Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 165
Offentligt
982681_0001.png
982681_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-401-00126Den 11. april 2011
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 24. marts 2011stillet følgende spørgsmål nr. 6 til L 165 (Grøn Vækst) som hermedbesvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Gjerskov (S).

Spørgsmål nr. 6 (L 165)

Planlovsforslaget om positiv planlægning for større husdyrbrug indeholderalene bestemmelser om større husdyrbrug. Vil ministeren redegøre for, at derlægges vægt på størrelse og ikke naturpåvirkningen, der netop er detafgørende, og vil ministeren medtage drikkevandshensyn i bestemmelserne?

Svar

Lovforslaget ændrer ikke ved husdyrgodkendelseslovens bestemmelser, ogreguleringen af husdyrbrug vil derfor være den samme, uanset omhusdyrbruget ligger indenfor eller udenfor de kommuneplanlagte områder.Baggrunden for forslaget om planlægning for store husdyrbrug er, atlandbrugslovens arealkrav og maksimalkrav for antal dyreenheder perbedrift er ophævet. Afskaffelsen af disse krav indebærer, at der ikke længereer noget loft for hvor store husdyrproduktionsenheder, der kan etableres, ogat der kan etableres jordløse husdyrproduktioner. Større husdyrbrug, end vikender i dag, kan medføre en større belastning lokalt i form af blandt andetlugtgener og øget transport til og fra brugene.Store husdyrbrug vil således i langt større omfang kunne få betydning for ogindvirkning på lokale forhold. Samtidig er der behov for - set ud fra eterhvervsøkonomisk og -strukturelt synspunkt - at sikre muligheden for atkunne etablere store husdyrbrug. Det er derfor vurderingen, at der gennemen planlægning for lokalisering af driftsbygninger og driftsanlæg på storehusdyrbrug vil kunne opnås en hensigtsmæssig lokalisering i forhold tilomgivelserne, samtidig med at det giver en bedre mulighed for at kunneetablere også store husdyrbrug i Danmark.Når 500 dyreenheder i bemærkningerne til lovforslaget er valgt somdefinition på et stort husdyrbrug, skyldes det blandt andet, at størrelsen af ethusdyrbrugs bygninger ved 500 dyreenheder kan påvirke det åbne land sådet kan ligestilles med påvirkningen fra egentlige industrianlæg.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Med lovforslaget bliver beliggenheden af områder til store husdyrbrug i denalmindelige kommuneplanlægning et obligatorisk emne, somkommuneplanen skal indeholde retningslinjer for. Herved sikres grundlagetfor en hensigtsmæssig beliggenhed i forhold til øvrige arealinteresser, foreksempel landskabsinteresser, vej- og tilkørselsforhold og nabohensyn.Drikkevands- og naturinteresserne er, ligesom eksempelvis påvirkning afomgivelserne med nitrat, fosfor, ammoniak og lugt, reguleret megetdetaljeret i husdyrgodkendelseslovens beskyttelsesniveauer. Ogbeskyttelsesniveauerne er her målrettet de hensyn, der knytter sig til særligtsårbar natur, områder med indsatsplaner i forhold til drikkevandsinteressermv. Disse beskyttelsesniveauer vil derfor, uanset planlægningen, skullelægges til grund i forbindelse med en godkendelse af det enkelte brug.Beskyttelsesniveauerne vil således kunne indgå som et væsentligt grundlagfor planlægningen for store husdyrbrug.Jeg finder derfor ikke, at der er behov for yderligere at medtage drikkevands-eller naturhensyn i bestemmelserne.
Karen Ellemann
/
Helle Pilsgaard
2