Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
L 159
Offentligt
984902_0001.png
984902_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 15. april 2011Sagsnr.: 9636Dok.nr.: 218478
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 22. marts 2011 (L159 spørgsmål 3) anmodet om min besvarelse af følgende af Ole Vagn Christensen (S)stillede spørgsmål:

Spørgsmål 3:

”Vil ministeren oplyse, om ministeren tror, at landbrugets økonomiske situation kanvendes, så landbrugserhvervet bliver fremtidens erhverv?”

Svar:

Landbrugssektoren har det - ligesom andre sektorer - svært på baggrund af den økono-miske situation. Driftsindtjeningen i landbruget har været utilfredsstillende de seneste årog landbrugets gæld er stor. Det er i sig selv ikke nødvendigvis et problem, men indtræf-fer der en kombination af utilfredsstillende indtjening og pres på jordpriserne, så kan detblive en udfordring. Imidlertid er der den senere tid oplevet forbedrede afregningspriser,hvilket skaber håb om et bedre bytteforhold og dermed forbedret indtjening i landbruget.Fokus på forbedret produktivitet, nedbringelse af gæld med deraf forbedret likviditet vilvære centralt for landbruget fremadrettet. Gæld behøver imidlertid ikke udelukkende atvære negativ, idet gæld kan betyde aktivitet og beskæftigelse, hvis driften, herunder pro-duktiviteten, er god.For at fremme muligheden for en god drift og produktivitet er rammevilkårene vigtigefor landbrugserhvervet såvel som for andre erhverv.Derfor iværksatte regeringen allerede i efteråret 2008 en bankpakke. I foråret 2009 præ-senterede regeringen en kreditpakke og efterfølgende en vækstpakke på godt 4 mia. kr.Disse pakker gavner også landbruget, som også har haft konkret nytte af at blive omfat-tet af den særlige vækstkautionsordning på 1,5 mia. kr., hvor en del retter sig mod fasteinvesteringer, herunder i fast ejendom. Hertil kommer likviditetsfremmende foranstalt-ninger, som har været med til at lette den finansielle situation for alle virksomheder.Regeringen har endvidere indgået en aftale med Dansk Folkeparti om ”Grøn Vækst”,hvor et højt niveau af miljø- klima- og naturbeskyttelse skal gå hånd i hånd med en mo-
derne og konkurrencedygtig landbrugs- og fødevareproduktion. I den forbindelse er detcentralt, at ”væksten” balancerer med det ”grønne.”Derudover er der i aftalen om Grøn Vækst 2.0. blevet fremrykket tilbageføringen afjordskattelettelser på 500 mio. kr., samtidig med at rammerne er blevet lagt for arbejdetomkring kvælstofreduktionerne. I aftalen indgår også en opgave med at følge udviklin-gen i landbruget og fødevareerhvervets rammevilkår med henblik på at understøtte dedanske styrkepositioner på det globale marked. Med dette udgangspunkt er der iværksaten analyse af erhvervets produktivitetsudvikling og konkurrenceevne i forhold til bl.a. derelevante EU-lande, som erhvervet konkurrerer med. Denne analyse forventes færdig i2011.Landbrugssektoren kan være med til at få væksten tilbage på sporet i Danmark. Mangevirksomheder i Danmark udspringer af landbruget og den store eksport, som fødevareer-hvervene skaber. Den er central for Danmark.På sigt vil der være øget forbrug på baggrund af den stigende befolkning i verden. Der-udover vil der være behov for øget energiudnyttelse. Derfor har dansk landbrug en frem-tid. Dansk landbrug skal være en del af øget afsætning af fødevarer og vedvarende ener-gi.
Henrik Høegh
/Søren Sørensen
2