Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 187
Offentligt
991287_0001.png
991287_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
4. maj 2011
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 20. april 2011 stillet følgende spørgsmål nr.15 (L 187), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfo-ed.
J.nr. 2011-0002780

Spørgsmål nr. 15:

”Idet vi går ud fra, at ministeren er bekendt med, at mange modtagere afkontanthjælp, starthjælp eller introduktionsydelse ikke har en computer ellerikke er fortrolige med brugen af computer og internet og har brug for hjælp til atanvende computer, bedes ministeren redegøre for, hvilke saglige grunde der er tilat ophæve de lempelige bestemmelser om, at der ikke sker fradrag i ydelsenden første og anden gang en kontanthjælps-, starthjælps- ellerintroduktionsydelsesmodtager ikke har bekræftet sin tilmelding somarbejdssøgende.”

Endeligt svar:

Modtagere af kontanthjælp, starthjælp og introduktionsydelse vil – som efter degældende regler – ikke få foretaget fratræk i hjælpen første og anden gang indenfor 12 måneder, hvis de ikke bekræfter deres tilmelding som arbejdssøgende retti-digt. De vil fortsat få en frist til at bekræfte deres tilmelding som arbejdssøgende.Hvis de pågældende ikke bekræfter deres tilmelding som arbejdssøgende inden forden givne frist, bliver de pågældende afmeldt som arbejdssøgende.Hvis en person for tredje gang ikke bekræfter sin tilmelding som arbejdssøgende,og der ikke er gået mere end 12 måneder siden den anden undladelse af at bekræftesin tilmelding som arbejdssøgende, afmeldes den pågældende straks. Kommunenskal herefter træffe afgørelse om, at personen ikke har ret til hjælp fra det tids-punkt, hvor tilmeldingen som arbejdssøgende skulle være bekræftet og frem til dettidspunkt, hvor pågældende igen er tilmeldt som arbejdssøgende.Der er således ikke tale om, at reglerne skærpes for modtagere af kontanthjælp,starthjælp og introduktionsydelse, men alene tale om, at reglen præciseres, såledesat den lever op til intentionerne bag Velfærdsaftalen.Reglerne om bekræftelse af tilmelding som arbejdssøgende, og hvornår der skerafmelding som arbejdssøgende, fremgår af lov og bekendtgørelse om en aktiv be-skæftigelsesindsats. Disse regler bliver ikke ændret.
For udlændinge omfattet af integrationsloven fastsættes nærmere regler om afmel-ding som arbejdssøgende ved bekendtgørelse. Det er hensigten at fastsætte regler,som er parallelle med de regler, som beskæftigelsesministeren har fastsat i medføraf § 11, stk. 4, i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, således at adgangen til at fo-retage fradrag er ens for modtagere af kontant- og starthjælp og introduktionsydel-se.Med præciseringen af § 38, stk. 2, i lov om aktiv socialpolitik vil reglerne for for-sikrede og ikke-forsikrede ledige, der alene har ledighed som problem, igen bliveadministreret på samme måde som før Ankestyrelsens Principafgørelse 175-10, ogreglerne for ikke-forsikrede ledige bliver dermed i overensstemmelse med intentio-nerne bag Velfærdsaftalen.Hvis en borger har brug for hjælp til at bekræfte sin jobsøgning, fx pga. manglendeit-kundskaber eller manglende it-adgang hjemme, så kan borgeren få hjælp i Job-centret.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2