Uddannelsesudvalget 2010-11 (1. samling), Uddannelsesudvalget 2010-11 (1. samling), Uddannelsesudvalget 2010-11 (1. samling)
L 42 Bilag 5, L 42 A Bilag 5, L 42 B Bilag 5
Offentligt
926825_0001.png
926825_0002.png
926825_0003.png
926825_0004.png
Betænkning afgivet af Uddannelsesudvalget den 0. december 2010
Udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om pædagogikum i de gymnasiale uddannelserog lov om folkeskolen(Behandling af klager over bedømmelse af prøven i teoretisk pædagogikum, anerkendelse af udenlandske lærerkvalifikationerog afskæring af klageadgang)[af undervisningsministeren (Tina Nedergaard)]1. ÆndringsforslagUndervisningsministeren har stillet 1 ændringsforslag omdeling af lovforslaget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 27. oktober og var til 1. be-handling den 12. november 2010. Lovforslaget blev efter 1.behandling henvist til behandling i Uddannelsesudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring. Den 27. oktober 2010 sendte undervisnings-ministeren de indkomne høringssvar og et notat herom tiludvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtagetskriftlige henvendelser fra:SpørgsmålUdvalget har stillet 4 spørgsmål til undervisningsministe-ren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret. 1 afudvalgets spørgsmål og undervisningsministerens svar herpåer optrykt som bilag 2 til betænkningen.3. Indstillinger [og politiske bemærkninger]<>Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðvel-disflokkurin og Sambandsflokkurin parti var på tidspunktetfor betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlem-mer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme medindstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt ibetænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal eller etmindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretalved afstemning i Folketingssalen.4 Ændringsforslag med bemærkninger
ÆndringsforslagaÆndringsforslag om deling af lovforslagetAfundervisningsministeren,tiltrådt af <>:1)Lovforslaget deles i to lovforslag med følgende titler ogindhold:A.»Forslag til lov om ændring af lov om pædagogikum ide gymnasiale uddannelser. (Behandling af klager over be-dømmelse af prøven i teoretisk pædagogikum)« omfattende §1, indledningen og nr. 1, og § 3.
DocIDJournalnummer
2
B.»Forslag til lov om ændring af lov om pædagogikum ide gymnasiale uddannelser og lov om folkeskolen. (Anerken-delse af udenlandske lærerkvalifikationer og afskæring afklageadgang)« omfattende § 1, indledningen og nr. 2-4, § 2og § 3.[Deling af lovforslaget]BemærkningerTil nr. 1Undervisningsministeren foreslår at opdele lovforslaget ito. Den ene del (A) består af forslaget om en bemyndigelse tilministeren til at fastsætte nærmere regler om klage over af-gørelser i forbindelse med prøven i teoretisk pædagogikum,herunder om at ombedømmelse og omprøve kan resultere i enlavere karakter.
Den anden del (B) består af forslaget om at lovfæste Sty-relsen for International Uddannelses kompetence til at tildeleundervisningskompetence til kandidater med en udenlandskuddannelse til lærer ved de gymnasiale uddannelser og til atgodkende lærere med udenlandske kvalifikationer til at kunnevaretage undervisning i folkeskolen. Andel del (B) bestårydermere af forslaget om, at styrelsens afgørelser om aner-kendelse af udenlandske lærerkvalifikationer ikke kan ind-bringes for anden administrativ myndighed samt forslaget omen bemyndigelse til undervisningsministeren til at fastsættenærmere regler om tildeling af undervisningskompetence vedde gymnasiale uddannelser og om krav til godkendelse afudenlandske lærekvalifikationer til undervisning i folkesko-len.
Per Bisgaard (V) Britta Schall Holberg (V) Ulla Tørnæs (V) Anne-Mette Winther Christiansen (V) Troels Christensen (V) MarleneHarpsøe (DF)nfmd.Hans Kristian Skibby (DF) Charlotte Dyremose (KF)fmd.Villum Christensen (LA) Christine Antorini (S)Carsten Hansen (S) Kim Mortensen (S) Hüseyin Arac (S) Pernille Vigsø Bagge (SF) Peter Westermann (SF) Marianne Jelved(RV) Johanne Schmidt-Nielsen (EL)Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Socialistisk Folkeparti (SF)Det Konservative Folkeparti (KF)Radikale Venstre (RV)Enhedslisten (EL)
474524231794
Liberal Alliance (LA)Kristendemokraterne (KD)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Tjóðveldisflokkurin (TF)Sambandsflokkurin (SP)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
3111112
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 42Bilagsnr.1234TitelHøringssvar og høringsnotat, fra undervisningsministerenUdkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetÆndringsforslag fra undervisningsministeren
Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 42Spm.nr.1TitelSpm. om at fastsætte krav om, at man ikke kan få godkendt udenlandske lærer-kvalifikationer, medmindre man kan tale og skrive dansk, til undervisningsmi-nisteren, og ministerens svar herpåSpm. om at bekræfte, at undervisningssproget i folkeskolen og på ungdomsud-dannelser i Danmark er dansk, til undervisningsministeren, og ministerens svarherpåSpm. om, hvilken sammenhæng der er mellem forslaget om behandling af klagerover bedømmelse af prøven i teoretisk pædagogikum og forslaget om anerken-delse af udenlandske lærerkvalifikationer, til undervisningsministeren, og mini-sterens svar herpåSpm. om, hvorfor adgangen til at klage til Undervisningsministeriet over Sty-relsen for International Uddannelses afgørelser om anerkendelse af udenlandskelærerkvalifikationer foreslås afskåret, til undervisningsministeren, og ministe-rens svar herpå
2
3
4
4
Bilag 2Et af udvalgets spørgsmål til undervisningsministeren og dennes svar herpåSpørgsmålet og ministerens svar er optrykt efter ønske fra DF.
Spørgsmål 1:Vil ministeren redegøre for, om ministeren med bemyndigelsen om at fastsætte nærmere regler om krav til godkendelse afudenlandske lærerkvalifikationer vil fastsætte krav om, at man ikke kan få godkendt udenlandske lærerkvalifikationer, medmindreman kan tale og skrive dansk?
Svar:Det fremgår allerede af de gymnasiale uddannelsesbekendtgørelser for hf, stx, hhx og htx, at undervisningssproget i de danskegymnasiale uddannelser er dansk. Endvidere fremgår det af pædagogikumbekendtgørelsen for de gymnasiale uddannelser, atskolens leder inden ansættelsen af udenlandske gymnasielærere skal sikre sig, at lærerne har de fornødne danskkundskaber.For så vidt angår folkeskolen, er det ikke direkte fastsat i lovgivningen, at undervisningssproget er dansk. Justitsministeriethar imidlertid i notat af 1. juni 2007 udtalt, at det efter en samlet vurdering af folkeskoleloven og forarbejderne hertil, sammenholdtmed friskoleloven, må antages at være forudsat i folkeskoleloven, at undervisningssproget i folkeskolen er dansk.Derfor er det ikke nødvendigt at fastsætte yderligere krav om, at lærere med udenlandsk lærerkvalifikationer skal kunne taleog skrive dansk.