nu og i fremtiden.UdfordringenI de kommende år vil byggeaktiviteten stige i det almene boligområde. Der er givet tilsagn til 16.000boliger i 2010, ligesom boligaftalen har afsat et anseeligt milliardbeløb til renoveringer fra 2011 frem til2016. I forbindelse med kickstarten er det muligt at fremrykke aktiviteter inden for det almene område.Alt i alt kan det være en gunstig mulighed for at øge fokus på praktikpladser til unge.I bygge- og anlægsbranchen er der en overrepræsentation af mænd med dansk oprindelse, darekrutteringen typisk foregår indenfor eget netværk. Det ønskede vi i BRFkredit sammen med blandtandre det tidligere integrationsministerium at gøre noget ved. I januar 2011 startede vores CSR-afdelingderfor projekt ’Flere praktikpladser’, som skal skaffe praktikpladser til unge nydanskere, der har særligtsvært ved at komme ind på det danske arbejdsmarked. Målet var 30 praktikpladser. Pt. har vi skaffet 29.
Hvordan gør vi?I projekt ’Flere praktikpladser’ arbejder vi ud fra ideen om, at hverken BRFkredit, det offentlige,boligorganisationer eller de enkelte byggevirksomheder alene kan løfte ansvaret med at skabe ca. 9000praktikpladser til landets unge. Men løfter vi sammen, kan vi hver i sær bidrage i det omfang, vi harressourcer, midler og kapacitet til. Vi kalder det ’partnerskaber’ på tværs af brancher. Og som i 2 + 2 = 5,er resultatet i partnerskaber, at den samlede værdi er mere end summen af de enkelte indsatser.I dag er anskaffelsen af en praktikplads den unges eget ansvar. Men i CSR-projektet ’Flerepraktikpladser’ har vi forsøgt at vende perspektivet, så boligorganisationer og byggevirksomhederneløfter byrden. Dels er det uhensigtsmæssigt at eleverne, som udgør gruppen med de færresteressourcer og mindst indflydelse, på egen hånd selv må løse så stort et samfundsproblem. Og dels virkerdet ulogisk ikke at lade de store og indflydelsesrige aktører som boligorganisationer ogbyggevirksomhederne gå forrest og ændre strukturerne. Ikke kun fordi de kan. Men når
byggesituationen om få år vender, er det også dem, der skal rekruttere. Desuden har de etsamfundsansvar på lige fod med os andre.De to metoderVil vi skabe flere praktikpladser viser BRFkredits erfaringer fra projekt ’Flere praktikpladser’, at vi kan gåpå to ben:Den lavpraktiske metode-Gennem boligorganisationerne, som har viden om og holdninger til, hvor effekten afpraktikpladser kan have størst effekt, opnås kontakt til byggevirksomhederne. Kunsten er atmatche byggevirksomhederne med lærlinge gennem et netværk af vejledere på tekniske skoler,UU-vejledere, boligsociale medarbejdere og andre platforme som eksempelvis Facebook.Den strukturelle metode-Her ligger fokus på at skabe praktikpladser gennem partnerskaber på tværs af alle ibyggekæden. I vores eget eksempel, hvor vi fik boligorganisationer og byggevirksomheder til atunderskrive et fælles udkast til en Code of Conduct, så vi, at viljen til forandring er der: Det kanladesiggøreatskabepraktikpladser,eksempelvisnårboligorganisationerog
byggevirksomheder indgår nye partnerskabsaftaler. Vi erfarede, at udviklingen af et Code ofConduct sammen med partnerskabsaftaler virker. Det gælder derfor om at få de involveredeparter til sammen at forholde sig til problematikken med de manglende praktikpladser, hvisstrukturer og vanetænkningen bag rekruttering af praktikpladser skal ændres.Byggevirksomheder, boligherrerne og de tekniske skoler skal vide, at de alle bærer et ansvar for at løfte,hvor de kan. Tager de et større samfundsansvar, kan vi sammen skabe en ændret adfærd og flerepraktikpladser til landets unge. Men ændring af strukturer og gamle vaner tager tid. Foreløbigt harBRFkredits CSR-afdeling sammen med det tidligere integrationsministerium taget de første spæde skridti projekt ’Flere praktikpladser’. Og det virker. Men vil vi have de unge i praktik og give dem enuddannelse, er der ingen nemme løsninger.
Sådan kommer vi videreCSR-indsatser i partnerskaber mellem frivillige organisationer, det private og offentlige arbejdsmarkedkan være en effektiv løftestang til at løse tungere samfundsbyrder på by- og boligområdet i fremtiden.Den opgave vil vi i BRFkredits CSR-afdeling gerne være med til at se på. Både ved sparring med jerpolitikere på det indledende idéplan, hvor vi kan bidrage med mange års erfaringer, og i den praktiskeudførsel.Anbefalet tiltag:-Tænk i partnerskaberHvad enten det handler om praktikpladser til unge, områdeløft, renoveringer, kreative ellersociale tiltag i de almene boligområder, ligger der løsningsmuligheder i partnerskaber. Et godteksempel er Fjordparken i Kolding, som BRFkredit var med til at løfte fra 2006 - 2009. Gennempartnerskabet mellem boligorganisation, byggevirksomheder, Kolding Kommune, KoldingDesign Skole, erhvervslivet og BRFkredit gik et boligområde fra at være udsat til særdelesattraktivt. Erfaringer fra en række af vores andre projekter viser ligeledes, at partnerskabermellem offentlige og private virksomheder ofte er vejen til et godt slutresultat. Storeudskrivninger til de kommende renoveringer og nybyggeri i de almene boligområder står fordøren. Vi deltager og bidrager meget gerne til sparring om, hvordan partnerskaber både på detoverordnede og på det konkrete, lokale, plan kan være en del af løsningen.
KONTAKT:Lene HjorthCSR-chef, BRFkreditTlf.: 40 50 90 70Mail:[email protected]