Skatteudvalget 2010-11 (1. samling), Skatteudvalget 2010-11 (1. samling), Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 195 Bilag 10, L 195 A Bilag 10, L 195 B Bilag 10
Offentligt
997854_0001.png
997854_0002.png
997854_0003.png
997854_0004.png
997854_0005.png
Til lovforslag nr.L forslagsnummer
Folketinget -NaN (x. samling)
Betænkning afgivet af Skatteudvalget den <>. maj 2011
3. udkast(Supplerende lovtekniske ændringsforslag)
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lov omtobaksafgifter, lov om afgift af øl, vin og frugtvin m.m. og forskellige andrelove(Ændring af afgift på erhvervenes energiforbrug m.v., forkortelse af kredittider for tobaksafgift og lempelse afølmoderationsordningen)[af skatteministeren (Peter Christensen)]1. ÆndringsforslagSkatteministeren har stillet 5 ændringsforslag til lovfor-slaget, herunder 1 om deling af lovforslaget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 27. april 2011 og var til 1.behandling den 3. maj 2011. Lovforslaget blev efter 1. be-handling henvist til behandling i Skatteudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.HøringTre udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og skatteministeren sendte den 17. marts og13. april 2011 disse udkast til udvalget, jf. SAU alm. del –bilag 156, 157 og 188. Den 27. april og 2. maj 2011 sendteskatteministeren de indkomne høringssvar og notater heromtil udvalget.Skriftlige henvendelser[Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modta-get skriftlige henvendelser fra:<Henvendelser><>ministeren har over for udvalget kommenteret deskriftlige henvendelser til udvalget. ]SpørgsmålUdvalget har stillet 8 spørgsmål til skatteministeren tilskriftlig besvarelse, [som denne har besvaret. ]3. Indstillinger [og politiske bemærkninger]<>Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldiog Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningensafgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal elleret mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/min-dretal ved afstemning i Folketingssalen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAfskatteministeren,tiltrådt af <>:aÆndringsforslag om deling af lovforslaget1)Lovforslaget deles i to lovforslag med følgende titlerog indhold:
DocIDJournalnummer
2
A.»Forslag til lov om ændring af lov om afgift af elektrici-tet og forskellige andre love. (Ændring af afgift på erhverve-nes energiforbrug m.v.)« omfattende §§ 1-6, § 9, § 10, § 11,stk. 1-3, 6 og 7, og § 12.B.»Forslag til lov om ændring af lov om tobaksafgifter oglov om afgift af øl, vin og frugtvin m.m. (Forkortelse af kre-dittider for tobaksafgift og lempelse af ølmoderationsordnin-gen)« omfattende § 7, § 8 og § 11, stk. 4 og 5.[Forslag om deling af lovforslaget]bÆndringsforslag til det under A nævnte lovforslagNy paragraf2)Efter § 10 indsættes som ny paragraf:»§ 01I det af Folketinget den 28. april 2011 vedtagne forslag tillov om ændring af lov om elforsyning, lov omnaturgasforsyning, lov om varmeforsyning, lov omEnerginet.dk og lov om fremme af vedvarende energi.(Gennemførelse af el- og gasdirektiverne m.v.), foretagesfølgende ændring:1.§ 1, nr. 3,ophæves.«[Ophævelse som konsekvens af lovforslagets § 6]Til § 113)Istk. 1ændres »stk. 2-5« til: »stk. 2 og 3«.[Konsekvens af deling]4)Istk. 2indsættes efter »§ 10«: », § 01«.[Ikrafttræden efter skatteministerens bestemmelse]cÆndringsforslag til det under B nævnte lovforslagTil § 115)Stk. 4og5affattes således:»Stk. 4.Loven træder i kraft den 1. juli 2011, jf. dog stk.5.Stk. 5.§ 7 har virkning fra og med den 17. oktober 2011.§ 8 har virkning fra og med den 1. januar 2011.«
[Konsekvens af deling]BemærkningerTil nr. 1Det foreslås i ændringsforslag nr. 1 at dele lovforslaget ito dele. Den ene del (A) vedrører ændring af afgift på er-hvervenes energiforbrug m.v. Den anden del (B) vedrørerforkortelse af kredittider for tobaksafgift og lempelse af øl-moderationsordningen.Til nr. 2Der foreslås ophævelse af § 9 a, stk. 1, 2. pkt., i elforsy-ningsloven som affattet ved § 1, nr. 3, i lovforslag nr. L 87om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsy-ning, lov om varmeforsyning, lov om Energinet.dk og lovom fremme af vedvarende energi. (Gennemførelse af el- oggasdirektiverne m.v.) som vedtaget af Folketinget ved 3. be-handling den 28. april 2011. Ophævelsen skal ses i sammen-hæng med nærværende lovforslags § 6, nr. 1, som nyaffatter§ 9 a, stk. 1, 2. pkt. Nyaffattelsen sker for at sikre, at der ale-ne kan gives fritagelse for PSO-bidrag, hvis elpatronordnin-gen benyttes, og ikke hvis der sker tilbagebetaling af elafgiftefter den nye mulighed i lovforslagets § 1, nr. 2.Til nr. 3 og 5Der er tale om konsekvensændringer som følge af æn-dringsforslag nr. 1 om deling af lovforslaget.Til nr. 4Med dette ændringsforslag til § 11, stk. 2, foreslås det, atskatteministeren fastsætter ikrafttrædelsestidspunktet for op-hævelsen af § 9 a, stk. 1, 2. pkt. i elforsyningsloven som af-fattet ved § 1, nr. 3, i lovforslag nr. L 87 om ændring af lovom elforsyning, lov om naturgasforsyning, lov om varme-forsyning, lov om Energinet.dk og lov om fremme af vedva-rende energi. (Gennemførelse af el- og gasdirektiverne m.v.)som vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 28. april2011. Dette sker for at sikre samtidighed mellem ophævel-sen af § 9 a, stk. 1, 2. pkt., som affattet ved § 1, nr. 3, i lov-forslag nr. L 87 og ikrafttræden af nærværende lovforslagsnyaffattelse af § 9 a, stk. 1, 2. pkt., som også fastsættes afskatteministeren.
Torsten Schack Pedersen (V) Karsten Lauritzen (V) Mads Rørvig (V) Jacob Jensen (V) Mikkel Dencker (DF)Pia Adelsteen (DF) Mike Legarth (KF) Charlotte Dyremose (KF) Anders Samuelsen (LA)nfmd.Nick Hækkerup (S)John Dyrby Paulsen (S) Klaus Hækkerup (S) René Skau Björnsson (S) Thomas Jensen (S) Jesper Petersen (SF)Niels Helveg Petersen (RV)fmd.Frank Aaen (EL)Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
3
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Socialistisk Folkeparti (SF)Det Konservative Folkeparti (KF)Radikale Venstre (RV)Enhedslisten (EL)
474524231794
Liberal Alliance (LA)Kristendemokraterne (KD)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Tjóðveldi (T)Sambandsflokkurin (SP)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
3111112
4
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 195Bilagsnr. Titel1Høringsskema og høringssvar vedrørende tobaksafgiftsloven, fraskatteministeren2Høringsskema og høringssvar vedrørende energiforbrug, fra skat-teministeren3Høringsskema og høringssvar vedrørende øl- og vinafgiftsloven,fra skatteministeren4Supplerende høringsskema vedrørende energiforbrug, fra skatte-ministeren5Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget6Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget71. udkast til betænkning8Ændringsforslag til 2. behandling, fra skatteministeren92. udkast til betænkningOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 195Spm.nr.12TitelSpm. om teknisk bistand til ændringsforslag om opdeling af lov-forslaget, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvor mange bryggerier, der i dag er omfattet af ølmo-derationsordningen, og hvor mange der yderligere forventes atblive omfattet, såfremt lovforslaget vedtages, til skatteministeren,og ministerens svar herpåSpm. om en opgørelse, der viser stigningen i afgiften på brændselog el til proces i henholdsvis 2012 og 2013, til skatteministeren,og ministerens svar herpåSpm. om en oversigt over de virksomheder, der skal betale denforhøjede energiafgift og som enten har et lavt energiforbrug iforhold til deres produktion eller er undergivet international kon-kurrence, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om at redegøre for, hvordan den del af forslaget, som om-handler afgifter på energi, og hvor der ikke tages hensyn til virk-somheder, der allerede har reduceret deres energiforbrug, passerind i regeringens samlede energipolitik, til skatteministeren, ogministerens svar herpåSpm. om at bekræfte, at lavere afgiftssatser for energiintensiveudlandskonkurrerende virksomheder, giver en mindre konkurren-ceevnepåvirkning for disse virksomheder end ved at anvende ens-artede energiafgifter for alle erhverv, til skatteministeren, og mi-nisterens svar herpåSpm. om at bekræfte, at andre lande med betydelig energiafgifterpå erhverv tilgodeser de energiintensive virksomheder med særli-ge lempelser af hensyn til konkurrenceevnen, til skatteministeren,og ministerens svar herpå
3
4
5
6
7
5
8
Spm. om at bekræfte, at reguleringen af afgiftssatserne på over-skudsvarme i lovforslaget udgør en barriere for udnyttelse af detoverskudsvarmepotentiale, der findes i industrien, til skattemini-steren, og ministerens svar herpå