Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 31
Offentligt
917457_0001.png
917457_0002.png
J.nr.10-115023Dato: 17. november
TilFolketinget – Skatteudvalget
L 31 – Forslag til Lov om ændring af toldloven (Kontrol med likvide mid-ler, kontrolanlæg ved landfaste forbindelser til udlandet og hjemmel tilanvendelse af kropsscannere i forbindelse med personeftersyn).
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 12 af 5. november 2010.
Troels Lund Poulsen/ Ole Morsing

Spørgsmål:

Vil ministeren redegøre for, hvilket etisk regelsæt der vil blive fastsat i forhold til at sikre,at resultater og oplysninger fra kropsscanninger ikke misbruges?

Svar:

Reglerne for personeftersyn er allerede i dag reguleret i toldlovens § 25, stk. 3. Heraf frem-går, at det er den øverste tilstedeværende repræsentant for told- og skatteforvaltningen, derkan give ordre til at foretage eftersynet, og at den, der skal efterses, kan kræve, at eftersynetoverværes af et vidne, der udpeges af den pågældende selv. Eftersynet må kun udføres ogoverværes af personer af samme køn som den person der skal efterses. Dette gælder dogikke for vidner udpeget af den pågældende.Disse regler kommer også til at gælde ved undersøgelser ved hjælp af kropsscannere. Sta-tens Institut for Strålebeskyttelse har stillet krav om, at scanneren skal betjenes af mindst tomedarbejdere, der hver har gennemført et uddannelsesforløb fastlagt af instituttet. Eftersy-net med kropsscannere vil med andre ord finde sted under tilstedeværelse af den, der skalefterses, eventuelt et vidne samt mindst to SKAT-medarbejdere af samme køn som denperson, der skal efterses.Der skal være dokumentation for den rejsendes samtykke og dokumentation for, at den rej-sende er oplyst om risici og alternativ til scanningen – en procedure, der skal sikre, at kvin-der, der oplyser, de er gravide, ikke scannes, ligesom der skal foreligge procedurebeskrivel-se og instrukser for udførelse og logning af skanningen.Billedmaterialet fra scanningen opbevares ikke, medmindre der er tale om sager, hvori dermuligvis skal gøres et strafansvar gældende på et senere tidspunkt.SKAT vil naturligvis gøre alt for at sikre, at oplysningerne ikke misbruges.Jeg skal i øvrigt henvise til mit svar på spørgsmål nr. 2.
Side 2