Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 31 Bilag 12
Offentligt
929902_0001.png
929902_0002.png
929902_0003.png
929902_0004.png
929902_0005.png
929902_0006.png
Betænkning afgivet af Skatteudvalget den <>. december 2010
6. udkast(Nyt ændringsforslag nr. 1 - Lovteknisk konsekvensændring af ændringsforslag nr. 3)
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af toldloven(Kontrol med likvide midler, kontrolanlæg ved landfaste forbindelser til udlandet og hjemmel til anvendelse af kropsscannere iforbindelse med personeftersyn)[af skatteministeren (Troels Lund Poulsen)]1. ÆndringsforslagDer er stillet 4 ændringsforslag til lovforslaget. Skattemi-nisteren har stillet ændringsforslag nr. 2 og 4, og Socialde-mokratiets, Socialistisk Folkepartis og Radikale Venstresmedlemmer af udvalget har stillet ændringsforslag nr. 1 og 3.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 13. oktober 2010 og var til1. behandling den 4. november 2010. Lovforslaget blev efter1. behandling henvist til behandling i Skatteudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og skatteministeren sendte den 9. juli 2010 detteudkast til udvalget, jf. SAU alm. del - bilag 245 (2009-10).Den 13. oktober 2010 dato sendte Skatteministeriet de ind-komne høringssvar og et notat herom til udvalget.Skriftlige henvendelser[Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtagetskriftlige henvendelser fra: <>ministeren har over for udvalgetkommenteret de skriftlige henvendelser til udvalget. ]SpørgsmålUdvalget har stillet 45 spørgsmål til skatteministeren tilskriftlig besvarelse, som denne har besvaret.3. Indstillinger og politiske bemærkninger<>Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðvel-disflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet forbetænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmeri udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme medindstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen. Enoversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i be-tænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal eller etmindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretalved afstemning i Folketingssalen.4. Ændringsforslag med bemærkninger
ÆndringsforslagTil titlenAf etmindretal(S, SF og RV), tiltrådt af <>:1)I undertitlen ændres »,« til: »og« og »og hjemmel til an-vendelse af kropsscannere i forbindelse med personeftersyn«udgår.[Konsekvens af ændringsforslag nr. 3]Til § 1Afskatteministeren,tiltrådt af<>:2)I den undernr. 1foreslåede affattelse af§ 10 a, stk. 2,æn-dres »10.000 euro« til: »75.000 kr.«.
DocIDJournalnummer
2
[Angivelse af beløbsstørrelse i danske kroner]Af etmindretal(S, SF og RV), tiltrådt af<>:3)Nr. 4udgår.[Den del af lovforslaget, som giver SKAT hjemmel til anven-delse af kropsscanning af rejsende, udgår]Afskatteministeren,tiltrådt af <>:4)I den undernr. 6foreslåede affattelse af§ 83, stk. 2,ændres»10.000 euro« til: »75.000 kr.«.[Angivelse af beløbsstørrelse i danske kroner]BemærkningerTil nr. 1 og 3Ændringsforslag nr. 3 indebærer, at den del af lovforslaget,som giver SKAT hjemmel til anvendelse af kropsscanning afrejsende, udgår af lovforslaget.Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og RadikaleVenstre finder, at det er retssikkerhedsmæssigt betænkeligt ogi strid med god lovkvalitetsskik, at Folketinget skal give skat-teministeren en sådan hjemmelsbestemmelse, før Folketingethar fået forelagt relevante oplysninger om forskellige proble-mer forbundet med anvendelse af kropsscannere.Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og RadikaleVenstre finder, at Folketinget bør vente med at give skatte-ministeren den pågældende hjemmelsbestemmelse til det erafklaret, om skatteministeren overhovedet har tænkt sig at an-vende en sådan hjemmel, og i givet fald hvilke sundhedsmæs-sige, administrative, ressourcemæssige og datasikkerheds-mæssige m.fl. konsekvenser, der vil være forbundet medanvendelse af kropsscannere. Først når disse oplysninger fore-ligger, har Folketinget det fornødne grundlag til at vurdere,om ministeren bør gives en sådan hjemmel.Dertil kommer, at der aktuelt foregår en debat i EU omanvendelse af kropsscannere. De tre partier finder, at det vilvære relevant at inddrage de forskellige argumenter og over-vejelser, som pågår i EU-regi, i forhold til de nationale over-vejelser om anvendelse af kropsscannere.Ændringsforslag nr. 1 er en konsekvensændring til lovfor-slagets titel som følge af ændringsforslag nr. 3 om, at detelement i lovforslaget, der omhandler kropsscannere, udgår.Til nr. 2I mit svar på spørgsmål 11 nævnte jeg, at jeg ville fremsætteet ændringsforslag, således at modværdien af 10.000 euro idanske kroner kommer til at fremgå af loven.Efter min opfattelse bør beløbsangivelser i dansk lovgiv-ning – i det omfang det er muligt – foretages i danske kroner.
Med ændringsforslaget bliver beløbsgrænsen for, hvornårder skal ske anmeldelse af likvide midler i uledsagede forsen-delser, fastsat til 75.000 kroner og ikke 10.000 euro. 75.000kroner svarer tilnærmelsesvis til 10.000 euro.Dette giver ikke anledning til EU-retlige problemer. For-ordning nr. 1889/2005, som beløbsgrænsen på de 10.000 eurostammer fra, regulerer ikke likvide midler i uledsagede for-sendelser – som den foreslåede § 10 a, stk. 2, omhandler – menalene likvide midler, som medføres af rejsende. Ændringsfor-slaget er således ikke i strid med forordningen.Til nr. 4Som det fremgår af bemærkningerne til ændringsforslagetsnr. 2, er det min opfattelse, at beløbsangivelser i dansk lov-givning i det omfang det er muligt bør foretages i danskekroner.Med ændringsforslaget bliver beløbsgrænsen for, hvornårder under visse omstændigheder kan ske tilbageholdelse aflikvide midler, fastsat til 75.000 kroner og ikke 10.000 euro.Bestemmelsen omfatter tilbageholdelse af såvel likvidemidler, der bliver medført af rejsende, som likvide midler iuledsagede forsendelser. For så vidt angår den sidstnævntegruppe, er der tale om en konsekvensrettelse, idet grænsen forhvornår der skal ske anmeldelse, foreslås fastsat til 75.000kroner, jf. ændringsforslag nr. 2.For så vidt angår likvide midler, der medbringes af rejsen-de, kan der i princippet opstå et problem i forhold til EU-lovgivningen. Dette hænger sammen med at anmeldelsesplig-ten fremgår af forordning nr. 1889/2005, hvor det i artikel 3hedder, at alle personer, som rejser ind eller forlader EU medlikvide midler af en værdi på 10.000 euro eller derover, skalangive beløbet til den relevante myndighed. I artikel 4 sigesdet, at likvide midler i tilfælde af manglende overholdelse afangivelsespligten kan tilbageholdes administrativt i overens-stemmelse med de betingelser, der er fastlagt i den nationalelovgivning. Eftersom angivelsespligten udløses, når det med-bragte beløb svarer til 10.000 euro eller derover, må det læggestil grund, at en tilbageholdelse forudsætter, at der medbringeset beløb svarende til mindst 10.000 euro.På grund af kursudsving kan der opstå tilfælde, hvor detmedbragte og uanmeldte beløb svarer til 75.000 kroner ellerderover, men samtidigt ligger under 10.000 euro. Det vil for-mentlig stride mod forordningen, såfremt der sker tilbagehol-delse af de likvide midler i disse situationer. Det forudsættesderfor, at SKAT undlader at tilbageholde likvide midler medhjemmel i toldlovens § 83, stk. 2, såfremt det medbragte beløbsvarer til et beløb, der er mindre end 10.000 euro.Ændringsforslaget strider således ikke med EU-retten.
Torsten Schack Pedersen (V) Karsten Lauritzen (V) Mads Rørvig (V) Jacob Jensen (V) Mikkel Dencker (DF) Pia Adelsteen (DF)Mike Legarth (KF) Kurt Scheelsbeck (KF) Anders Samuelsen (LA)nfmd.Nick Hækkerup (S) John Dyrby Paulsen (S) KlausHækkerup (S) René Skau Björnsson (S) Thomas Jensen (S) Malene Søgaard-Andersen (SF) Niels Helveg Petersen (RV)fmd.Frank Aaen (EL)
3
Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Socialistisk Folkeparti (SF)Det Konservative Folkeparti (KF)Radikale Venstre (RV)Enhedslisten (EL)
474524231794
Liberal Alliance (LA)Kristendemokraterne (KD)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Tjóðveldisflokkurin (TF)Sambandsflokkurin (SP)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
3111112
4
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 31Bilagsnr.12345678910TitelHøringssvar og høringsskema, fra skatteministerenUdkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetFastsat tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget1. udkast til betænkningÆndringsforslag, fra skatteministeren2. udkast til betænkning3. udkast til betænkningNyt tidspunkt for betænkningsafgivelse over lovforslaget4. udkast til betænkningNyt ændringsforslag, som erstatter tidligere fremsatte ændringsforslag, fra skat-teministeren
Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 31Spm.nr.1TitelSpm., om der er overvejelser om, at pengeoverførsler via elektroniske midler skalanmeldes på tilsvarende måde som ved overførsel af likvide midler over lande-grænserne, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvad begrundelsen er for, at ministeren finder det nødvendigt alleredepå nuværende tidspunkt at stille forslag om en hjemmelsbestemmelse til anven-delse af krospscannere, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvad ministerens holdning er til at lade den del af lovforslaget, somomhandler anvendelse af kropsscannere, udgå af lovforslaget, til skatteministe-ren, og ministerens svar herpåSpm. om at oplyse, hvilke erfaringer andre lande har gjort sig i forbindelse medanvendelse af kropsscannere, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om at oplyse, om SKAT vil få tilført ekstra ressourcer, til skatteministeren,og ministerens svar herpåSpm. om konsekvenser for Femern Bælt forbindelsen i forhold til økonomien ogtidsplanen, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm., om det nye indberetningssystem vil være klar til ibrugtagning på tids-punktet for lovforslagets den ikrafttræden 1. januar 2011, til skatteministeren, ogministerens svar herpåSpm. om, hvilken viden man på nuværende tidspunkt har om de sundhedsmæs-sige aspekter forbundet med kropsscannere, til skatteministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om en opgørelse over omkostninger og effektiviseringsgevinster ved atanskaffe og anvende kropsscannere, til skatteministeren, og ministerens svarherpåSpm. om, hvad begrundelsen er for, at den foreslåede beløbsgrænse for anmel-delse ved forsendelser af likvide midler er angivet i euro og ikke i danske kroner,til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om at stille ændringsforslag, hvorefter den foreslåede beløbsgrænse på10.000 euro for anmeldelse ved forsendelser af likvide midler ændres til en be-løbsgrænse i danske kroner, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvilket etisk regelsæt der vil blive fastsat i forhold til at sikre, at re-sultater og oplysninger fra kropsscanninger ikke misbruges, til skatteministeren,og ministerens svar herpåSpm. om, hvilke administrative konsekvenser det vil få for medarbejderne iSKAT, at Tast-Selv-indberetningssystemet ikke vil være klar til brug på tids-punktet for lovens forventede ikrafttræden den 1. januar 2011, til skatteministe-ren, og ministerens svar herpå
2
3
4567
8
9
10
11
12
13
5
14
15
161718
1920
21
22
23
2425
26
27
28
29
30
31
32
33
Spm. om baggrunden for, at ministeren ikke har igangsat undersøgelser om desundhedsmæssige aspekter ved at bruge kropsscannere, til skatteministeren, ogministerens svar herpåSpm. om at garantere, at der ikke er sundhedsmæssige risici for mor og fosterforbundet med kropsscanning af gravide, til skatteministeren, og ministerens svarherpåSpm. om at redegøre for, om der er en øget risiko for kropsscanning af sygemennesker, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm., om der er specifikke sygdomme, hvor kropsscanning generelt ikke børanvendes, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm., om personalet, der skal betjene kropsscannere, vil kunne se på billederne,om f.eks. en kvinde er gravid, eller om en person har en sygdom, til skattemini-steren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvor stor stråledosis »den mindre stråledosis« er udtryk for, til skatte-ministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren har kendskab til en kropsscanner, hvor det er dokumenteret,at man kan opnå den ønskede billedkvalitet, til skatteministeren, og ministerenssvar herpåSpm., om de sundhedsmæssige vurderinger først endeligt kan vurderes, når manhar truffet beslutning om, hvilken kropsscanner man vil anvende, til skattemini-steren, og ministerens svar herpåSpm. om udgifter forbundet med indkøb af kropsscannere og udgifter til uddan-nelse af det personale, som skal betjene scanneren, til skatteministeren, ogministerens svar herpåSpm. om at bekræfte, at der hele tiden de steder, hvor kropsscannere anvendes,vil skulle være mindst 4 specialuddannede personer til stede, til skatteministeren,og ministerens svar herpåSpm., om det vil være påkrævet, at en person med lægefaglig uddannelse skalvære til stede, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om at redegøre for, hvilke retssikkerhedsmæssige betragtninger der læggertil grund for vurderingen af, at der bør være en hjemmelsbestemmelse, indenministeren ved, om han overhovedet vil anskaffe og anvende kropsscannere, tilskatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om retssikkerhedsmæssige betragtninger i relation til behandlingen afspørgsmålet om at give hjemmel til anvendelse af kropsscannere, til skattemini-steren, og ministerens svar herpåSpm., om det vil være nødvendigt med indførelse af en straffebestemmelse, derkan bringes i anvendelse overfor eventuelt personale, der misbruger oplysnin-gerne fra en scanning, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm., om det vil være nødvendigt med ændringer af straffeloven for at sikre, atoplysninger fra et scanningsbillede kan anvendes i en eventuel straffesag modden person, der er blevet scannet, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om begrundelsen for, at ministeren ikke først søger Folketingets tilslutningtil anvendelse af kropsscannere, når det er afklaret, hvilket udstyr der dokumen-teret kan give den nødvendige billedkvalitet, til skatteministeren, og ministerenssvar herpåSpm., om der er nogle juridiske regler og betragtninger, der indebærer, at hjem-melsbestemmelsen nødvendigvis skal gennemføres på nuværende tidspunkt, tilskatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om at oplyse, om der alene er vurderet udstyr fra 1 specifikt firma, eller omSKAT har været/er i dialog med flere firmaer/producenter, til skatteministeren,og ministerens svar herpåSpm., om der ikke er andre lande, der anvender kropsscannere og har gjort sigerfaringer hermed end Storbritannien, til skatteministeren, og ministerens svarherpåSpm., om der ikke har været foretaget en høring af Transportministeriet, til skat-teministeren, kopi til transportministeren, og ministerens svar herpå
6
34
3536
37
38
3940
41
42
43
4445
46
47
48
49
Spm., om ministeren er bekendt med, at Københavns Lufthavn har fået tilladelsetil at teste security scannere, som bygger på mikrobølgeteknologi, til skattemi-nisteren, kopi til transportministeren, og ministerens svar herpåSpm., om hvornår testscannerne er taget i brug i Københavns Lufthavn, til skat-teministeren, kopi til transportministeren, og ministerens svar herpåSpm., om der ikke har været foretaget en høring af Indenrigs- og Sundhedsmi-nisteriet, til skatteministeren, kopi til indenrigs- og sundhedsministeren, ogministerens svar herpåSpm., om det er korrekt, at typen med mikrobølger vurderes at være den mindstsundhedsskadelige, men at billedkvaliteten er bedst ved typer, der anvender rønt-genstråler, til skatteministeren, kopi til indenrigs- og sundhedsministeren, ogministerens svar herpåSpm., om ministeren kan bekræfte, at der er amerikanske forskere, der mener, atstråler fra kropsscannerne kan være sundhedsskadelige og øge risikoen for hud-kræft, til skatteministeren, kopi til indenrigs- og sundhedsministeren, og mini-sterens svar herpåSpm. om, hvilken type kropsscannere der anvendes i Storbritannien, til skatte-ministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren kan bekræfte, at tysk politi for nylig har påbegyndt testningaf kropsscannere i Hamburg Lufthavn, til skatteministeren, og ministerens svarherpåSpm. om, at ministeren bedes forholde sig til nyheden »Debat om kropsscannerei Kastrup Lufthavn« på Teknologirådets hjemmeside www.tekno.dk, til skatte-ministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvornår det er lufthavnene henholdsvis SKAT, der skal betale for ind-køb og drift af de eventuelle kropsscannere, der skal anvendes i lufthavnene, tilskatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvornår det er personale ansat af lufthavnen henholdsvis SKATs med-arbejdere, der skal foretage kropsscanningerne, til skatteministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om, i hvilket omfang spørgsmålet om anvendelse af kropsscannere harværet drøftet/behandlet i EU-regi, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm., om EU har beslutningskompetence til at stille krav om, at alle medlems-lande skal anvende kropsscannere og i givet fald hvilken type, til skatteministe-ren, og ministerens svar herpåSpm. om at bekræfte, at der i en artikel på Teknologirådets hjemmeside refererestil kropsscannere, der benytter sig af røntgenstråling, til skatteministeren, og mi-nisterens svar herpåSpm. om at begrunde forskelle i de danske og tyske toldmyndigheders behov forat anvende henholdsvis mikrobølgescannere og røntgenscannere, til skattemini-steren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren har søgt oplyst, hvilke vurderinger der ligger til grund forde tyske toldmyndigheders valg af microbølgescannere frem for røntgenscanne-re, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om at indhente nærmere oplysninger om de amerikanske undersøgelser, tilskatteministeren, og ministerens svar herpå