Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 69
Offentligt
933767_0001.png
933767_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 9. december 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 19 (L 69), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra TorbenHansen (S).

Spørgsmål nr. 19:

14. december 2010J.nr. 2010-0017997
”Den 15. november 2010 udtaler arbejdsmarkedsforsker og professor Michael Sva-rer følgende i Ugebrevet A4: ”Ny forskning fra Sverige viser, at når det gælder omat få folk i varig beskæftigelse, så har uddannelse større effekt end jobtræning ivirksomhederne.” Ministeren bedes kommentere udtalelsen, dels i forhold til afta-len ”En aktiv beskæftigelsesindsats, der virker”, hvormed tilgangen til 6 ugersselvvalg begrænses, jf. ministeriets egne beregninger, dels i forhold til udspillet Fo-rebyggelse, fleksibilitet og rummelighed – Regeringen december 2010: Reform afførtidspension og fleksjob”, hvormed 6 ugers selvvalgt uddannelse afskaffes.”

Endeligt svar:

”En aktiv beskæftigelsesindsats, der virker” indebærer, at der gives høj refusion nårledige deltager i virksomhedsrettede tilbud og ordinær uddannelse, og lav refusionnår ledige deltager i øvrige vejlednings- og opkvalificerings-kurser. Det er derformin forventning, at vi fremadrettet får mere aktivering på virksomheder og i ordi-nær uddannelse.Det er rigtigt, at vi nu indfører et prisloft på 6 ugers selvvalgt uddannelse. Detskyldes, at udgifterne til selvvalgt uddannelse er steget markant de seneste år. Vihar konstateret, at udgifterne pr. årselev i selvvalgt uddannelse er steget fra ca.110.000 kr. i 2007 til knap 190.000 kr. i 2010.Hertil kommer, at selvvalgt uddannelse ikke nødvendigvis er målrettet arbejdsmar-kedets behov. Hvis jobcentret vurderer, at uddannelse er det, der skal til for at fåden ledige tilbage i beskæftigelse, kan jobcentret give ledige uddannelse i den or-dinære beskæftigelsesindsats, og samtidig få høj refusion.I regeringens udspil til en reform af førtidspension og fleksjob foreslås det, at ledi-ge fleksjobvisiterede fremover får ret og pligt til den samme aktive indsats fra job-centre som andre ledige. I dag modtager fleksjobvisiterede forskellige ydelser – le-dighedsydelse, særlig ydelse eller kontanthjælp – afhængig af, hvilken forsørgelsede havde, inden de blev visiteret til et fleksjob. Det betyder også, at der er forskelpå den beskæftigelsesrettede indsats, de modtager. Ledige fleksjobvisiterede ståralle sammen i samme situation. De mangler et fleksjob. Derfor foreslår regeringen,at de fremover får den samme aktive indsats – og dermed støtte og hjælp – til at fået fleksjob.
Reformudspillet indeholder samtidig et forslag om, at den selvvalgte uddannelsefor de ledige fleksjobvisiterede afskaffes. Ledige fleksjobvisiterede vil fortsat kun-ne få uddannelse, hvis det er det, der skal til for at få dem i et fleksjob.Beskæftigelsesministeriet har været i kontakt med professor Michael Svarer, somhar kunnet oplyse, at det pågældende studie endnu ikke er offentliggjort. Beskæfti-gelsesministeriet har derfor ikke adgang til den konkrete studie, og kan derfor ikkekommentere nærmere herpå. Beskæftigelsesministeriet kan oplyse, at virksomheds-rettede tilbud generelt virker bedre end uddannelse.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2