Uddannelsesudvalget 2010-11 (1. samling)
L 33
Offentligt
933824_0001.png
933824_0002.png
Folketingets UddannelsesudvalgFolketingetChristiansborg
Dato:J.nr.:
13. december 201010/32725

Besvarelse af spørgsmål nr. 18 vedr. L 33 Forslag til lov om ændring af lov om institu-

tioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v., lov om

private gymnasieskoler, studenterkurser og kurser til højere forberedelseseksamen

(hf-kurser) og lov om åben uddannelse (erhvervsrettet voksenuddannelse) m.v. (Æn-

dring af deltagerbetalingen på almene og erhvervsrettede voksen- og efteruddannel-

ser m.v.) stillet af Folketingets Uddannelsesudvalg den 9. december 2010.

Spørgsmål:

Er ministeren opmærksom på, hvilke (formentlig utilsigtede) konsekvenser det vil have for deborgere, der har dansk som andet sprog og en videregående uddannelse fra hjemlandet, atL 33 bliver vedtaget, i og med at de med fuld brugerbetaling må fravælge yderligere dansk-undervisning og dermed bliver bremset i integrationen i det danske samfund?

Svar:

Udlændinge i Danmark vil oftest være omfattet af lov om danskuddannelse til voksne ud-lændinge m.fl. Den grundlæggende danskuddannelse for nyankomne udlændinge tilbydessåledes i medfør af Integrationsministeriets lovgivning.Der tilbydes i medfør af denne lovgivning vederlagsfri undervisning af nyankomne udlændin-ge. Undervisningen tilbydes som hovedregel i op til tre år. Disse regler ændres ikke med detaf undervisningsministeren fremsatte lovforslag.Danskuddannelseslovens målgruppe er alle udlændinge, der er fyldt 18 år, har opholdstilla-delse, EU-registreringsbevis, EU-opholdskort eller i øvrigt har fast, lovligt ophold i Danmarkog er folkeregistreret i kommunen.Der findes tre ordinære danskuddannelser i medfør af danskuddannelsesloven:a. Danskuddannelse 1 tilbydes analfabeter. Danskuddannelse 1 afsluttes med Prøve iDansk 1.b. Danskuddannelse 2 tilbydes udlændinge med kort skolegang i hjemlandet. Dansk-uddannelse 2 afsluttes med Prøve i Dansk 2.c. Danskuddannelse 3 tilbydes udlændinge med videregående uddannelse. Modul 5afsluttes med Prøve i Dansk 3, hvorefter kursisten kan fortsætte på Studieprøven,som er adgangsgivende til en række videregående uddannelser.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Borgere, som har dansk som andetsprog, vil således fortsat modtage vederlagsfrie dansk-uddannelsestilbud, når de kommer til Danmark, hvad enten der er tale om veluddannede ud-lændinge, som har videregående uddannelse fra hjemlandet, eller udlændinge uden tidligereskolegang.De tre danskuddannelser udgør alle et solidt fundament for den enkelte udlændings videreintegration – på arbejdsmarkedet, i det civile samfundsliv og i uddannelsessystemet.
Med venlig hilsen
Birthe Rønn Hornbech
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk