Kulturudvalget 2010-11 (1. samling)
L 19
Offentligt
915816_0001.png
915816_0002.png
915816_0003.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
16. november 2010Folketingets Kulturudvalg har den 11. november, efter ønske fra Kulturudvalget, stilletmig følgende spørgsmål, nr. 2 (Lov nr. 19), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelserne af 9. og 10. november 2010 fraSammenslutningen af Medier i Lokalsamfundet, SAML, jf. L 19 - bilag 4.

Svar:

SAML har fremsendt en række bemærkninger til de mediepolitiske forhandlinger ogforslag til det fremsatte lovforslag, som jeg vil kommentere punkt for punkt.Forhøjelse af puljen til ikke-kommercielle elektroniske medierSammenslutningen af Medier i Lokalsamfundet, SAML, anfører først, at sammenslut-ningen ønsker en forhøjelse af puljen til de ikke-kommercielle medier til 100 mio. kr.per år samt en øremærkning af 3 mio. kr. fra denne pulje til uddannelse af stationernesfrivillige og ansatte.Jeg kan oplyse, at de økonomiske rammer for ikke-kommercielt lokal radio- og tv erfastlagt i medieaftalen for 2011-2014. Det fremgår heraf, at der i aftaleperioden årligter afsat 45,8 mio. kr. til dette formål. Det fremgår videre af medieaftalen, at der ned-sættes et udvalg med deltagelse af bl.a. lokalradio- og tv-branchen, som bl.a. skal kom-me med forslag til, hvorledes tilskudsordningen kan gøres mere fokuseret på produkti-on og udsendelse af lokalt indhold.SAML anfører også et ønske om, at der sættes et loft over, hvor meget Digi-tv må op-kræve per time hos de ikke-kommercielle tv-stationer.I forhold til dette ønske må jeg henvise til, at der ifølge tillægsaftalen til medieaftalenfra 2007-2010 om udvikling af radiomarkedet i Danmark er afsat 7,5 mio. kr. af licens-midlerne til at begrænse de ikke-kommercielle tv-stationers udgifter til distribution i
Dok. nr. 738176
Side 2
det jordbaserede digitale tv-sendenet. Det afsatte beløb, som stammer fra licensmerpro-venuet fra 2008, skal sikre, at tv-stationerne i perioden 1. november 2009 til 31. decem-ber 2013, hvor stationernes tilladelser udløber, kun betaler et mindre beløb på 100 kr.per sendetime for at få deres udsendelser distribueret i det digitale tv-sendenet. Der erikke i medieaftalen afsat licensmidler til videreførelse af denne særordning, når den ud-løber med udgangen af 2013, men det ovennævnte udvalg skal – ud over at overveje til-skudsordningen – også i løbet af 2012 evaluere den gældende ordning for ikke-kommercielt tv for så vidt angår udstedelse af programtilladelser mv. og komme medforslag til en ny ordning, som i højere grad sikrer, at sendemulighederne anvendes tilprogramvirksomhed, som reelt er lokal/regional.”Must carry”-forpligtelserneSAML ønsker desuden, at de ikke-kommercielle regionale og landsdækkende tv-stationer skal være omfattet af ”must carry”-forpligtelserne.Jeg kan oplyse, at ”must carry”-forpligtelserne for lokal-tv blev afskaffet – af et megetbredt flertal i Folketinget - i 2006, og at der ikke er aftalt en ændring heraf i medieafta-len for 2011-2014.Public service-puljenSAML mener endvidere, at public service puljen også burde kunne søges af ikke-kommercielle lokale radio- og tv-stationer.For så vidt angår dette forslag må jeg henvise til, at de regionale lokalradio- og tv-stationer har deres egen tilskudsordning, jf. ovenfor, og derfor - på linje med DR - ikkehar adgang til at søge om midler fra public service-puljen.Radio- og tv-nævnets tilsyn med stationerneSAML foreslår også, at der skal afsættes flere midler til tilsyn samt overvejes at genind-føre de lokale nævn. Endvidere mener SAML, at der skal gives flere ressourcer til Ra-dio- og tv-nævnets sekretariat med det formål at gøre det muligt oftere at kunne søgeom programtilladelser.Jeg kan i den forbindelse henvise til, at det fremgår af medieaftalen for 2011-2014, atder årligt er afsat 6 mio. kr. af licensmidlerne til Styrelsen for Bibliotek og Medier, somfører tilsyn med de ikke-kommercielle radio- og tv-stationer og er sekretariat for Radio-og tv-nævnet. Der er således årligt afsat mere til Styrelsen for Bibliotek og Medier i dennye medieaftale end der er afsat i den gældende aftale.Jeg kan desuden oplyse, at det i henhold til de gældende regler er Radio- og tv-nævnet,der afgør, hvor ofte der skal udbydes ledig sendetid. Jeg kan ikke som kulturministerblande mig i dette.
Side 3
I forhold til idéen om at genindføre de lokale nævn må jeg henvise til de hovedhensyn,der lå bag overførslen af administrationen administrationen til Radio- og tv-nævnet i2006, nemlig behovet for at professionalisere forvaltningen og undgå den uensartethed,som opstod i de lokale nævns praksis i forvaltningen af området. Disse hensyn er stadigrelevante, hvilket understreges af, at Radio- og tv-nævnet i år har haft flere sager, hvortilladelseshavere med tilladelse i flere regionale områder har fået inddraget programtil-ladelser og krav om tilbagebetaling af tilskud.Fælles internetportal for de ikke-kommercielle radiostationerSAML foreslår til slut, at der afsættes et årligt beløb til driften af en fælles internetpor-tal for ikke-kommercielle radiostationer.Jeg tillader mig at henvise til tillægsaftalen til medieaftalen fra 2007-2010 om udvik-ling af radiomarkedet i Danmark, hvoraf det fremgår, at der skal etableres en internet-portal for ikke-kommercielle lokalradiostationer. Det fremgår også, at der afsættes etengangsbeløb på 2 mio.kr. af licensmidlerne til dette formål. Det forudsættes i tillægsaf-talen, at lokalradiostationerne selv, i form af organisationerne på området, påtager sigat stå for etableringen og finansiering af driften af portalen. Styrelsen for Bibliotek ogMedier arbejder på et oplæg om de nærmere rammer for etableringen af denne pulje,som vil blive forelagt for partierne bag medieaftalen i løbet af kort tid.
Per Stig Møller