Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
L 37
Offentligt
921852_0001.png
Dato:J.nr.:
25. november 201010/28640
Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr. 8

ad L 37. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Astrid Krag (SF).

Spørgsmål nr. 8:

”Vil der blive taget nye initiativer for at stoppe de menneskesmuglere, der er skyld i stignin-gen i antallet af uledsagede mindreårige udlændinge, som de europæiske lande modtager?”

Svar:

Bekæmpelse af menneskesmugling er et højt prioriteret emne for Danmark og EU. Det nye-ste flerårige program på området for retlige og indre anliggender (Stockholm-programmet fra30. november 2009) fastlægger, at der skal gøres en stor indsats for at bekæmpe ulovligindvandring, menneskesmugling og menneskehandel, f.eks. skal grænsekontrollen gøresmere effektiv, særligt med henblik på at forhindre menneskehandel af mindreårige.Senest fremgår det bl.a. af en række rådskonklusioner om uledsagede mindreårige, somRådet for retlige og indre anliggender vedtog i juni 2010, at medlemsstaterne på deres re-præsentationer i tredjelande vil være opmærksomme på mindreårige i risiko for at blivesendt til Europa, samt at medlemsstaternes grænsekontrol fokuserer på mindreårige, derindrejser i EU med voksne, der ikke er deres forældre eller værger.Ligeledes har Rådet for retlige og indre anliggender i februar 2010 i rådskonklusioner om 29foranstaltninger til styrkelse af beskyttelse af de ydre grænser og bekæmpelse af ulovlig ind-vandring opfordret EU’s agenturer, Europol, Eurojust og Frontex, til at udveksle oplysningerom bl.a. metoderne anvendt af ulovlige netværk til menneskesmugling.Endvidere fremgår det af grænsekodeks, at grænsevagterne skal være særligt opmærk-somme på mindreårige, uanset om de rejser uledsagede eller i følge med voksne. Hvis min-dreårige rejser uledsaget, skal grænsevagterne foretage en indgående kontrol af rejsedoku-menter og -bilag for at sikre sig, at de mindreårige ikke forlader området imod forældremyn-dighedsindehaverens vilje.Jeg kan endvidere henvise til mit svar på spørgsmål 7.
Med venlig hilsen
Birthe Rønn HornbechHolbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk