Kommunaludvalget 2010-11 (1. samling)
L 176 Bilag 17
Offentligt
1004493_0001.png
1004493_0002.png

Ændringsforslag

til

3. behandling af

Forslag til lov om ændring af lov om regionernes finansiering

(ændret kommunal medfinansiering af sundhedsvæsenet)

Af indenrigs- og sundhedsministeren:Til § 1

1)

I den undernr. 8foreslåede§ 14 a, stk. 2, 1. pkt.,indsættes efter »jf. §§ 13 og 14«:», under hensyntagen til regionernes aktivitet«.[Ændring af bemyndigelsesbestemmelse]Til § 3

2)

Efter »ophæves af regler fastsat i« indsættes: » medfør af«.[Præcisering]
BemærkningerTil nr. 1Den foreslåede bestemmelse i det fremsatte lovforslag indebærer, at indenrigs- og sundhedsmi-nisteren får hjemmel til at fastsætte regler om en øvre grænse for regionernes indtægter frakommunal aktivitetsbestemt medfinansiering.Med ændringsforslaget foreslås det i bemyndigelsen præciseret, at loftet for den enkelte regionsandel af den samlede forudsatte indtægt fra kommunal aktivitetsbestemt medfinansiering vilblive fastsat under hensyntagen til regionernes aktivitet. Herved tilsigtes en bedre overensstem-melse mellem loftet og regionernes udgangspunkt for at realisere indtægter fra den kommunalemedfinansiering. Bestemmelsen foreslås udmøntet ved, at den enkelte regions øvre grænse forindtægter fra kommunal medfinansiering vil blive fastsat med udgangspunkt i regionernes akti-vitet.I den hidtidige affattelse af lovforslaget fremgik det ikke af den foreslåede lovtekst, hvilket kri-terium der ville blive anvendt ved fastsættelsen af den øvre grænse. Det fremgik dog af be-mærkningerne til lovforslaget, at der i forbindelse med beregningen af den øvre grænse for denenkelte region ville blive anvendt regionens andel af bloktilskuddet på sundhedsområdet.Ifølge lovforslagets foreslåede § 23 b etableres en kompensationsordning, som indebærer, atregioner med en beregnet gevinst ved den fordelingsmæssige ændring af den kommunale aktivi-tetsafhængige finansiering, betaler til regioner med et beregnet tab som følge af omlægningen. Idenne beregning indgår også fordelingen af det fastsatte loft for regionernes indtægter fra aktivi-tetsbestemt medfinansiering. Da loftet i medfør af ændringsforslaget beregnes efter en andenfordelingsnøgle vil dette også have konsekvenser for beregningen af kompensationsordningen.Med ændringsforslaget tilsigtes det fortsat, at der ikke med ændringerne i den kommunale med-finansiering skal ske ændringer i byrdefordelingen mellem regionerne.
2Ændringsforslaget har ingen byrdefordelingsmæssige virkninger for kommunerne. Den foreslå-ede bestemmelse om tilbageførsel til kommunerne af midler opsamlet i staten efter bestemmel-serne i den foreslåede § 14 a, stk. 3 påvirkes ikke af ændringsforslaget.Til nr. 2Der er tale om en præcisering. Det præciseres, at der er tale om, at regler fastsat efter bemyndi-gelsesbestemmelser i loven forbliver i kraft, indtil de ophæves af regler fastsat efter bemyndi-gelsesbestemmelser i den nye lov.