Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 55 Bilag 5
Offentligt
931240_0001.png
931240_0002.png
931240_0003.png
Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 0. december 2010
Udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber (selskabsloven)(Gennemførelse af ændringsdirektivet om rapporterings- og dokumentationskrav i forbindelse med fusioner og spaltninger m.v.)[af økonomi- og erhvervsministeren (Brian Mikkelsen)]1. ÆndringsforslagDer er stillet 5 ændringsforslag til lovforslaget. Økonomi-og erhvervsministeren har stillet ændringsforslag nr. 1 og 2.Dansk Folkeparti har stillet ændringsforslag nr. 3-5.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 10. november 2010 og vartil 1. behandling den 23. november 2010. Lovforslaget blevefter 1. behandling henvist til behandling i Erhvervsudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og økonomi- og erhvervsministeren sendte den10. september 2010 dette udkast til udvalget, jf. (folketingsåret2009-10) alm. del – bilag 323. Den 10. november 2010 sendteøkonomi- og erhvervsministeren de indkomne høringssvar oget notat herom til udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtageten skriftlig henvendelse fra Foreningen af StatsautoriseredeRevisorer.Økonomi- og erhvervsministeren har over for udvalgetkommenteret den skriftlig henvendelse til udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 7 spørgsmål til økonomi- og erhvervs-ministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.3. Indstillinger [og politiske bemærkninger]<>4. Ændringsforslag med bemærkninger
ÆndringsforslagTil titlenAf økonomi- og erhvervsministeren, tiltrådt af <>:1)Fodnotenaffattes således:»1) Loven indeholder bestemmelser, der gennemfører deleaf Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/109/EFaf 16. september 2009 (EU-Tidende 2009 nr. L 259, side14) om ændring af Rådets direktiv 77/91/EØF, 78/855/EØF og 82/891/EØF samt direktiv 2005/56/EF for så vidtangår rapporterings- og dokumentationskrav i forbindel-se med fusioner og spaltninger.«[Præcisering og teknisk ændring]Til § 12)Efternr. 8indsættes som nummer:»01.I§ 147, stk. 3,ændres »stk. 1« til: »stk. 2«.Nr. 9-71 bliver til nr. 10-72.«[Teknisk rettelse]Af et mindretal (DF), tiltrådt af <>:3)Nr. 24, 35, 49, 60og65udgår.
DocIDJournalnummer
2
[Ophævelse af hjemmel til offentliggørelse af fusions- ogspaltningsplaner]4)Nr. 25, 37, 50, 61og66udgår.[Ophævelse af præcisering af, at dokumenter ved en fusioneller spaltning kan stilles til rådighed på hjemsted/hjemmesi-de]5)Nr. 26, 38, 51, 62og67udgår.[Ophævelse af muligheden for at fravælge en underretning fraledelsen om væsentlige begivenheder]BemærkningerTil nr. 1Ændringsforslaget er en rettelse af den oprindelige fodnotetil loven, da der ikke var indsat formuleringen »dele af«. Des-uden er fodnoten ændret rent teknisk, så parentesen om EU-Tidende kommer efter datoen for direktivet, hvilket er denbenyttede systematik i selskabsloven.Til nr. 2Den foreslåede ændring foretages, da henvisningen i § 147,stk. 3, til bestemmelsens stk. 1 ikke er korrekt. Bestemmelseni stk. 1 omhandler krav til revisor, som selskabets generalfor-samling stiller til denne.Der skal rettelig henvises til bestemmelsen i stk. 2, somomhandler ledelsens pligt til bl.a. at udarbejde forretningsor-den og til at oprette og føre bøger, fortegnelser og protokoller.Disse forhold skal i henhold den foreslåede affattelse af stk.3, påses af selskabets revisor, som skal underrette selskabetsgeneralforsamling om manglende overholdelse.
Til nr. 3Den foreslåede ændring vil medføre en ophævelse af dennye hjemmel til, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen kan fast-sætte nye regler for offentliggørelse af fusions- og spaltnings-planer.Til nr. 4Der foreslås med den foreslåede ændring en ophævelse afden nye præcisering af, at påkrævede dokumenter ved en fu-sion eller spaltning kan stilles til rådighed på selskabets hjem-sted eller selskabets hjemmeside.Til nr. 5Det foreslås med den foreslåede ændring at ophæve mu-ligheden for, at kapitalejerne kan fravælge en underretning fraledelsen om væsentlige begivenheder, som er indtruffet sidenunderskrivelsen af fusions- eller spaltningsplanen og frem tilgennemførelsen af fusionen eller spaltningen.Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit,Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var påtidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteretmed medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang tilat komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænk-ningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt ibetænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal eller etmindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretalved afstemning i Folketingssalen.
Helge Sander (V)fmd.Torsten Schack Pedersen (V) Marion Pedersen (V) Lars Christian Lilleholt (V) Erling Bonnesen (V)Colette L. Brix (DF)nfmd.Pia Adelsteen (DF) Carina Christensen (KF) Rasmus Jarlov (KF) Orla Hav (S) Benny Engelbrecht(S) Henrik Dam Kristensen (S) Niels Sindal (S) Karsten Hønge (SF) Steen Gade (SF) Morten Østergaard (RV) Frank Aaen (EL)Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikkemedlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Socialistisk Folkeparti (SF)Det Konservative Folkeparti (KF)Radikale Venstre (RV)Enhedslisten (EL)
474524231794
Liberal Alliance (LA)Kristendemokraterne (KD)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Tjóðveldisflokkurin (TF)Sambandsflokkurin (SP)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
3111112
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 55Bilagsnr.1234TitelHøringssvar og høringsnotat, fra økonomi- og erhvervsministerenTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetHenvendelse af 3/12-10, fra Foreningen af Statsautoriserede RevisorerÆndringsforslag fra økonomi- og erhvervsministeren
Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 55Spm.nr.12TitelSpm. om, hvornår fravalg af oplysning om væsentlige ændringer skal ske, tiløkonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, i hvilket forum en beslutning om fravalg af oplysninger af væsentligeændringer skal træffes, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svarherpåSpm. om, hvilken status ledelsen har i tilfælde af, at der efterfølgende indtræffervæsentlige ændringer, som kunne have betydning for den endelige beslutning,til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan ministeren vurderer hensigtsmæssigheden af, at informationom spaltning/fusion kan ske via virksomhedens egen hjemmeside i forhold tilinteressenter som kunder, kreditorer, medarbejdere og offentlige myndigheder,til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan lovforslaget sikrer en nøgtern værdifastsættelse af selskabets/selskabernes aktiver, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svarherpåSpm. om kommentar til henvendelsen af 3/12-10 fra Foreningen af Statsautori-serede Revisorer, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om teknisk bistand til et ændringsforsalg, så kritikken fra Foreningen afStatsautoriserede Revisorer imødekommes, til økonomi- og erhvervsministeren,og ministerens svar herpå
3
4
5
67