Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 57 Bilag 1
Offentligt
914121_0001.png
914121_0002.png
LIGESTILLLINGSVURDERINGAF LOVFORSLAGOktober 2010
Forslag til lov om etableringen af den selvejende insti-tution Udbetaling DanmarkMyndighed/AfsenderLovens ikrafttrædelsesdatoKontaktpersonTelefonE-mailPensionsstyrelsenultimo december 2010Anders Dupont33 95 50 34[email protected]
J.nr. 2010-0016799jøp/ADD

Baggrund for loven

Lovforslaget om Udbetaling Danmark er første led i den lovgivningsmæssige ud-møntning af aftalerne mellem regeringen og Dansk Folkeparti (som led i aftalenom genopretning af dansk økonomi, maj 2010) og regeringen og KL, som led i af-talen om kommunernes økonomi for 2011.Med lovforslaget etableres Udbetaling Danmark som selvejende institution medegen bestyrelse og formue. Selve administrationen og sagsbehandlingen vil bliveleveret af ATP på omkostningsdækket basis.Der oprettes en række nationale centre, der senest fra november 2012 skal overtagestørstedelen af kommunernes objektive sagsbehandlingsopgaver med beregning ogudbetaling på følgende områder:a) Folkepensionb) Førtidspensionc) Boligstøtted) Barseldagpengee) Børnebidrag.

Den primære målgruppe for lovforslaget

Lovforslaget er rettet mod alle der nu og i fremtiden vil modtage folkepension, før-tidspension, boligstøtte, barseldagpenge og børnebidrag.

De sekundære målgrupper for lovforslaget

Den sekundære gruppe, der påvirkes af lovforslaget, er kommunerne og de perso-ner, der som ansatte berøres af opgaveflytningen.

Samlet vurdering

Etableringen af Udbetaling Danmark medfører ikke ændringer i selve ydelseslovgiv-ningen og påvirker ikke borgernes rettigheder i øvrigt, hvorfor det ikke vil have kon-sekvenser i forhold til den kønsmæssige vurdering af forslaget.Udbetaling Danmark vil i høj grad gøre brug af digitale løsninger. Det er dog forudsat,at sagsbehandlingen tager hensyn til særlige gruppers behov, hvorfor evt. forskelle ikønnes tilgang til it-teknologien ikke vil have betydning.
Det skønnes samlet set, at lovforslaget hverken direkte eller indirekte påvirker eksiste-rende forskelle eller rettigheder for mænd og kvinder.Det skønnes der, at det ikke vil være nødvendigt at gennemføre en egentlig vurde-ring af de ligestillingsmæssige konsekvenser af lovforslaget.
2