Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 205 Bilag 5
Offentligt
1003470_0001.png
1003470_0002.png
1003470_0003.png
1003470_0004.png
Til lovforslag nr.L 205
Folketinget 2010-11
Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 26. maj 2011
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om kommuners udførelse af opgaver forandre offentlige myndigheder og kommuners og regioners deltagelse iselskaber(Udvidelse af visse dispensationsmuligheder med henblik på at styrke private virksomheders muligheder for eksport, f.eks. afsundheds- og velfærdsløsninger)[af økonomi- og erhvervsministeren (Brian Mikkelsen)]1. ÆndringsforslagØkonomi- og erhvervsministeren har stillet 1 ændrings-forslag til lovforslaget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 29. april 2011 og var til 1.behandling den 5. maj 2011. Lovforslaget blev efter 1. be-handling henvist til behandling i Erhvervsudvalget.Dispensation fra § 8 a, stk. 2, i FolketingetsforretningsordenUdvalget anmoder om, at Folketinget dispenserer fra reg-len i forretningsordenen om, at 2. behandling af lovforslagetikke må finde sted før 2 dage efter, at offentliggørelsen afbetænkningen har fundet sted.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring. Den 29. april 2011 sendte økonomi- og er-hvervsministeren de indkomne høringssvar og et notat her-om til udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 8 spørgsmål til økonomi- og er-hvervsministeren til skriftlig besvarelse, som denne har be-svaret.3. Indstillinger og politiske bemærkningerUdvalgetindstiller lovforslaget tilvedtagelsemed detstillede ændringsforslag.Venstres, Socialdemokratiets, Dansk Folkepartis, Sociali-stisk Folkeparts, Det Konservative Folkepartis og RadikaleVenstres medlemmer af udvalget er enige i, at 25-pct.-om-sætningsgrænsen ikke skal gælde, hvis den private ejerandeli selskaber omfattet af loven er over 50 pct., idet det dog ale-ne bør gælde for selskaber, hvor private ejere besiddermindst 50 pct. af selskabets kapital og stemmerettigheder,og hvor selskabets aktivitet er eksport af løsninger til udlan-det. Dermed undgås risiko for, at offentligt-private selskaberkan udkonkurrere rent private selskaber på det danske hjem-memarked.Det er derudover vurderingen, at det vil være den juridiskkorrekte løsning at foretage ændringerne i bekendtgørelsenr. 1531 af 14. december 2006, som er udstedt i medfør afbl.a. lovens § 5, stk. 4. Ifølge bekendtgørelsen kan økonomi-og erhvervsministeren fastsætte regler om, at visse typer afselskaber er undtaget fra omsætningskravene i stk. 1-3. I be-kendtgørelsens § 2 er der en opregning af de virksomheder,der allerede i dag er undtaget fra omsætningskravet. I for-længelse heraf kan indføres, at selskaber, hvor private ejerebesidder mindst 50 pct. af selskabets kapital og stemmeret-tigheder, og hvor selskabets aktivitet er eksport af løsningertil udlandet, ligeledes er undtaget fra omsætningskravet.Partierne er enige i at ændre loven, så den forholdsvisekommunale og regionale andel af kapitalen og stemmeret-tighederne kan ændres, uden at der tilsvarende sker en æn-dring i den private andel af kapitalen og stemmerettigheder-ne (§ 4, stk. 2, i loven fjernes). Minimumskravet om private
AX013352
2
ejere, der besidder mindst 25 pct. af selskabets kapital ogstemmerettigheder, skal fortsat under alle omstændighedervære opfyldt.Socialdemokratiets medlemmer af udvalget udtaler end-videre, at Socialdemokratiet finder det positivt at få offentli-ge myndigheder inddraget i selskabsdannelse. Socialdemo-kratiet finder, at denne inddragelse kan øges i en rækkeOPP-projekter til gavn for både de private virksomheder ogde offentlige myndigheder. På trods af, at Socialdemokratietkunne ønske, at lovforslaget var bredere formuleret, stem-mer partiet for lovforslaget, da tendensen går i den rigtigeretning.Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit,Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin var på tidspunktetfor betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med med-lemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at kom-me med indstillinger eller politiske udtalelser i betænknin-gen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAføkonomi- og erhvervsministeren,tiltrådt afudvalget:
Til § 11)Efter nr. 1 indsættes som nyt nummer:»01.I§ 4ophævesstk. 2,og istk. 3og4,der bliver stk. 2og 3, udgår »og 2«.«[Mulighed for forøgelse af offentlig ejerandel]BemærkningerTil nr. 1Ifølge den nuværende lovgivning må den offentlige ejer-andel i et selskab omfattet af loven ikke stige i selskabets le-vetid. Det gælder, uanset om den private ejerandel i selska-bet er større end lovens mindstekrav på 25 pct. Det foreslås,at § 4, stk. 2, ophæves, således at det fremover i selskabetslevetid bliver muligt at forøge den offentlige ejerandel i sel-skabet. Minimumskravet om private ejere, der besiddermindst 25 pct. af selskabets kapital og stemmerettigheder,skal fortsat under alle omstændigheder være opfyldt.
Helge Sander (V)fmd.Torsten Schack Pedersen (V) Marion Pedersen (V) Lars Christian Lilleholt (V) Erling Bonnesen (V)Colette L. Brix (DF)nfmd.Pia Adelsteen (DF) Carina Christensen (KF) Rasmus Jarlov (KF) Orla Hav (S)Benny Engelbrecht (S) Henrik Dam Kristensen (S) Niels Sindal (S) Karsten Hønge (SF) Steen Gade (SF)Morten Østergaard (RV) Frank Aaen (EL)Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer iudvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Socialistisk Folkeparti (SF)Det Konservative Folkeparti (KF)Radikale Venstre (RV)Enhedslisten (EL)
474524231794
Liberal Alliance (LA)Kristendemokraterne (KD)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Tjóðveldi (T)Sambandsflokkurin (SP)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
3111112
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 205Bilagsnr.1234TitelHøringssvar og høringsnotat, fra økonomi- og erhvervsministerenTidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget1. udkast til betænkningÆndringsforslag fra økonomi- og erhvervsministerenOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 205Spm.nr.1TitelSpm., om ministeren vil fremme initiativer, der kan lette og frem-me selskabsdannelse mellem en dansk virksomhed og en uden-landsk myndighed, som kan give den danske virksomhed adgangtil nye offentlige markeder i udlandet, til økonomi- og erhvervs-ministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren vil igangsætte et arbejde, der kan hjælpedanske virksomheder med at løse problemer, når der skal indgåssamarbejde med udenlandske myndigheder i forbindelse med fæl-les selskabsdannelse, til økonomi- og erhvervsministeren, og mi-nisterens svar herpåSpm., om ministeren vil stille ændringsforslag, så den forholdsvi-se kommunale og regionale andel af kapitalen og stemmerettighe-derne kan ændres, uden at der tilsvarende sker en ændring i denprivate andel af kapitalen og stemmerettighederne, til økonomi-og erhvervsministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren vil stille ændringsforslag, så der kan givesdispensation, hvis en region eller kommune ved sin deltagelse i etselskab med eksportaktiviteter opnår en bestemmende indflydel-se, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren vil bekræfte, at § 5, stk. 1, i den gældendelov giver adgang til, at et fælles selskab kan varetage offentligeopgaver i andre regioner eller kommuner – som ikke deltager iselskabet – selv om mere end 25 pct. af omsætningen stammer fraaktiviteter i disse regioner/kommuner, til økonomi- og erhvervs-ministeren, og ministerens svar herpåSpm. om en redegørelse for dispensationsadgangen i gældendelovs § 5, stk. 5, hvor fælles selskaber kan løse opgaver for andreend regioner og kommuner, selv om omsætningen fra disse akti-viteter overstiger 25 pct. af selskabets omsætning, til økonomi- ogerhvervsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om teknisk bistand til ændringsforslag, således at 25 pct.-omsætningsgrænsen ikke gælder, hvis den private ejerandel i sel-skaber omfattet af loven er over 50 pct., til økonomi- og erhvervs-ministeren, og ministerens svar herpåSpm. om teknisk bistand til ændringsforslag, således at den for-holdsvise kommunale og regionale andel af kapitalen og stemme-rettighederne kan ændres, uden at der tilsvarende sker en ændring
2
3
4
5
6
7
8
4
i den private andel af kapitalen og stemmerettighederne, til øko-nomi- og erhvervsministeren, og ministerens svar herpå