Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 205
Offentligt
1002574_0001.png
1002574_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
26. maj 2011
Besvarelse af spørgsmål 7 ad L 205 stillet af Erhvervsudvalget den25. maj 2011 efter ønske fra Colette Brix (DF)Spørgsmål:Vil ministeren yde teknisk bistand til ændringsforslag til lovforslaget, så-ledes at 25 pct. omsætningsgrænsen ikke gælder, hvis den private ejeran-del i selskaber omfattet af loven er over 50 pct. Dermed kan selskabet ihøjere grad afsætte til markeder uden for regioner og kommuner.Svar:Jeg fremsender hermed udkast til det ønskede ændringsforslag.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
”ÆndringsforslagtilForslag til lov om ændring af lov om kommuners udførelse af opga-ver for andre offentlige myndigheder og kommuners og regionersdeltagelse i selskaber(Udvidelse af visse dispensationsmuligheder med henblik på at styrkeprivate virksomheders muligheder for eksport, fx af sundheds- ogvelfærdsløsninger).Af XX.Til § 11) Efter nr. 1 indsættes som nyt nummer:>> 01.I§ 5indsættes efter stk. 3 som nyt stykke:>>Stk.4.Selskaber, hvor private ejere besidder mindst 50 pct. af selska-bets kapital og stemmerettigheder, er undtaget fra kravene i stk. 1-3.<<Stk. 4 og 5 bliver herefter stk. 5 og 6. <<[Generel undtagelsesbestemmelse]”
Ændringsforslaget vil indebære, at selskaber, hvor der er private ejere,der besidder mindst 50 pct. af selskabets kapital og stemmerettigheder,undtages fra dette omsætningskrav. Den foreslåede ændring vil betyde, atselskaber med en privat ejerandel på mindst 50 pct. ikke vil være under-lagt en begrænsning med hensyn til omsætning til andre end kommuner
2/2
eller regioner.”Det er vurderingen, at det vil være den juridisk korrekte løsning at foreta-ge de foreslåede ændringer i bekendtgørelse nr. 1531 af 14. december2006, som er udstedt i medfør af bl.a. lovens § 5, stk. 4. Ifølge bekendt-gørelsen kan økonomi- og erhvervsministeren fastsætte regler om, atvisse typer af selskaber er undtaget fra omsætningskravene i stk. 1-3. Ibekendtgørelsens § 2 er der en opregning af de virksomheder, der allere-de i dag er undtaget fra omsætningskravet. I forlængelse heraf kan indfø-res, at selskaber, hvor private ejere besidder mindst 50 pct. af selskabetskapital og stemmerettigheder, ligeledes er undtaget fra omsætningskravet.En sådan ændring af bekendtgørelsen kunne derfor være:”3) Selskaber, hvor private ejere besidder mindst 50 pct. af selskabets ka-pital og stemmerettigheder.”Det er dog vurderingen, at forslaget skaber risiko for, at offentlig-privateselskaber med mindst 50 pct. privat deltagelse kan udkonkurrere rent pri-vate selskaber på det danske hjemmemarked. Det strider mod lovensoverordnede formål om, at det offentlige ikke skal bevæge sig ud på om-råder, hvor der allerede er et velfungerende privat marked.Dette vil kunne adresseres ved alene at lade undtagelsen fra omsætnings-kravet gælde for selskaber, hvor private ejere besidder mindst 50 pct. afselskabets kapital og stemmerettigheder, og hvor selskabets aktivitet ereksport af løsninger til udlandet. Derved opnås, at der åbnes op for eks-port af løsninger fra offentlig-private selskaber, uden at det skaber kon-kurrenceforvridende forhold på hjemmemarkedet.En sådan ændring af bekendtgørelsen kunne derfor være:”3) Selskaber, hvor private ejere besidder mindst 50 pct. af selskabets ka-pital og stemmerettigheder, og hvor selskabets aktivitet er eksport af løs-ninger til udlandet.”