Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
S 1814
Offentligt
1007878_0001.png
1007878_0002.png
Folketingets Lovsekretariat
København, den 7. juni 2011Sagsnr.: 10361Dok.nr.: 245971
Folketinget har i skrivelse af 27. maj 2011 (spørgsmål S 1814) anmodet om minbesvarelse af følgende af Benny Engelbrecht (S) stillede spørgsmål:

Spørgsmål 1814:

”Agter ministeren at tage initiativ til, at fødevaremyndighederne indskærper over forimportører af spanske grønsager, at de skal være særligt opmærksomme på risikoen for,at især spanske agurker kan indeholde de farlige e-colibakterier VTEC, som ikke kanvaskes væk?”

Svar:

Det er som udgangspunkt importørernes ansvar at sikre sig, at de grøntsager, demarkedsfører, ikke giver anledning til sygdom. Fødevarekontrollen kontrollererløbende, at virksomhederne lever op til deres ansvar.De tyske myndigheder har gennem EU´s meldesystem for farligt foder og fødevarermeldt ud, at de farlige colibakterier, også kaldet VTEC, er fundet i agurker fra tonavngivne producenter i Spanien. Fødevarestyrelsen har tilbagekaldt de dele af deberørte partier, der er leveret til Danmark. Det er efterfølgende meldt ud fra de tyskemyndigheder, at der ikke længere er grundlag for at mistænke spanske agurker, da dethar vist sig, at den fundne bakterie ikke var identisk med den bakterie, der har forårsagetsygdomsudbruddet.I den konkrete sag har Fødevarestyrelsen orienteret brancheorganisationerne omrisikoen for smitte i spanske agurker via et netværk, som er oprettet netop til brug forhurtig orientering af branchen om potentielle risikoprodukter i relation til importeredeog samhandlede produkter, således at importørerne kan være opmærksomme påproblemet i forbindelse med egenkontrollen for disse produkter. Der er ligeledes sendtet nyhedsbrev ud til de importører, som abonnerer på ”sidste nyt om import ogsamhandel” på hjemmesiden. Fødevareregionerne er også orienteret om situationen.Jeg er derfor sikker på, at både importørerne og kontrollen har været megetopmærksomme på problemstillingen og har taget de nødvendige forholdsregler.
Der arbejdes intensivt på at finde årsagen til det store sygdomsudbrud, både i Tysklandog på EU-niveau. Fødevarestyrelsen vil løbende informere virksomheder og forbrugereom situationen.
Henrik Høegh
/Jonas Lund Mathisen
2